Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (19o Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ………. Λίγα λόγια 

Είχαμε αναφερθεί και στο προηγούμενο άρθρο μας στο θέμα της  αφήγησης ιστοριών και  παραμυθιών τα οποία επιδρούν στα οχτώ είδη νοημοσύνης του παιδιού. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης ενός παραμυθιού απαιτούνται και καλλιεργούνται τα περισσότερα, αν όχι όλα, είδη νοημοσύνης του παιδιού, τα οποία είναι τα ακόλουθα: 1. γλωσσική ή λεκτική νοημοσύνη, 2. μουσική / ρυθμική νοημοσύνη, 3. σωματική / κιναισθητική νοημοσύνη, 4. συναισθηματική ή διαπροσωπική νοημοσύνη 5. ενδοπροσωπική νοημοσύνη, 6. χωρική νοημοσύνη, 7. φυσιογνωστική νοημοσύνη, 8. λογική / μαθηματική νοημοσύνη. Και συνεχίζουμε: 

  1. Η μουσική / ρυθμική νοημοσύνη, εδράζεται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και εμπεριέχει την ικανότητα του ανθρώπου να νοιώθει τον ρυθμό, τη χροιά του ήχου, τη μελωδία, την ικανότητα για συναισθηματική έκφραση μέσω της μουσικής, είτε ως σύνθεση είτε ως εκτέλεση. Ωστόσο, η γλώσσα μπορεί να οριστεί σαν απλοποίηση της μουσικής. Η μουσική κρύβεται μέσα στη γλώσσα, όπως η ψυχή κρύβεται μέσα στο σώμα. Και η γλώσσα των παραμυθιών έχει μουσική και ρυθμό, όπως ρυθμό έχει η ίδια η σύσταση του ανθρώπου, όπως ρυθμό έχει το Σύμπαν.
  2. Η σωματική / κιναισθητική νοημοσύνη

Ο αφηγητής/ παραμυθάς κατά την αφήγηση μιλά όχι μόνο μέσα από τον λόγο, μα και μέσα από το σώμα του, από τις κινήσεις των χεριών του μα και ολόκληρου του σώματός του. Το σώμα του παραμυθά εκπέμπει το νόημα των ιστοριών του, ακόμα και σε κάποιον για τον οποίον η γλώσσα που εκφέρει, είναι ακατανόητη και έτσι οι ιστορίες και τα παραμύθια μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια της γλώσσας. Η κιναισθητική νοημοσύνη έγκειται στην ικανότητα παρατήρησης και μίμησης ή αναπαράστασης του παρατηρούμενου γεγονότος και συνιστά κυρίως το δραματικό ταλέντο που διαθέτουν ηθοποιοί, χορευτές, χορογράφοι, μίμοι, παραμυθάδες, καλλιτέχνες που υπηρετούν την τέχνη της παράστασης, τεχνίτες, κλπ.

Ωστόσο, αυτή η ικανότητα παρατήρησης και αναπαράστασης αποτελεί και ένα συστατικό σημαντικό στη διαδικασία μαθητείας του παιδιού. Μέσα από την αφήγηση των ιστοριών και παραμυθιών παρέχεται στο παιδί η ευκαιρία να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες και να εκφράσει ιδέες, γνώσεις και συναισθήματα συνεργατικά με τον εγκέφαλο, συνδυάζοντας την αντίληψη με την κίνηση. Για τούτο και είναι σημαντικές και οι εφορμήσεις μέσα από τις ιστορίες και το παραμύθι για δράσεις που μπορούν να κινητοποιήσουν, να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν τη σωματική νοημοσύνη του παιδιού, την ικανότητα του σώματός του να λειτουργήσει αρμονικά με τον εγκέφαλο και με τη βοήθειά του να επιλύει προβλήματα.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ 

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης και διευθυντής του περιοδικού για το βιβλίο Index (2006-2011). Από το 2012 διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr.

Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έργα του σκηνοθέτησαν η Ρούλα Πατεράκη (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), η Έρση Βασιλικιώτη (“Θέατρο των Καιρών”, Αθήνα), η Σοφία Καραγιάννη (Θέατρο “Vault”, Αθήνα), η TaruMakela (Christine and GoranSchildtFoundation, Φινλανδία), ο AlexandruMazgareanu (Θέατρο “Nottara”, Ρουμανία).

Στίχους του μελοποίησαν ο Γιώργος Σταυριανός, ο Τάκης Σούκας και η Τατιάνα Ζωγράφου. Έχει εκδώσει 23 βιβλία για παιδιά και 3 για ενήλικες. Για το μυθιστόρημά του “Μάρτυς μου ο Θεός” έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το “Μάρτυς μου ο Θεός” κυκλοφορεί σε 11 ευρωπαϊκές γλώσσες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

(Πηγή: BIBLIONET)

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Ο γενναίος ιππότης και η χαμογελαστή βασίλισσα» σε εικονογράφηση Κώστα Θεοχάρη, Εκδ. Καλέντης

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ένας ιππότης της καθημερινότητας, ένα παιδί. Ο συγγραφέας αναπτύσσει τη σχέση του εγγονού/ ιππότη  με τη γιαγιά του/ βασίλισσα. Ο μικρός ήρωας αφηγείται ο ίδιος τις υπέροχες περιπέτειες που βιώνει καθημερινά μαζί με τη γιαγιά του, αλλά και την ευθύνη που έχει απέναντί της ως… προστάτης, γενναίος ιππότης και ήρωάς της. Η βασίλισσα- γιαγιά  δεν γίνεται παρά να είναι χαμογελαστή. Κι έχει κι αυτή τον τρόπο της να ευχαριστεί τον γενναίο της ιππότη. Αλληλεπίδραση όλων των θετικών συναισθημάτων που χορεύουν κυκλικά γύρω από τη γιαγιά και τον εγγονό.

Η γιαγιά ενθαρρύνει και δυναμώνει τον ήρωα:« Είσαι ο ιππότης ήρωάς μου» λέει. «Και μου έδωσε ένα φιλί. Κι εγώ χάρηκα τόσο και σκέφτηκα πως την αγαπάω πολύ τη γιαγιά μου! Είναι η βασίλισσά μου και είναι μοναδική»!

Κι ο εγγονός νιώθει ότι η γιαγιά του είναι ξεχωριστή: «Έχει πάντα να πει μια ωραία ιστορία, να δώσει μια πολύτιμη συμβουλή, να πάρει μια σωστή απόφαση. Είναι μια σοφή βασίλισσα γι’  αυτό και όλοι την αγαπάνε και τη σέβονται».

Γι’ αυτούς που έζησαν με μια γιαγιά μέσα στο ίδιο σπίτι, είτε μεγάλωσαν κοντά σε μια γιαγιά, αυτήν τη συναισθηματική πληρότητα που μια τέτοια αγαπητική σχέση μπορεί να πετύχει. Διαβάζουμε λοιπόν μικρές στιγμές της καθημερινότητας σε έναν άλλον πιο συγκινητικό και ανθρώπινο κόσμο, γεμάτο φροντίδα και προστασία, γενναιότητα και τρυφερότητα αλλά και αγάπη και επιείκεια.

Η ελκυστική αυτή έκδοση επιβεβαιώνει στα μάτια των μικρών αναγνωστών τα όμορφα συναισθήματα μιας τρυφερής σχέσης. Θυμίζει όμως και σ’ εμάς τους ενήλικες τη σπουδαία σχέση με τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, μία σχέση απαραίτητη, που τροφοδοτεί το παιδί με μια διά βίου αγάπη.

«Κι εγώ έδωσα τον λόγο της τιμής μου να τη φροντίζω και να την προστατεύω. Γιατί είμαι ο ιππότης της κι εκείνη είναι η… χαμογελαστή βασίλισσα»!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement