Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Astrazeneca: Oι νέες οδηγίες – Τι ισχύει για τη β΄ δόση και για όσους έχουν ραντεβού

Νέες διευκρινίσεις και οδηγίες δόθηκαν, την Τρίτη, για τον εμβολιασμό με εμβόλιο Astrazeneca στην Ελλάδα μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εν λόγω σκευάσματος μόνο στους άνω των 60.

Αρχικά διευκρινίστηκε για όλους όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών ότι θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση, αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Όπως σημειώνεται, όσα άτομα 30–59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους η αρχική απόφαση να εμβολιάζονται με Astrazeneca και οι κάτω των 60 υπολογίζεται ότι οδήγησε στο να αποφευχθούν 1.500 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, 150 διασωληνώσεις και 40 θάνατοι από κορονοϊό.

Ποιοι και πώς μπορούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση

Άτομα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνίσταται να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο, καθώς ο μικτός εμβολιασμός δεν έχει αποδειχθεί ακόμα αν είναι επαρκώς αποτελεσματικός.

Από τη σύσταση αυτή, ωστόσο, εξαιρούνται:

Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στις παραπάνω περιπτώσεις θα επιλέγεται κάποιο από τα διαθέσιμα mRNA εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement