Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (31ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας


ΛΟΓΟΤ
ΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια

Τα παιδιά πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο και επιστρέφοντας διαβάζουν τα μαθήματα της επόμενης ημέρας, κάνουν εξωσχολικές δραστηριότητες. Όλα είναι απαραίτητα, αλλά πού να βρεθεί λίγος χρόνος για χαλάρωση, ηρεμία και ξεγνοιασιά; Πάνω από όλα δεν υπάρχει χρόνος για να διαβάσουν ένα εξωσχολικό βιβλίο που θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες και νέες εμπειρίες.

Η ανάγνωση βιβλίων είναι χρήσιμη καθώς τα παιδικά βιβλία αποτυπώνουν σημαντικές θεματολογίες για τον ψυχισμό ενός παιδιού. Στη συνέχεια, το παιδί τις επεξεργάζεται και προσπαθεί να ερμηνεύσει διάφορους συμβολισμούς ενισχύοντας την κριτική του σκέψη. Πιο συγκεκριμένα, τα εφόδια που αποκτά το παιδί από τα βιβλία είναι τα ακόλουθα:

Προσφέρουν Ηρεμία

Η ανάγνωση βιβλίων πριν από τον βραδινό ύπνο είναι χρήσιμη για χαλάρωση, γιατί επιτρέπει στα παιδιά να ξεχνούν τα άγχη και τη δυσφορία της ημέρας, να «χαθούν» για λίγο στην φαντασία και να «βυθιστούν στα ήρεμα βάθη» ενός βιβλίου. Τα στοιχεία που βοηθούν στην ηρεμία είναι το γεγονός της εξοικείωσης με μία πολύ αγαπημένη ιστορία καθώς και η αίσθηση της ασφάλειας που νιώθει το παιδί όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με ένα αγαπημένο του πρόσωπο το οποίο διαβάζει την ιστορία του βιβλίου που επιθυμεί το παιδί.

Βοηθούν στην Ανάπτυξη και Ωρίμανση

Με την ανάγνωση τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν από νεαρή ηλικία την αγάπη και το πάθος για τη λογοτεχνία. Οι ιστορίες στα παιδικά βιβλία διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη, στην ωρίμανση και στη μελλοντική τους επιτυχία. Τα βοηθούν να διαμορφώσουν τη δική τους εκτίμηση για τον κόσμο, να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και δημιουργικότητα και, τέλος, να καλλιεργήσουν την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Ενισχύουν την Αυτοπεποίθηση

Η ανάγνωση αυξάνει το επίπεδο εμπιστοσύνης στον εαυτό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ξέρουν να διαβάζουν καλά έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτοπεποίθησης. Αυτό τα ωφελεί ιδιαίτερα στο σχολείο, καθώς αισθάνονται σίγουρα για τον εαυτό τους με αποτέλεσμα να επιθυμούν περισσότερο να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση διαμορφώνεται όταν το άτομο γνωρίζει ποια είναι η θέση του μέσα στον κόσμο, ποιος είναι και τι ακριβώς κάνει.

Φέρνουν σε επαφή τα παιδιά με τα συναισθήματά τους

Η ανάγνωση ιστοριών μπορεί να συμβάλλει ώστε τα παιδιά να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κι άλλοι που αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο και δεν είναι μόνα τους. Μαθαίνουν, λοιπόν, ότι τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και πρέπει να εκφράζονται. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να έχουν κάποια ιδέα για το πώς αισθάνεται ένα παιδί για κάποιες καταστάσεις παρακολουθώντας τις απαντήσεις τους στα συναισθήματα των χαρακτήρων. Για παράδειγμα, πώς το παιδί αποκρίνεται στον χαρακτήρα της ιστορίας που αισθάνεται λυπημένος ή φοβισμένος;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πέγκυ Φούρκα

Η Πέγκυ Φούρκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει ελεύθερο σχέδιο, αγιογραφία, ιστορία της τέχνης και συντήρηση έργων τέχνης σε ιδιωτικές σχολές καλών τεχνών και στη σχολή αγιογραφίας του Δημήτρη Χατζηαποστόλου. Από το 1996 είναι εικονογράφος παιδικών βιβλίων και συνεργάζεται με αξιόλογους εκδότες και συγγραφείς. Έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ελλάδας και Κύπρου για την εικονογράφηση διδακτικού υλικού. Στον χώρο της αγιογραφίας έχει ασχοληθεί κυρίως με την αγιογράφηση φορητών εικόνων, πολλές από τις οποίες κυκλοφορούν και σε ευχετήριες κάρτες. Το 2006 εικονογράφησε το τέμπλο του ιερού ναού Αγίου Φανουρίου στην Πελοπόννησο. Συνεργάζεται με τη Μητρόπολη Δημητριάδος και τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης κι έχει εικονογραφήσει επτά κατηχητικά βοηθήματα. Το παιδικό βιβλίο για εκείνη αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Από το2009 ασχολείται και με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και έχει στο ενεργητικό της πέντε βιβλία. Το βιβλίο της «Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι» με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό έγινε best seller σε Ελλάδα και Κύπρο και ανέβηκε με επιτυχία στο θέατρο «Αργώ» της Αιμιλίας Υψηλάντη (2015-2016). Οι εικόνες της ζωντανεύουν σε δύο παιδικές εφημερίδες της « Real News» και της εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια». Σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, επισκέπτεται σχολεία σε όλη την Ελλάδα και μοιράζεται με τα παιδιά τα μυστικά της εικονογράφησης και τη χαρά της δημιουργίας.

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Με κομποσχοίνι και προσευχή ανοίγουν οι ουρανοί, εκδ. Επιστροφή.

Η συγγραφέας δόκιμη στη γραφή με ευαισθησία στο συναίσθημα των παιδιών, αγγίζει ένα διαφορετικό θέμα. Ένα μικρό κομποσχοίνι ταξιδεύει από το Άγιο Όρος και μέσα από μια σύντομη περιπέτεια, μας διηγείται την όμορφη ιστορία του.

-Το κομποσχοίνι είναι το τηλέφωνό σου. Όταν είναι ανάγκη, θα παίρνεις τηλέφωνο με αυτό.

Η συγγραφέας προσκαλεί τα παιδιά, γράφοντας:

-Παιδιά, γνωρίζετε ποιά είναι η νοερά προσευχή που ενώνει τον νου με την καρδιά μας;

-Άραγε μπορεί ένα κομποσχοίνι να μας βοηθήσει να προσευχόμαστε;

Τι λέει η θρησκευτική μας παράδοση για το πρώτο κομποσχοίνι και τι oνομάζουμε δάκρυα της Παναγιάς; Γιατί αποτελούνται από μαλλί τα κομποσχοίνια και ποιά είναι η συμβολική σημασία των τριαντατριών κόμπων που έχουν;

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για την θρησκευτική ανάπτυξη των παιδιών, την γνωριμία τους με την παράδοση αλλά και την προσευχή.

Αξιοσημείωτη για το ξεχωριστό αυτό βιβλίο είναι η εικονογράφηση από την ίδια την Πέγκυ Φούρκα. Η εικονογράφος μάς δίνει μια άλλη οπτική ματιά, που πλαισιώνει άριστα το ευφάνταστο και καλοδουλεμένο κείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, την 14η από το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement