Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (25o Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Η αφήγηση των παραμυθιών και η επίδρασή της στα οχτώ είδη νοημοσύνης του παιδιού. Η λειτουργία της αφήγησης των παραμυθιών συνδέεται με το ιδιαίτερο προφίλ της νοημοσύνης του παιδιού και την ανάπτυξη της πολλαπλότητάς του κατά τους επιστήμονες!

Τα παραμύθια παρέχουν στα παιδιά πολλαπλά ερεθίσματα, ώστε να αναπτύξουν αποτελεσματικά όλο το φάσμα της νοημοσύνης τους. Γνωρίζουμε ότι αυτά που μαθαίνει το παιδί ως το πέμπτο έτος της ηλικίας του αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των νοητικών δεδομένων για την υπόλοιπη ζωή του. Έρευνες νευροεπιστημών των τελευταίων χρόνων μας λένε ότι η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα ερεθισμάτων που δίνουμε στα παιδιά από την πρώτη κιόλας ηλικία, όχι μόνο τα τροφοδοτούν με γνώσεις, αλλά δημιουργούν και τις συνάψεις στα εγκεφαλικά κύτταρα, συνθέτοντας και δημιουργώντας τη βάση, στην οποία θα αποθηκεύουν πληροφορίες για την υπόλοιπη ζωή τους.

Τα παραμύθια συντελούν στην εμπλουτισμένη μάθηση και στην ανάπτυξη των περισσοτέρων όψεων της πολλαπλής νοημοσύνης του παιδιού. Και το βέβαιο είναι πως κατά τη διάρκεια μιας αφήγησης παραμυθιών καλλιεργούνται η γλωσσική, η μουσική, η σωματική / κιναισθητική, η σναισθηματική ή διαπροσωπική και η ενδοπροσωπική νοημοσύνη του παιδιού, όψεις που παραμελούνται από τα σύγχρονα σχολεία και έτσι το παιδί συρρικνώνεται, περιορίζεται και συνθλίβεται ως προς την ανάπτυξή του σε ψυχοπνευματικό πεδίο. Ας έχουμε όμως στο νου και στην καρδιά, και ας μην λησμονούμε πως το ζητούμενο είναι μέσω της παιδείας μας η πλήρης ανάπτυξη και καλλιέργεια όλου του ψυχοπνευματικού υλικού, με το οποίο έχουμε εξοπλιστεί και η εξύψωση και εξέλιξη της συνειδητότητάς μας σε ανώτερα επίπεδα από το υλικό.

Για τούτο, και τα παραμύθια, όπως και οι μύθοι από τον πλούσιο θησαυρό της πολιτισμικής και πνευματικής μας κληρονομιάς οφείλουν να κατέχουν σημαντική θέση στην παιδεία και στα σχολεία μας, μιας και εμφέρουν μυστικά κλειδιά για την κατανόηση των μυστηρίων της ύπαρξής μας, μα και των μυστηρίων του κόσμου και των σύμπαντος.Η ανθρώπινη ψυχή χρειάζεται τη χαρά πέρα από τα τείχη του κόσμου…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Δουρίδα – Μηταράκη 

Γεννήθηκε το 1976 στην Κοζάνη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσικοθεραπεία στην Αθήνα και στο Λονδίνο, ενώ εργάστηκε στη Γάνδη ως κλινική φυσικοθεραπεύτρια, και στο Λονδίνο ως Επίκουρη Καθηγήτρια, στο Πανεπιστήμιο University of East London. Συνέχισε με σπουδές στην Εκπαίδευση, στο Λονδίνο. Σήμερα είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Εξωτερική Εξετάστρια στο University of Hertfordshire.

Ασχολείται πολλά χρόνια με τη μουσική (πιάνο, χορωδία και κλασσικό τραγούδι).Από μικρή, έβρισκε διέξοδο στο γράψιμο, εκεί αποτύπωνε τα συναισθήματα και τα καθημερινά της βιώματα. Η γέννηση της κόρης της τής έδωσε την αφορμή να πλάθει παιδικές ιστορίες. Μετά από την παρακολούθηση σεμιναρίων Συγγραφής και Δημιουργικής Γραφής, αυτές οι ιστορίες απέκτησαν ολοκληρωμένη μορφή.

Ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της, την κόρη τους και τη σκυλίτσα τους.

Βιβλία της που κυκλοφορούν:  Το όνομά του ήταν Ρόκο και δεν ήταν μια συνηθισμένη βόλτα, Το όνομά της ήταν Μπουμπού και δεν ήταν συνηθισμένη στη ζέστη, Το ροζ, Λιλά μαλλιά και σύννεφα ψηλά.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ:  Η Φελίσια και οι Λαμπυρίδες του Βυθού, εικ. Μ. Φωτιάδου, εκδ. OnceUponABook

«Η Φελίσια και οι λαμπυρίδες του βυθού» είναι ένα γλυκό, τρυφερό και καλογραμμένο παραμύθι αφιερωμένο στα αισθήματά μας και στον τρόπο που μπορούμε να τα κατανοήσουμε, να τα χειριστούμε και να τα μοιραστούμε. Η Φελίσια είναι ένα συνηθισμένο, φυσιολογικό κορίτσι που αντιδράει ακριβώς όπως και οι μικροί αναγνώστες. Νιώθει αδικημένη, θυμωμένη, οργισμένη, έχει όμως τον δικό της τρόπο να γνωρίσει τον εαυτό της και να αντιμετωπίσει όλα της τα προβλήματα. Το προσεγμένο κείμενο και η πανέμορφη εικονογράφηση είναι η καλύτερη συντροφιά για την κατανόηση του εσωτερικού μας κόσμου.

Η συγγραφέας βοηθάει τα παιδιά μέσα από το κείμενο να μπορούν να αναγνωρίσουν τα διαφορετικά αισθήματα τους. Τα παιδιά νιώθουν φόβο, απογοήτευση, οργή, αδικία. Πώς μπορούν να εκφραστούν; Πόσο σημαντικό είναι να δείχνουν και να μοιράζονται τα αισθήματά τους; 

Η Φελίσια ζει σε ένα παραθαλάσσιο χωριό με κάστρο μαζί με τους γονείς της. Εκεί, στη θάλασσα, ζούσαν και οι λαμπυρίδες του βυθού. Όλοι στο χωριό ήξεραν πως μπορείς να μιλάς στις λαμπυρίδες του βυθού κι αυτές να ακούν! Οι λαμπυρίδες είναι πεταλούδες με ιριδίζοντα φτερά που φέρνουν ελπίδα και χαρά σε όποιον τις αντικρίζει. Θυμώνει με τη μαμά της που της λέει συνέχεια «μη» και της ορίζει κανόνες, οπότε, για να ξεφύγει και για να ηρεμήσει, ένα βράδυ κάνει βαρκάδα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να γνωρίσει μια λαμπυρίδα. Από τότε, κάθε φορά που νιώθει θυμό ή απογοήτευση, καταφεύγει στους γλυκούς αυτούς κατοίκους του βυθού που έχουν μια μαγική επίδραση πάνω της. 

Το παραμύθι μάς βοηθάει να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τον κατανοήσουμε μέσα από ένα παιχνίδι αναγνώρισης και αποδοχής. Το βιβλίο συνοδεύεται από δραστηριότητες που καλλιεργούν τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Η εικονογράφηση της Μαιρηλίας Φωτιάδου είναι μαγική, πολύχρωμη, με εκπληκτικές οπτικές γωνίες, καλοσχεδιασμένη. Ο βυθός της θάλασσας έχει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που θα τραβήξουν την προσοχή των παιδιών και συνολικά η εικονογράφηση συμπληρώνει ταιριαστά το κείμενο.

Ένα υπέροχο βιβλίο για τα παιδιά, για καλοκαιρινά ταξίδια του μυαλού και της ψυχής. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και το νέο Ford Kuga παραμένει η κορυφαία επιλογή στην κατηγορία των μεσαίων SUV και συγχρόνως η ιδανική...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο και η...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Η δύναμη της Αναστάσεως, δύναμη συγχωρήσεως και αναγεννήσεως, διαλύει κάθε ανθρώπινο πανικό και διασκορπίζει κάθε ενδοιασμό”. Αυτό το νίζει μεταξύ αλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον απόηχο της εξαιρετικής εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι, στη δεύτερη -τεχνική- πρόβα της ελληνικής αποστολής για την Eurovision 2024 που γίνεται στο Μάλμε ο...

Advertisement