Connect with us

Hi, what are you looking for?

FILE PHOTO: A Russian army service member fires a howitzer during drills at the Kuzminsky range in the southern Rostov region, Russia January 26, 2022. REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κοκτέιλ Μολότωφ 

Γράφει η Λεμονιά Μορόμαλου

Η τολμηρή στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η πρώτη μεγάλη σύγκρουση που σηματοδοτεί μια νέα τάξη πραγμάτων στη διεθνή πολιτική, με τρεις μεγάλες δυνάμεις  ΗΠΑ -ΡΩΣΙΑ- ΚΙΝΑ  να αγωνίζονται για τη θέση τους,  με  την πρωτοκαθεδρία της Αμερικής να βρίσκεται υπό απειλή.

Οι προκλήσεις είναι διαφορετικές από αυτές που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ και το δίκτυο των συμμαχιών τους  κατά τη διάρκεια του  Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν οικοδομήσει μια ακμάζουσα εταιρική σχέση που βασίζεται κυρίως  στο κοινό τους συμφέρον,   δηλαδή  τη μείωση της ισχύος των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με το γνωστό σινο-σοβιετικό μπλοκ της δεκαετίας του 1950, η Ρωσία σήμερα είναι ένας καίριος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ η Κίνα είναι  παγκόσμια παραγωγική δύναμη  και με έναν συνεχώς επεκτεινόμενο στρατό.

Αυτή η αναδυόμενη τάξη πραγμάτων καθιστά  τις ΗΠΑ  αντιμέτωπες με δύο αντιπάλους ταυτόχρονα, σε γεωγραφικά ανόμοια μέρη του κόσμου όπου  έχουν  στενούς εταίρους και βαθιά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Αναπτύσσοντας μια τεράστια δύναμη και διατάζοντας μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εν ολίγοις απαίτησε  από τη Δύση να ξαναγράψει τις μεταψυχροπολεμικές ρυθμίσεις ασφαλείας για την Ευρώπη  παρά τις αναμενόμενες   οικονομικές κυρώσεις.

Η δύσκολη θέση των ΗΠΑ εν μέρει προέκυψε από τις κινήσεις της Ουάσιγκτον στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ως μοναδική υπερδύναμη του πλανήτη, μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ , οι ΗΠΑ βάλθηκαν  να «προωθήσουν»  τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και να επεκτείνουν τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (το ΝΑΤΟ, δηλαδή τη βασική στρατιωτική συμμαχία του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη)  ώστε να συμπεριλάβει  και πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας που κυριαρχείται από το Κρεμλίνο, καθώς και  ορισμένες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες πολλές από τις οποίες είχαν τη λαχτάρα   να απελευθερωθούν από την κυριαρχία της Μόσχας. 

Η παρούσα κρίση οδήγησε  σε εντυπωσιακή άνοδο των τιμών των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο,  που ήδη βρίσκονται κοντά στα υψηλότερά τους, κάτι που έχει να παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς οι δύο χώρες ( Ρωσία και Ουκρανία ) αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθευτών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου. 

Την προπερασμένη Τρίτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν περισσότερο από 12%, και το καλαμπόκι έφτασε σε υψηλό επτά μηνών (14,5% αύξηση), με την τιμή της σόγιας επίσης να κινείται σε άνοδο. Και τα τρία βασικά συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 40% από τα χαμηλά του 2021, λόγω της μείωσης της παραγωγής και της έντονης ζήτησης.

Μέχρι τώρα, μεγάλο μέρος των εισαγωγών ενέργειας και τροφίμων της Κίνας περνούσε από θάλασσες στις οποίες  περιπολούσαν ναυτικές δυνάμεις  των ΗΠΑ και  της Ινδίας. Καθώς οι ηγέτες της Κίνας έχουν εστιάσει τον τελευταίο καιρό στην πιθανότητα σύγκρουσης με αυτές , και με τις στρατιωτικές της δαπάνες  να αυξάνονται ήδη από πέρυσι  τέσσερις φορές πιο γρήγορα από άλλες κρατικές δαπάνες, έχουν δώσει έμφαση στην προμήθεια  από τη Ρωσία για κρίσιμες προμήθειες.

  

ΠΗΓΕΣ : THE NEW YORK TIMES  και REUTERS  

(Σ.Σ. Η στήλη επιφυλάσσεται για σχόλια στο επόμενο φύλλο)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

Advertisement