Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιστορίες για την…Ιστορία  (Μέρος Β΄)

Γράφει η Λεμονιά Μορόμαλου 

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας  θα παραθέσομε μερικά γεγονότα  τα οποία δεν περιέχονται στα σχολικά εγχειρίδια ή  τέλος πάντων δεν  τους δίδεται η πρέπουσα  προβολή για πολλούς και διάφορους λόγους. Προηγουμένως όμως θα θέλαμε να επισημάνομε ένα  λάθος στο Α’ μέρος το οποίο μάλλον οφείλεται στον «δαίμονα του τυπογραφείου». Στη θέση της φράσης «για να μην εξαλειφθούν τα πάθη» έπρεπε να υπάρχει η φράση «για να μην εξάπτονται τα πάθη».

Ας ρίξομε όμως μια ματιά σε μερικά ιστορικά γεγονότα:

**Το γαϊτανάκι των εξελίξεων που κατέληξαν  στον ΒΠΠ  δεν έχει την αρχή του   το 1939 με την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία, αλλά  το 1937  με την εισβολή των Ιαπώνων στην Κίνα. 

**Τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες στη σύγχρονη ιστορία δεν έχουν διαπράξει οι Γερμανοί του Χίτλερ αλλά οι Ιάπωνες στην Κίνα και την Κορέα.

**Ο Αμερικανός στρατηγός Μακ Άρθουρ ο οποίος διοίκησε την Ιαπωνία μετά τον ΒΠΠ για πέντε χρόνια, χρειάστηκε να απαιτήσει να συμπεριληφθεί  στο σύνταγμα  που επέβαλαν οι Αμερικανοί στη χώρα αυτή,  ότι ο αυτοκράτορας ΔΕΝ είναι θεός.  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ  επέμενε να εκτελεστεί ο αυτοκράτορας ως ηθικός αυτουργός και υπαίτιος των πολεμικών επιχειρήσεων και εγκλημάτων πολέμου, αλλά ο στρατηγός ο οποίος γνώρισε από κοντά  την ψυχοσύνθεση του συγκεκριμένου λαού, απέρριψε την εντολή λέγοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο  ολόκληρος ο πληθυσμός, αν δεν αυτοκτονήσει μαζικά, θα αρχίσει να ξαναπολεμά μέχρις πτώσεως και του τελευταίου πολίτη .

**Οι Γάλλοι ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους  για τα γεγονότα στην ΝΑ Ασία μετά τον Β ΠΠ  λόγω της αποικιοκρατικής απληστίας τους καθώς επέμεναν να επανέλθουν δριμύτεροι.

**Οι Αμερικανοί δεν υπέγραψαν τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία έληξε ο ΑΠΠ, τη βρήκαν άδικη και υπερβολική και επί πλέον προειδοποιούσαν ότι θα επιφέρει και άλλο πόλεμο.  Σύμφωνα με αυτή τη συνθήκη, αφαιρέθηκαν από τους Γερμανούς κτήσεις οι οποίες ήταν από χρόνια δικές τους ( επί τη ευκαιρία).Οι Γάλλοι  ταυτόχρονα  ζητούσαν συνεχώς αποζημιώσεις  από τη Γερμανία  και όταν δεν τις πήραν λόγω αδυναμίας του εξαντλημένου γερμανικού κράτους έκαναν και εισβολή. Είναι ευρέως γνωστό ότι εξ αιτίας όλων αυτών – και όχι μόνον-  βρήκε πρόσφορο έδαφος η ιδεολογία του Χίτλερ στις ψυχές των εξαθλιωμένων κατοίκων της χώρας του. 

***Λίγο προτού  λήξει ο ΑΠΠ,  και ενώ οι Ρώσοι με τους συμμάχους τους  νικούσαν,  με τη  διμερή συνθήκη Μπρεστ – Λιτόφσκ  που δρομολογήθηκε με πολλές παλινωδίες από τους Μπολσεβίκους  μεταξύ Ρωσίας –Γερμανίας, αφαιρέθηκε  περίπου το ένα τέταρτο των εδαφών της Ρωσίας  μαζί με τους πληθυσμούς τους  και το ίδιο ποσοστό του συνόλου της βιομηχανίας της, καθώς και το ένα δέκατο του συνόλου των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ανθρακωρυχείων κ.λπ. Λόγω δε των εσωτερικών γεγονότων και της ασκούμενης  κομμουνιστικής προπαγάνδας ελάχιστη εντύπωση έκανε αυτή στους Ρώσους.

***Τον Νοέμβριο του  1917 ο Λένιν βρισκόταν στην Ελβετία όταν ξέσπασε η επανάσταση. Μίσθωσε τρένο και ήρθε στη Ρωσία με συνεργάτες και συγγενείς περνώντας από εδάφη που κατείχαν οπλισμένοι Γερμανοί  οι οποίοι έλεγχαν κάθε διέλευση αλλά…τη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία δεν ενόχλησε κανείς(!) Μέχρι σήμερα ξοδεύεται άφθονο μελάνι  για να δοθεί κάποια εξήγηση. Όταν ερωτήθηκε πάντως ο ίδιος ο Λένιν  περί αυτού, απάντησε ότι ο καλός κομμουνιστής κάνει ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει στο σκοπό του… θέλοντας να δικαιολογήσει ταυτόχρονα και τον πακτωλό χρημάτων που έφερε μαζί του…και διοχέτευσε για τους σκοπούς του κόμματος  του οποίου ηγήθηκε…

****Οι πρώτες εξεγέρσεις εναντίον των Άγγλων  στην Ινδία, οι οποίες κατεπνίγησαν βέβαια,  συνέβησαν πολύ ενωρίς τον 19ο αιώνα σε κάποιες απομονωμένες επαρχίες επειδή οι Άγγλοι   θέλησαν να επιβάλουν την κατάργηση  του εθίμου να καίγεται η χήρα του εκλιπόντος  στην πυρά μαζί του…

****Οι Ινδοευρωπαϊκές φυλές που πριν από χιλιάδες χρόνια μετοίκησαν  από το Βορρά στην Ινδική χερσόνησο και αναμείχθηκαν με τους ντόπιους ( οι Άριοι)  είναι αυτές  που διαμοίρασαν τους  γηγενείς κατοίκους της σε κάστες,  ώστε να τους ελέγχουν πιο αποτελεσματικά, οι οποίες καταργήθηκαν  μεν το 1947 με νόμο, αλλά ως πολιτισμικό χαρακτηριστικό ζουν και βασιλεύουν…

Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά  δεν αποτελούν  τα λεγόμενα παραλειπόμενα της Ιστορίας αλλά είναι η ίδια η Ιστορία. Προτρέπομε τους αναγνώστες οι οποίοι ενδιαφέρονται για γνώση και επαλήθευση των παραπάνω, να παρακολουθήσουν  όλες τις διαλέξεις της κ. Μαρίας Ευθυμίου οι οποίες προσφέρονται  άφθονα  στο διαδίκτυο.

Η Μαρία Ευθυμίου  είναι Ελληνίδα ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου, ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, επιμελήτρια και συνεργάτης συλλογικών έργων και αρθρογράφος στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα. Βραβευμένη με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημονικής Διδασκαλίας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Μπουρνιά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, ολόκληρος ο πλανήτης ενώνεται για να γιορτάσει την...

Advertisement