Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Ενεργειακές Κοινότητες» κατά της ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας

Γράφει ο Αριστείδης Ζαννίκος

Καπάκι” στην πανδημία του κορωνοϊού και την όξυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, μας προέκυψε (ως “κερασάκι στην τούρτα”), η απότομη, μεγάλη αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρουν προς τα πάνω το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και βεβαίως πολλών προϊόντων και υπηρεσιών.
Ακούμε και διαβάζουμε ότι, γι’ αυτό, φταίει ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Δύσης-Ρωσίας αλλά και οι περιβόητες και άπληστες για κέρδος “αγορές”. Όμως, ανεξαρτήτως του ποιός φταίει, στο τέλος, ζημιωμένοι βγαίνουμε εμείς, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Στο ερώτημα “τί θα μπορούσαμε να κάνουμε”, ως απλοϊκή, ρεαλιστική και λογική απάντηση, προβάλλει π.χ. η επιδίωξη μείωσης των ενεργειακών μας αναγκών (όσο αυτό είναι βέβαια εφικτό), κάτι που θα επιφέρει και μείωση του οικονομικού κόστους που μας βαραίνει.
Σε παγκόσμιο όμως επίπεδο, ο περιορισμός των ενεργειακών αναγκών, φαντάζει ανέφικτος, μιάς και ο πληθυσμός της Γης συνεχώς αυξάνεται ενώ, ταυτόχρονα, όλα τα Κράτη, επιδιώκουν την οικονομική τους ανάπτυξη. Όλος αυτός ο αέναος “κύκλος”, μέσω της χρήσης ρυπογόνων καυσίμων (πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, λιγνίτης), συντελεί στην κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα όλο και πιο συχνή εκδήλωση ακραίων και άκρως καταστροφικών φυσικών φαινομένων.
Κάπως έτσι προκύπτει, ως αδήριτη ανάγκη, η στροφή, όλο και περισσότερο στην λεγόμενη “πράσινη ενέργεια”, δηλαδή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που, κατά βάση, είναι η ηλιακή (φωτοβολταϊκά), η αιολική (ανεμογεννήτριες) και τα υδροηλεκτρικά έργα.
Ταυτόχρονα, με τα διάφορα προγράμματα “εξοικονομώ-αυτονομώ”, πολλές Χώρες (και βεβαίως η Πατρίδα μας), μέσω επιδοτήσεων, επιδιώκουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και, από φέτος, την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
Τα προγράμματα αυτά, σε βάθος χρόνου, θα συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους και για τα νοικοκυριά αλλά και για τα Κράτη, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας.
Ακόμη και προγράμματα Δήμων (όπως αυτό που εξαγγέλθηκε προ ημερών από τη Δημοτική μας Αρχή) για αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού με νέους, πιο φωτεινούς αλλά μικρότερης κατανάλωσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Προς τη σωστή κατεύθυνση ήταν και το πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ σε σκεπές κτηρίων, που, προσώρας, δεν μπορεί να συνεχισθεί. Όσοι πρόλαβαν και τόλμησαν να αξιοποιήσουν αυτήν την δυνατότητα, έχουν βγει πολλαπλά ωφελημένοι.
Ευτυχώς, αυτό που δεν μπορεί να γίνει πια από τον καθένα μας μεμονωμένα, η Πολιτεία, με ειδικό νόμο, επιτρέπει να το πράξουν συνεταιρικά, ομάδες πολιτών.
Ήδη, σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν πάνω από χίλιοι τέτοιοι Συνεταιρισμοί ειδικού σκοπού, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια για αυτοκατανάλωση των μελών τους μέσω μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Οι Συνεταιρισμοί αυτοί ονομάζονται “Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), μέλη τους δε μπορούν να γίνουν φυσικά πρόσωπα-ιδιοκτήτες σπιτιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων αλλά και Νομικά Πρόσωπα.
Στη Χίο, μόλις προ λίγου καιρού, άρχισε η διαδικασία για ίδρυση δύο τέτοιων “Ενεργειακών Κοινοτήτων”, μια στην περιοχή Αμανής και μιάς στον Βροντάδο. Ενημερωτικά να σημειώσω ότι, η ιδρυτική πράξη γι’ αυτήν του Βροντάδου, υπογράφηκε προ μηνών στην αίθουσα του Φ.Ο.Β. με περιορισμένη (λόγω κορωνοϊού) πρόσκληση και συμμετοχή συμπολιτών. Για την ιστορία αναφέρω αλφαβητικά τα ιδρυτικά μέλη:
Βούκουνας Κώστας, Ζαννίκος Αριστείδης, Κοντός Θεόφιλος, Κριμιζής Χριστόφορος, Κυλαδίτης Ζαχαρίας, Κωστάλας Σπύρος, Μεννής Π. Γιάννης, Μεννής Μάρκος, Νύκτας Νίκος, Ξυλάς Νίκος, Ξηνταριανός Δημήτρης, Πιπίδης Μιχάλης, Ροδίτης Αποστόλης, Σαλιάρης Ιω. Παντελής και Ψώρας Μ. Γιακουμής.
Από τους ανωτέρω, μια ολιγομελής ομάδα, ως προσωρινό Δ.Σ., έχει αναλάβει την ευθύνη να συντάξει το Καταστατικό (με τη βοήθεια Δικηγόρου), να λάβει έγκριση από το Πρωτοδικείο, ΑΦΜ από τη ΔΟΥ Χίου και βεβαίως να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους κατοίκους του Βροντάδου, περί το ποιοί δικαιούνται να συμμετάσχουν στην “Ενεργειακή Κοινότητα”, υπό ποιούς όρους, με ποιά δικαιώματα και πόσο θα τιμάται η κάθε μερίδα (πιθανά εκατό ευρώ).
Όπως μας ενημέρωσε ο Μάρκος Μεννής, πρώην Δήμαρχος και σημερινός Πρόεδρος της “Προμηθευτικής”, η Εταιρεία σκοπεύει να στηρίξει οικονομικά τους μετόχους της, ώστε αυτοί να αγοράσουν την κάθε μερίδα σε τιμή πολύ χαμηλότερη, ως ανταπόδοση για τη στήριξη που οι ίδιοι παρείχαν στην Εταιρεία τα πρώτα δύσκολα χρόνια της ίδρυσης και λειτουργίας της.
“Όσοι πιστοί” λοιπόν προσέλθετε στο νέο-κατ’ εμέ- χρήσιμο εγχείρημα, το οποίο, στα δύσκολα χρόνια που έρχονται, θα συμβάλλει στην, μερική έστω, μείωση των ετήσιων δαπανών, (νοικοκυριών και καταστημάτων), για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ανακουφίζοντας έτσι “την τσέπη” μας σε εποχές “ισχνών αγελάδων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, για τη γιορτή της Παναγίας  Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δεκαπενταύγουστος είναι αφιερωμένος στη Θεοτόκο, την...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 η Εθελοντική Δράση του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του εθελοντή δύτη...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επτά βρετανικές πόλεις επελέγησαν στη διαδικασία διοργάνωσης του επόμενου διαγωνισμού της Eurovision που φιλοξενεί το Ηνωμένο Βασίλειο για λογαριασμό της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής...

ΧΙΟΣ

Ένα νανούρισμα σε στίχους και μουσική του Τάκη Φάβιου, που ερμηνεύει τρυφερά και  αισθαντικά η Δώρα Βαβούλα, είναι το νέο μουσικό βίντεο  που σας προοωθούμε και...