Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (Β’ Μέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙA ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η Δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη

Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

Αγαπητοί Αναγνώστες, 

η εφημερίδα μας εγκαινιάζει μια νέα στήλη, η οποία αφορά τα παιδιά και τους εφήβους και ενδιαφέρει τόσο γονείς όσο και εκπαιδευτικούς. Παρουσιάζουμε το θέμα μας σε τρία μέρη. Αναπτύσσουμε αρχικά λίγα λόγια για το είδος της Λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, παρουσιάζουμε ένα συγγραφέα κάθε φορά και στη συνέχεια ένα σημαντικό έργο του, αναλύοντας ένα βιβλίο.

  • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… λίγα λόγια

Ποια  είναι  τα  είδη  των  λογοτεχνημάτων  που  απευθύνονται  σε  παιδιά και εφήβους;

  1. Η ποίηση. 
  2. Το παραμύθι. 
  3. Οι μύθοι. 
  4. Το θέατρο. 
  5. Τα βιβλία γνώσεων. 
  6. Το παιδικό διήγημα.
  7. Το παιδικό μυθιστόρημα.

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου 

Γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική και ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά) και παρακολούθησε μαθήματα αγγλικής φιλολογίας. Για 27 χρόνια εργάστηκε στην αποστολή Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως για την προστασίας μεταναστών και προσφύγων.

Το συγγραφικό της έργο είναι τεράστιο και περιλαμβάνει 73 βιβλία! Τα 65 από αυτά ανήκουν στην παιδική/νεανική λογοτεχνία, τα 3 είναι βιβλία για ενηλίκους και 5 στην κατηγορία της θεωρίας για την παιδική λογοτεχνία. Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 1976 με τίτλο Ο μικρός αδελφός. Από τα γνωστότερα έργα της είναι: Στο τσιμεντένιο δάσος, Σπίτι για πέντε, Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας, Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη, Τα τέρατα του λόφου, Ο καιρός της σοκολάτας κ.α.

Το 1984 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του ιδρύματος Ουράνη και το 1999 με το Κρατικό Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου. Της έχουν απονεμηθεί επιπλέον 9 βραβεία.

Έχει τιμηθεί με επτά βραβεία σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με τον έπαινο Pier Paolo Vergerio του Πανεπιστημίου της Padova και με το βραβείο Oυράνη για την παιδική λογοτεχνία από την Aκαδημία Aθηνών. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ιαπωνικά, έχουν μεταδοθεί από την EPT και το PIK κι έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και ξένα αναγνωστικά. Έχει αντιπροσωπεύσει την Eλλάδα σε οκτώ διεθνή συνέδρια παιδικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό και έχει δώσει πλήθος διαλέξεις και ομιλίες για την παιδική λογοτεχνία σε όλη την Eλλάδα. 

Eίναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Mελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας “Oι διαδρομές” και μέλος της Eθνικής Εταιρείας Eλλήνων Λογοτεχνών, του Kύκλου του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου (Γενική Γραμματέας 1984-1990) και άλλων λογοτεχνικών σωματείων.

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΒΙΒΛΙΟΥ «Η Οικογένεια του Ήλιου »

Το βιβλίο είναι ένα παραμύθι όπου εναρμονίζονται τα παραμυθικά με τα μυθολογικά στοιχεία αλλά και με τα στοιχεία της ορατής πραγματικότητας. Η συγγραφέας στήνει μια δική της μυθολογία και συνδέει με μοναδικά ευφάνταστο τρόπο πλανήτες, αστέρια και φυσικά φαινόμενα. Μέσα από την πλοκή του παραμυθιού περνούν αβίαστα τα φυσικά φαινόμενα, που είναι συνδεδεμένα με την ύπαρξη του ήλιου και την κίνηση της γης γύρω του.

Ένα παραμύθι γεμάτο φαντασία, ολοφώτεινο και γεμάτο γάμους, μεγάλες γέννες και  συμπαντικά γεγονότα μεταφέρει το παιδί 5-10 ετών στον όμορφο κόσμο της δημιουργίας, της περιπέτειας και της φαντασίας.

Έχει ο Ήλιος οικογένεια; Και βέβαια έχει, όπως και οι άνθρωποι! Το εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ένα πρωί στη συγγραφέα και της ζήτησε να γράψει τις περιπέτειες της ζωής του: Πώς έγινε και παντρεύτηκε, λέει, μια πεντάμορφη που τη λέγανε Ατμόσφαιρα, πώς απέκτησαν δύο παιδιά, το Φως και την Ημέρα, τι χαρές, μα και τι λαχτάρες πέρασαν αυτός και η γυναίκα του ώσπου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους… Πώς έγινε ύστερα και παντρεύτηκαν κι αυτά σαν ήρθε η ώρα, ποιος ήταν ο γαμπρός και ποια η νύφη του Ήλιου, τι φασαρίες έγιναν, τι τρέλες έκαναν με τη σειρά τους τα εγγόνια, που γεννήθηκαν αργότερα… Όλες αυτές οι ιστορίες είναι γραμμένες μέσα στο βιβλίο, με κέφι και φαντασία, όπως το ήθελε ο Ήλιος. Για να κρατήσουν συντροφιά στα παιδιά και να τα διασκεδάσουν! 

Το βιβλίο κινείται σε δύο επίπεδα. Αποτελεί μια παραμυθική κοσμογονία και ταυτόχρονα προβάλλει τις κοινωνικές σχέσεις μελών μιας σύγχρονης οικογένειας,  σχέσεις των γονιών με τα παιδιά, το διαζύγιο, με αναφορά στην τεχνολογία που αγγίζει με λεπτό τρόπο αξίες οι οποίες  απασχολούν το σημερινό παιδί.

Αξιόλογη είναι και η εικονογράφηση με κολάζ που έγινε από τη συγγραφέα.

Για όλα όσα αναφέραμε το βιβλίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο 1999 και κυκλοφορεί μέχρι σήμερα με πάρα πολλές επανεκδόσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

Advertisement