Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός εφήβων: Πότε θα ανάψει «πράσινο» η Επιτροπή

Τις επόμενες μέρες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να εγκρίνει τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, για παιδιά 15 – 17 ετών, σύμφωνα με τον καθηγητή παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιώργο Χρούσο.

Ποιοι έφηβοι θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Ο καθηγητής, που είναι και μέλος της επιτροπής, είπε στον ΣΚΑΪ ότι «Σίγουρα στο εγγύς μέλλον, εντός του Ιουλίου, πιθανώς και την ερχόμενη Τρίτη, θα εγκριθούν οι εμβολιασμοί για παιδιά μεταξύ 15-17 ετών και αργότερα ίσως και για μικρότερες ηλικίες». Ο κ. Χρούσος επεσήμανε ότι θα είναι καλό να εμβολιαστεί η εν λόγω ηλικιακή ομάδα, με δεδομένο ότι τα παιδιά που ανήκουν σε αυτή μετακινούνται συχνά, δεν διαφέρει πολύ από τους νέους 18 – 20 ετών, που έχουν ήδη τη δυνατότητα εμβολιασμού.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα θα έχουν προτεραιότητα στη σειρά των εμβολιασμών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιτροπή να συστήσει τον εμβολιασμό παιδιών 12 – 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι γονείς, σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα εμβόλια είναι δοκιμασμένα και στις συγκεκριμένες ηλικίες και δεν παρουσιάζουν επιπλοκές.

«Τα χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ είναι όλα καλά», είπε, και τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Τέλος, επισήμανε ότι, σε αυτές τις ηλικίες, το μόνο εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί είναι αυτό της Pfizer και, ως εκ τούτου, αποτελεί και το μόνο διαθέσιμο σκεύασμα.

Τζανάκης: Πόσοι θάνατοι αποφεύχθηκαν λόγω των εμβολιασμών

Για τα νέα σχετικά με τηνπανδημία του κορονοϊού μίλησε και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Ο πνευμονολόγος επεσήμανε στον ΣΚΑΪ ότι, «μέσα στον Ιούλιο θα δούμε κρούσματα, τα οποία θα ξεπερνούν τα 1.000-1.600 και θα σταθεροποιηθούν στο επίπεδο που είναι τώρα η Πορτογαλία και ήμασταν εμείς στις αρχές Μαΐου».

Αύξηση κρουσμάτων τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω του εμβολιασμού το τελευταίο διάστημα, αποφεύχθηκαν περίπου 400 θάνατοι, 250 διασωληνωμένοι και 16.500 κρούσματα. «Με το μοντέλο μας αναλύσαμε το υποθετικό σενάριο τι θα γινόταν αν δε θα είχαμε αυτόν τον εμβολιαστικό ρυθμό που έχουμε από το Πάσχα και μετά. Αυτό έδειξε ότι έχουμε αποφύγει περίπου 16.500 κρούσματα, 250 διασωληνωμένους και 400 θανάτους εξαιτίας του εμβολιασμού», είπε και δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα.  «Οι πανδημικοί δείκτες έχουν υποτροπιάσει και πολύ φοβάμαι ότι μέσα στον Ιούλιο θα δούμε κρούσματα, τα οποία θα ξεπερνούν τα 1.000-1.600 και θα σταθεροποιηθούν στο επίπεδο που είναι τώρα η Πορτογαλία και ήμασταν εμείς στις αρχές Μαΐου (σ.σ περίπου 2.000 κρούσματα)», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στη μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης, ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης επισήμανε ότι κατά μέσο όρο αντί κάποιος να μολύνει 2, μολύνει 4. «Μια στενή επαφή που έμεινε ένα τέταρτο με κάποιον που έχει μολυνθεί και μεταδίδει, ενώ παλιά χρειαζόσουν 20 λεπτά για να μολυνθεί, τώρα απαιτούνται 3-5 λεπτά. Μάλιστα, ο ανεμβολίαστος αναπτύσσει πάρα πολύ υψηλό φορτίο», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο και ο εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί, αλλά ένας ανεμβολίαστος θα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα ακόμα κι αν είναι μικρής ηλικίας. Στην περίπτωση δε που είναι πάνω από 50 ετών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι 3 στους 10 θα καταλήξουν στο νοσοκομείο και κάποιοι θα διασωληνωθούν. Στο πλαίσιο αυτό, στους 100 θανάτους πάνω από 50 ετών οι 90-95 θα αφορούν ανεμβολίαστους και οι 5 θα αφορούν πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι, είτε θα είναι ηλικιωμένοι, είτε λόγω οργανικής κατάστασης και φαρμάκων δεν ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στο εμβόλιο.

Να εμβολιαστούν και οι κληρικοί

Για το θέμα εμβολιασμού των ιερέων επεσήμανε πως «οι παπάδες που έρχονται σε επαφή με το ποίμνιό τους, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο να νοσήσει βαριά και να πεθάνει, δεν πρέπει να εμβολιαστούν; Δεν πρέπει οι κατά τόπους μητροπόλεις να ζητήσουν να εμβολιαστούν άπαντες;». Για την αυστηροποίηση των μέτρων για τις μετακινήσεις στα νησιά με την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid ή μοριακού τεστ, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του, δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά. Πρέπει, όμως, οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν, να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε τεστ. «Πολλοί δεν έχουν εμβολιαστεί όχι εκ πεποιθήσεως, αλλά επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα λόγω της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Πρέπει να γίνουν διαδικασίες ώστε αυτοί να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο οποιοδήποτε τεστ χρειάζεται προκειμένου να μετακινηθεί. Δεν μπορείς να υποχρεώνεις τον άλλον, ο οποίος μάλιστα δε φταίει που δεν εμβολιάστηκε, να πληρώνει από την τσέπη του, διότι αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος του μέτρου. Χρειάζεται να ενισχύσουμε το μέτρο κι όχι να το παρεμποδίσουμε», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Παρότι τα αυτοκίνητα αυτά, τα μεγάλα και πολυτελή SUV, εκ των πραγμάτων και βάσει της τιμής που ξεκινά πάνω από τις 50.000 ευρώ απευθύνονται...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΚΚΕ Χίου Στην πρόσφατη αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ την επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου ΑμεΑ, ζητώντας να διερευνηθούν οι...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford ετοιμάζεται να φέρει στην Ευρώπη την πιο προηγμένη και τολμηρή Mustang όλων των εποχών. Η Mustang GTD, η οποία θα πραγματοποιήσει το...

ΧΙΟΣ

Στo νησί της Χίου έρχεται το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο για την φετινή τουριστική σεζόν. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο αναμένεται να φθάσει...

Advertisement