Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Διακεκριμένοι Καλαμωτούσοι: Γεώργιος Βεργίτσης (1912 – 1987),  τέως Βουλευτής Χίου

Γράφει ο Μιχάλης Κανάριος

Τα «Μαστιχοχωρούσικα Νέα»  συνεχίζουν να εμπλουτίζουν την στήλη  ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΟΙ για να τιμήσουν όσους είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του χωριού μας.

Η στήλη αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτούς τους ανθρώπους που διακρίθηκαν για τις μεγάλες πολιτιστικές τους δραστηριότητες και που με τα έργα τους και την αγάπη τους κράτησαν ζωντανό το χωριό μας.

Νέα προσθήκη στη στήλη μας είναι ο Γεώργιος Βεργίτσης. Γεννήθηκε την 11η Ιανουαρίου 1912 στην Καλαμωτή Χίου. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής και το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου. Μετά από εξετάσεις, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε σε ηλικία 21 ετών, τυγχάνοντας έτσι  ο νεώτερος απόφοιτος αυτής. 

Άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Αθήνα αρχικά μεν μαζί με τους Κων/νο Κυριακόπουλο-  Στρατή Ανδρεάδη, μετέπειτα δε στο ιδιόκτητο γραφείο του επί  της οδού Θεμιστοκλέους αρ. 4, μέχρι την συνταξιοδότησή του το έτος 1974.

Υπήρξε επιτυχημένος και διακεκριμένος Δικηγόρος των Αθηνών με πλούσια δράση σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης, Είναι χαρακτηριστικόν της επιτυχημένης σταδιοδρομίας του ότι υπήρξε Νομικός Συμπαραστάτης και Σύμβουλος του Τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη, όταν αυτός ήταν Πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος. Υπήρξε προσωπικός Δικηγόρος της μεγάλης ηθοποιού Κυβέλης Παπανδρέου και ένθερμος υποστηρικτής του Γέρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου, απολαμβάνοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του και την ανυπόκριτη εκτίμησή του. Πολιτεύθηκε με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ και εξελέγη ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΙΟΥ το 1963.

Αγαπούσε ιδιαίτερα τον τόπο καταγωγής του, είναι δε γνωστόν ότι απολάμβανε της βαθιάς εκτίμησης των συμπατριωτών του. Την αγάπη του δε αυτή την εκδήλωσε ποικιλότροπα με ευεργεσίες, εν πολλοίς άγνωστες, κατά την επιθυμία του. Εξ ετέρου επηρέασε θετικά τους φίλους και πελάτες του Μικέ Γρηγοριάδη και Νικόλαο Χούλη να προσφέρουν σημαντικές ευεργεσίες στην γενέτειρά του.

Απεβίωσε την 1η Δεκεμβρίου 1987 στην Αθήνα, ετάφη δε στο Κοιμητήριο της Καλαμωτής Χίου. 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement