Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τελευταίο κείμενο της Μαρίας Χρονοπούλου

Γράφει ο Κώστας Αμπανούδης

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών, η δημοσιογράφος και πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Μαρία Χρονοπούλου, σύζυγος Ηλία Φύλλα. Οι Χιώτες που την γνώρισαν στους διάφορους κύκλους που δραστηριοποιήθηκε τα τελευταία 15-20 χρόνια(εφημερίδες «Απλωταριά», «Πρόοδος Χίου», «Δημοκρατική», περιοδικό «Δάφνη», «Κουκουνάρειο»Λατομίου Παναγιάς Ι.Ν. όπου δίδασκε Ισπανικά, Δήμος Χίου, Ι. Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος, «Φιλοτεχνικός»ως γενικός γραμματέας ΦΟΧ κ.α.) συγκλονίστηκαν από τη θλιβερή είδηση και την πρόωρη απώλεια μιας αρκετά μορφωμένης σύγχρονης λογίας οικονομολόγου.

Είχαμε συνεργασθεί δημοσιογραφικά σε διάφορα έντυπα, και τα τελευταία χρόνια στα γραφεία του «Φιλοτεχνικού». Μου είχε εμπιστευθεί το ποιητικό-ιστορικό αφηγηματικό κείμενο “200 Χρόνια ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ(1821-2021)”, που τυπώθηκε με δαπάνη του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΧΙΟΥ και χορηγούς τα κ/τα Υγρών Καυσίμων/Καθαρισμός-Φύλαξη Χαλιών Δ.Κ. Παπαμιχαλάκη.

Το είχε σχεδιάσει και συντάξει η ίδια ανώνυμα, σε γλώσσα καθαρεύουσα των λογίων της εποχής, που εξιστορεί τα φοβερά γεγονότα της Σφαγής της Χίου το 1822.

Είχα την τύχη να έχω καθηγητή σύγχρονης Ιστορίας στο ιστορικό Α’ Γυμνάσιο-Λύκειο τότε Χίου, τον αείμνηστο Φιλόλογο Γιάννη Ιακ. Κουνέλη-Ιδρυτή του Μουσείου Ιστορίας στην Περιώνυμη Σχολή της Χίου, που έχει πολλά να μας γνωρίσει με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 στις συλλογές Μουσείου που λειτουργεί τα πρωινά Τρίτης και Πέμπτης.

Η θυσία της Χίου ξύπνησε τα κύματα του Φιλελληνισμού στην τότε Ευρώπη και Αμερική, και διευκόλυνε την διπλωματία των Δυνάμεων της εποχής μαζί με τις θυσίες άλλων περιοχών, και τα ηρωικά κατορθώματα σε στεριές και θάλασσες, να καταλήξουν στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου που έκρινε σε μεγάλο βαθμό την Ανεξαρτησία της Χώρας.

Οι ομοιοκατάληκτοι στίχοι της Μαρίας Χρονοπούλου, οι δραματικές εικόνες και περιγραφές της ψυχικής και ηθικής βαρβαρότητας των κατακτητών (Σουλτάνων, Ναυάρχων, Πασάδων, φανατισμένων στρατιωτών και όχλου σφαγέων και λαφυραγωγών) μας θυμίζουν τα άσματα της “Χιάδας”, του Σκαρλάτου Μαγγανά, εκλεκτές σελίδες ποίησης νεωτέρων Ελλήνων Ποιητών, που γνωρίζουμε στην Ελληνική Γραμματεία, και πρόσφατα μας θύμισε στην επανέκδοση του το ποίημα του φιλόλογου Γυμνασιάρχη Γρηγόρη Σπανού, για τον πυρπολητή Κανάρη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

Advertisement