Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (32ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Η ανάγνωση βιβλίων είναι χρήσιμη καθώς τα παιδικά βιβλία αποτυπώνουν σημαντικές θεματολογίες για τον ψυχισμό ενός παιδιού. Στη συνέχεια, το παιδί τις επεξεργάζεται και προσπαθεί να ερμηνεύσει διάφορους συμβολισμούς ενισχύοντας την κριτική του σκέψη. Πιο συγκεκριμένα, τα εφόδια που αποκτά το παιδί από τα βιβλία είναι τα ακόλουθα:

Ανάπτυξη της Φαντασίας. Τα βιβλία συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της φαντασίας του παιδιού εισάγοντας νέες ιδέες για τον κόσμο, για διαφορετικά χρονικά σημεία αλλά και επινοημένους χαρακτήρες. Τα ενθαρρύνει να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν και πρέπει να φανταστούν οτιδήποτε θέλουν.

Γνωστικές Δεξιότητες και Μάθηση. Η ανάγνωση ενισχύει τις γνωστικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον. Οι ιστορίες, για παράδειγμα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την εισαγωγή νέων λέξεων στη γλώσσα. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν για έννοιες όπως το σχήμα, το μέγεθος, τον χώρο, το χρώμα, τους αριθμούς και τα ονόματα αντικειμένων.

Η παιδική βιβλιογραφία βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη. Οι ιστορίες έχουν τη δύναμη να προωθήσουν τη συναισθηματική και ηθική ανάπτυξη. Η παιδική βιβλιογραφία «περιέχει πολλές στιγμές κρίσης, όταν οι χαρακτήρες παίρνουν ηθικές αποφάσεις και συλλογίζονται οι λόγοι των αποφάσεών τους», μια σημαντική ικανότητα για τα παιδιά να βλέπουν μοντελοποιημένα. Εκτός από την αξία της οικογένειας, τα παιδικά βιβλία ενθαρρύνουν τους μαθητές να σκέφτονται βαθύτερα για τα συναισθήματα τους με το θα θίγουν το του θανάτου. Με το να πεθάνει ένα ήρωας στο βιβλίο,  βοηθούν το παιδί να μάθει να χειρίζεται τη θλίψη. Επίσης υπάρχουν βιβλία που μιλούν για το τι είναι η πραγματική ευτυχία, ποια είναι η αξία της ελευθερίας και έτσι το παιδί μπαίνει σε  φιλοσοφική αναζήτηση.

Κάθε σπίτι καλό θα είναι να έχει έναν χώρο με βιβλία, ώστε τα παιδιά να ταξιδέψουν στον κόσμο της γνώσης, μέσω της δημιουργικότητας που προσφέρει η ανάγνωσή τους.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αγαθή Ρόδη 

Η Αγαθή Ρόδη μεγάλωσε μες την αγκαλιά  της φύσης, μαθαίνοντας να ακούει τον ήχο της βροχής και να χαίρεται τα  καλοκαίρια κάτω από τις γιγαντιαίες λεύκες, στην αυλή του σπιτιού της. Αγάπησε τα αληθινά και απίθανα μυθεύματα που άκουγε όταν η θεία Ελένη έφερνε όλα τα νέα του χωριού, με τα γέλια της να αντηχούν στις ρεματιές. Ταξίδευε μαζί με τα σύννεφα μέχρι που ήρθε στην Πάτρα. Τότε κατάλαβε πόσο τυχερή ήταν. Μετά από πολλές περιπέτειες, έκανε το δικό της σχολείο. Μέσα από τα  βιβλία ανακάλυψε έναν νέο κόσμο, αυτόν της συγγραφής. Η τύχη  τα έφερε να αρθρογραφεί κάθε μήνα στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης και να παρουσιάζει τους Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Η ίδια συμμετείχε στο συλλογικό έργο «8 Πρόσωπα της Πόλης-Διηγήματα για την Πάτρα» Εκδόσεις Έναστρον-2019 και στην «Τρίγλωσση Ανθολογία Ποίησης Χαϊκού & Ελληνικών Παραδόσεων» Εκδόσεις LuzDelMes-U.S.A-2019 ως ποιήτρια και μεταφράστρια. Tα δίγλωσσα παιδικά της βιβλία “Η Αμελί Εντυπωσιάζεται” “Amelie Is Impressed” κυκλοφορούν από τις εκδόσεις 24grammata.com, στα Ελληνικά-Αγγλικά και Ελληνικά-Γαλλικά.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Ένας μικρός Κιμωλίστας, εκδ. «WeavingWeaves» 

Στο γαλαζοπράσινο παράδεισο της Κιμώλου βρίσκεται για πρώτη φορά ο μικρός Φαίδωνας. Έχοντας παρέα τρείς φίλους Κιμωλιάτες σύντομα ο θαυμασμός του μετατρέπεται σε αγάπη για την Κίμωλο αλλά και το σμαραγδένιο νησί της Πολυαίγου

Η μυθοπλασία και η πραγματικότητα συναντούν μαζί με το Φαίδωνα τους νησιώτες του παρελθόντος που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην Κίμωλο.

Μέσα από τις αφηγήσεις πραγματικών και συνάμα αστείων περιστατικών μάς παρουσιάζει την ιστορία του Κυκλαδίτικου νησιού, τα Κιμωλιάτικα έθιμα, τις μοναδικές παραλίες, το Μεσαιωνικό Κάστρο, τις εκκλησίες, την σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τις μέλισσες, τα κρινάκια της θάλασσας και τα κρίταμα, τα φωκάκια, τις θαλάσσιες χελώνες και μας υπενθυμίζει την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ήρωάς μας μέσα από την μυθοπλασία μάς συστήνει  τον μπαρμπα- Νίκο με το σκυλάκι του την “Μοδίστρα Δυο”, τον κ. Αποστόλη στην “Καλή Καρδιά”, τον παππού Λευτέρη Σάμπλο, τον φωτογράφο Νίκο Ψύλλη και συναντά την Μπέμπα της Αλυκής, τον Καπετάν Αυγουστή με το τρεχαντήρι του, τον Καπετάν Χειμώνα, το Φώτη με το Cine Καλησπερίτη, τη Λένα και τον Κώστα τους παραγωγούς μελιού,  μάς μεταφέρει την αυθεντικότητα των νησιωτών στην Αρζαντιέρα των Κυκλάδων, αλλά και τις ιδιαίτερες ομορφιές της Πολυαίγου!

Το βιβλίο « Ένας μικρός Κιμωλίστας» γράφτηκε με την συνδρομή των κατοίκων και της Κιμωλίστες- Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου ΑΜΚΕ με σκοπό την γνωριμία με την Κίμωλο και τη διατήρηση της Κιμωλιάτικης παράδοσης. Η  εικονογράφηση είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον κ. Marinakis Fotis, της συγγραφέως και της εικονογράφου Mateya Arkova.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

Advertisement