Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμοί: 6 απαντήσεις στους αρνητές – Γιατί πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο

Συνεχίζεται η – καλοκαιρινή- μάχη με τον χρόνο για την ενίσχυση του εμβολιαστικού μετώπου στη χώρα μας που θα αποδυναμώσει τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του κορωνοϊού.

Σχεδόν 1 στους δύο ενηλίκους έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της λοίμωξης covid-19, με το τείχος ανοσίας να έχει υψωθεί σημαντικά προστατεύοντας το 70% των πολιτών ηλικίας άνω των 60 χρόνων και το 56% των πολιτών ηλικίας 30-59 χρόνων. Σε ό,τι αφορά τους νέους ηλικίας 18-29 χρόνων η εμβολιαστική κάλυψη έχει φθάσει το 31%, αλλά θεωρείται σημαντικό ότι καταγράφεται σταθερά αύξηση του προγραμματισμού των νέων ραντεβού – ενδεικτικά 9% μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Με παροχή περαιτέρω διευκολύνσεων προς τον πληθυσμό στην εμβολιαστική διαδικασία και προσεγγίζοντας ψύχραιμα με απλό και ταυτόχρονα επιστημονικό λόγο τους μύθους γύρω από τον εμβολιασμό, επιχειρούν οι αρμόδιοι να εντάξουν τους πολίτες στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» στοχεύοντας στο ασφαλές καλοκαίρι και σε ακόμη ασφαλέστερο φθινόπωρο.

Ραντεβού εμβολιαστικά για εφήβους και χωρίς ποινή ακυρώσεων για όλους

Ειδικότερα, και όπως ανακοίνωσε χθες κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και επιχειρησιακά αρμόδιος για την «Ελευθερία», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ανοίγει από μεθαύριο, 15 Ιουλίου, η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων που έχουν γεννηθεί 2004 και 2005, με τη διαδικασία να είναι σχεδόν ίδια με εκείνη που ακολουθείται και για τους άλλους πολίτες, και τη μοναδική διαφορά να είναι ότι το ραντεβού για τους ανηλίκους κλείνεται από τους γονείς/κηδεμόνες τους. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι ανήλικοι θα λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer και θα συνοδεύονται στα εμβολιαστικά κέντρα από τους γονείς/κηδεμόνες τους.

Ο εμβολιασμός στους εφήβους ηλικίας 16 και 17 χρόνων θεωρείται ότι θα προστατεύσει πρωτίστως εκείνους, ανοίγοντας τους ένα ασφαλές πεδίο σχολικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και τους οικείους τους. Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, «τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται και θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα της νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους».

Στο πλαίσιο των διευκολύνσεων εντάσσεται και η κατάργηση από σήμερα της ποινής του «μπλοκαρίσματος» που ίσχυε στην πλατφόρμα και στο κλείσιμο ραντεβού σε περίπτωση που ο πολίτης άλλαζε για περισσότερες από 2 φορές το ραντεβού του. Μέχρι χθες η ποινή για την προαναφερθείσα αλλαγή ήταν αποκλεισμός 6 ημερών από τα ραντεβού, πλέον για τις τυχόν αλλαγές στα ραντεβού δεν υπάρχει καμία ποινή μπλοκαρίσματος.

Εξίσου εύκολη και άμεση με την πρόσβαση στην πλατφόρμα των ραντεβού γίνεται πλέον και η πρόσβαση στον εμβολιασμό, χάρη στις παραδόσεις σκευασμάτων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό με Moderna και Johnson & Johnson το επόμενο κιόλας 24ωρο μετά το κλείσιμο των ραντεβού και για το Pfizer μέσα σε 3 μέρες από τον προγραμματισμό ραντεβού, προσθέτοντας μάλιστα ότι «αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να κατέβει σύντομα».

Απαντώντας στα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών με επιστημονικό λόγο

Ο πυρήνας των ανεμβολίαστων πολιτών κυριάρχησε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιχείρηση «Ελευθερία», με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να παραθέτει νέα επιστημονικά δεδομένα για τον δραματικό ρόλο των ανεμβολίαστων ατόμων, κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων, αλλά και να καταρρίπτει «μύθους» και διαδόσεις για τον εμβολιασμό που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μία προδημοσίευση μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) η οποία αποδεικνύει για πρώτη φορά όπως τόνισε «με μελέτη της αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού, ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να αναστείλουν, να «φρενάρουν» την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού. Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων, που εκφράζονται γρήγορα μάλιστα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς, δεδομένου ότι δημιουργείται και αυξημένο ιικό φορτίο».

Υπενθύμισε η ειδικός ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη. Στην επιδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη μετάλλαξη Δέλτα ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση. Κι αυτό διότι η μία δόση του εμβολίου προσφέρει προστασία της τάξεως του 33% με μέγιστο 50%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από το 90% με τη δεύτερη δόση.

Τι υποστηρίζουν οι αντιεμβολιαστές και τι απαντά η επιστήμη

Επιμένοντας στα επιστημονικά δεδομένα, τον ήρεμο, απλό, κατανοητό λόγο η κυρία Θεοδωρίδου επικεντρώθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση σε έξι «αιτιάσεις», σε έξι «δικαιολογίες» που ακούγονται και επαναλαμβάνονται από άτομα που δεν εμβολιάζονται, «ακυρώνοντάς» τες.

1. «Μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα»
«Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός» ξεκαθάρισε η καθηγήτρια, εξηγώντας ότι «το εμβόλιο μπορεί να γίνεται στους πολίτες για όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων, καθώς ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται κατά του κορωνοϊού δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια». Πρόσθεσε πως «υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται. Και υπάρχουν και ορισμένα νοσήματα υπό θεραπεία, υπό ειδικές θεραπείες τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου, παραδείγματος χάριν, μεταξύ ενός βιολογικού παράγοντα και του εμβολίου».

2. «Περιμένω το φάρμακο»
«Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. Ατυχώς όμως οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Μακάρι στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον να υπάρξει φάρμακο. Αλλά ο ιός τώρα είναι εδώ. Είναι το παρόν» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

3. «Ο εμβολιασμός επηρεάζει την γονιμότητα»
«Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών. Συστήνεται και για τις εγκύους, μετά από συνεννόηση με τον γυναικολόγο, ενώ ο εμβολιασμός επιβάλλεται και για θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον, ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρέφετο με την κατάποση στο στομάχι του μωρού» εξήγησε η ειδικός.

4. «Φοβάμαι τις παρενέργειες»
«Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως πολλοί από το φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο όμως για την περίπτωση της μίας ή των 2 παρενεργειών στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμένων ατόμων, σε σχέση με τον πολύ πιο κοντινό κίνδυνο της νόσησης. Βλέπουμε δηλαδή η ζυγαριά για πολλούς να γέρνει προς την πλευρά της πιθανότητας της 1 περίπτωσης στο εκατομμύριο και όχι στις δεκάδες πιθανότητες που είναι δίπλα τους» αποδόμησε και το «επιχείρημα» των παρενεργειών η πρόεδρος της Επιτροπής.

5. «Και να εμβολιαστώ μπορεί να νοσήσω»
«Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει; Ξεχνούν όμως το γεγονός ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

6. «Δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ, γιατί προστατεύομαι μέσα από τον εμβολιασμό των άλλων»
«Ανεμβολίαστοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Μάλιστα, η επωνυμία που τους αποδίδεται είναι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας». Διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι.

Ας έχουν υπόψη ότι κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δ, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων» κατέληξε η καθηγήτρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement