Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποια ήταν η Ευρώπη; (Β ́ Μέρος)

Γράφει η Ευγενία Γάλλου

Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη.

  • Ποια η προέλευση του ονόματος;

Ορισμένοι θεωρούν ότι έχει προελληνική αρχή, ενώ άλλοι το παράγουν από τα αρχ. ευρώς, -ώτος (=μούχλα, υγρασία) και ώψ (=όψη), που αν δεν πρόκειται για παρετυμολογία, θα σήμαινε αρχικά «νοτισμένος, υγρός, σε σκιερό μέρος».  Πιθανότερη φαίνεται η υπόθεση ότι η ονομασία θα μπορούσε να ανάγεται στο επίθ. ευρωπός (=ευρύς), ενώ η ίδια αναγωγή θα επέτρεπε την υπόθεση αρχικής, κυριολεκτικής σημασίας της λέξης από τη φράση αυτή που έχει ευρείς ώπας (=μεγάλα μάτια). Έχει ακόμη προταθεί η σημιτική αναγωγή του τοπωνυμίου σε λέξεις που δηλώνουν τη δύση του ηλίου, σε αντίθεση με τις χώρες της Ασίας που δηλώνουν την ανατολή του ηλίου. Όπως προκύπτει από αρχ. μαρτυρίες, η λέξη αναφερόταν αρχικά στην ηπειρωτική χώρα σε αντιδιαστολή προς την Πελοπόννησο και τα νησιά, αλλά αργότερα δήλωσε τον χώρο που βρίσκεται απέναντι από τη Μικρά Ασία και τη Λιβύη. Από την Ελληνική έχει προέλθει η ονομασία της ηπείρου σε διάφορες γλώσσες, π.χ. αγγλ. και γαλλ. Europe, γερμ. Europa κ.ά. 

Το ευρω- ως α΄ συνθετικό δηλώνει είτε την Ευρώπη (π.χ. Ευρω-εκλογές) είτε το ευρώ (π.χ. Ευρω-ζώνη – ευρω-ομόλογο).

  • Τι εννοούμε λέγοντας Ευρώπη;
  • Η Ευρώπη, αποκαλούμενη συνήθως και Γηραιά ήπειρος, είναι μία από τις ηπείρους. Βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο βόρειο ημισφαίριο. Καταλαμβάνει συνολικά με τα νησιά έκταση 10.180.000 τετρ. χλμ. ή αλλιώς το 6,8% περίπου της συνολικής ξηράς του πλανήτη, καθιστώντας την δεύτερη μικρότερη ήπειρο. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1981 ξεπερνούσε τα 670.000.000 κατοίκους. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών για το 2021 ο πληθυσμός της εκτιμάται σε 747.747.000 κατοίκους (περίπου το 9,5% του παγκόσμιου πληθυσμού).
  • Με τον όρο Ευρώπη εννοούμε (καταχρηστικώς) και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αποτελεί μια οικονομική και πολιτική ένωση 27 ευρωπαϊκών κρατών.

Ιδρύθηκε την 25 Μαρτίου 1957 με τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (υπογραφή 7.2.1992), γνωστότερης ως Συνθήκη του Μάαστριχτ, βασιζόμενη στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες τις οποίες και αντικατέστησε. Το 1993 η Ένωση αριθμούσε 12 μέλη. Στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης εισήγαγε ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, που έχει υιοθετηθεί από 19 κράτη-μέλη μέχρι σήμερα. Επίσημες γλώσσες 24.

Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. περιλαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η επίσημη έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι το Στρασβούργο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (δευτερεύουσα έδρα) έχουν έδρα τις Βρυξέλλες. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Γενικό Δικαστήριο έχουν έδρα το Λουξεμβούργο.

Η σημαία της Ευρώπης είναι μια σημαία με μπλε φόντο επί της οποίας φέρονται δώδεκα χρυσά αστέρια σε κυκλική διάταξη, ρητό της είναι το In Varietate Concordia (Ενωμένη στην πολυμορφία) και ύμνος της η Ωδή στη Χαρά.

Η Ημέρα της Ευρώπης είναι το όνομα δύο ετήσιων ημερών για την Ευρώπη. Εορτάζεται στις 5 Μαΐου από το Συμβούλιο της Ευρώπης και στις 9 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναγνωρίζει την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη που έχει κατορθωθεί από τότε που σχηματίστηκαν.

Η 9η Μαΐου σηματοδοτεί το οριστικό τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Γι’ αυτό λοιπόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Επέτειος της Απελευθέρωσης της Ευρώπης συμβολίζει την ενότητα και την αποφασιστικότητα. Είναι σημαντικός σταθμός με βαθύ νόημα με μηνύματα για το δίκαιο και το άδικο, για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι καθήκον όλων, μικρών και μεγάλων, να θυμούνται τόσο την ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όσο και τις θυσίες των ηρώων και πάνω σε αυτές να βασιστεί το μέλλον ενός καλύτερου και πιο ενωμένου κόσμου…

 (Πηγές: wikipedia, διαδίκτυο, Ετυμολ. Μπαμπινιώτη)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement