Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το έθιμο του χαρταετού και η σημασία του

Γραφεί ο Αλέξανδρος Μπαξεβάνης

Ένα από τα έθιμα μας είναι και το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα έτσι λοιπόν πετάμε ψηλά στον ουρανό τον Χαρταετό φυσικά μπορούμε να πετάξουμε τον χαρταετό κι άλλες ήμερες όμως η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας έχει και κάποια άλλη σημασία δεν είναι μόνο έθιμο αλλά εχει και μια πνευματική σημασία .

Είναι ένα έθιμο το οποίο πρέπει να ξέρουμε τι συμβολίζει καθώς και που ξεκίνησε την προέλευση του θεωρώ οτι πρέπει να γνωρίζει πάντα η νέα γενιά την σημασία των εθίμων .

Τα έθιμα και τις παραδόσεις τα έχουμε βιώσει σε κάποιον βαθμό όλοι οι άνθρωποι, το ζητούμενο όμως είναι η κατανόηση τους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον δια της αναλύσεώς τους.

-Τί είναι οι παραδόσεις και τα έθιμα, και πώς ορίζονται;

Η λέξη “παράδοση”, λοιπόν, ετυμολογείται εκ του “παραδίδωμι= παραδίδω” και εδώ ερμηνεύεται ως παραδίδω -ως παλαιότερος- σε κάποιον νεότερο κάτι προς αξιοποίηση! Και η λέξη “έθιμο” ετυμολογείται εκ του “ἔθους”, το οποίο σημαίνει συνήθεια. Επομένως, ερμηνεύεται ως κάτι το παγιωμένο από συνήθεια και επανάληψη! Αυτό συμβαίνει και με τα έθιμα και τις παραδόσεις· επαναλαμβάνονται, και αν ερωτηθούν οι συμμετέχοντες σε αυτά, γιατί τα διατηρούν, θα απαντήσουν απλώς ” Έτσι!”, διότι απλούστατα τα επέβαλλε η συνήθεια και έγιναν ανάγκη στην ανθρώπινη συνείδηση!

Το ταξίδι ξεκίνησε από τις χώρες της Ανατολής, και συγκεκριµένα από την Κίνα, το οποίο ασπάστηκε το Βυζάντιο και έδωσε πνευματική σημασία, δηλαδή ο αετός (σκελετός) είναι το σώμα μας και η ουρά είναι η ψυχή μας ενώ στην Ελλάδα οι πρώτοι χαρταετοί εµφανίζονται γύρω στο 400 π.Χ. Στην ελληνική χριστιανική παράδοση το πέταγµα του χαρταετού γίνεται την Καθαρά Δευτέρα που είναι η πρώτη µέρα της Σαρακοστής.

Με την νηστεία, που ξεκινάει αυτή την µέρα, καθαρίζεται το σώμα και η ψυχή και το πέταγµα του χαρταετού συμβολίζει αυτήν την ανάγκη του ανθρώπου για πνευµατική και ψυχική εξύψωση στα ουράνια και την επιθυμία του να πλησιάσει νοητά το Θεό.

Γι αυτό και συνηθίζεται να πετούν τα παιδιά τον χαρταετό, καθότι «των τοιούτων εστίν η βασιλεία των ουρανών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

Advertisement