Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Αποφρακτική υπνική άπνοια: Ρινικό σπρέι μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στο 70% των περιπτώσεων

Η υπνική άπνοια, η πιο κοινή αναπνευστική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την ευεξία ενός ατόμου. Συνήθως η διαταραχή αυτή αντιμετωπίζεται είτε με ρινική μάσκα CPAP είτε με χειρουργική επέμβαση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Ωστόσο, μια πρόσφατη δοκιμή ενός πειραματικού ρινικού σπρέι έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, που προκαλούνται από σύγκλειση των ανώτερων αεραγωγών στην περιοχή του φάρυγγα. Η εν λόγω διαταραχή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όπως κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυσκολία εστίασης και υψηλή αρτηριακή πίεση. Η επιλογή της θεραπείας βασίζεται στη βαρύτητα των συμπτωμάτων, στα αποτελέσματα της μελέτης ύπνου, στην συνύπαρξη και άλλων νόσων και στη διάθεση του ίδιου του ασθενούς. Μια από τις θεραπευτικές λύσεις πρώτης γραμμής περιλαμβάνουν τη χρήση ρινικής μάσκας CPAP που αποτρέπει την κατάρρευση του αεραγωγού. Δυστυχώς, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν μάσκες CPAP δυσκολεύονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για τη διόρθωση της ανατομικής απόφραξης.

«Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή ύπνου όπου οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν και ο ανώτερος αεραγωγός στενεύει ή καταρρέει, περιορίζοντας την πρόσληψη οξυγόνου και αναγκάζοντας τους ανθρώπους να ξυπνούν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας», εξήγησε ο καθηγητής Ντάνι Έκερτ από το Πανεπιστημίο Flinders και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης. «Έχει συνδεθεί με μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, παχυσαρκία, διαβήτης, άγχος και κατάθλιψη» πρόσθεσε.

Τώρα, στο πλαίσιο μιας μικρής κλινικής δοκιμής, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, χορήγησαν ένα ρινικό σπρέι το οποίο περιείχε έναν αναστολέα διαύλων καλίου.

«Οι αναστολείς διαύλων καλίου είναι μια κατηγορία φαρμάκων που μπλοκάρουν το κανάλι καλίου στο κεντρικό νευρικό σύστημα», δήλωσε η Αμάλ Οσμάν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Όταν χρησιμοποιούνται σε ρινικό σπρέι, οι αναστολείς έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη δραστηριότητα των μυών που κρατούν ανοιχτό τον ανώτερο αεραγωγό και να μειώσουν την πιθανότητα κατάρρευσής του κατά τη διάρκεια του ύπνου» πρόσθεσε.

Δέκα άτομα (5 γυναίκες, 5 άνδρες, μέση ηλικία 55 ετών) με αποφρακτική υπνική άπνοια έλαβαν τυχαία μία από τρεις θεραπείες: ένα ρινικό εκνέφωμα εικονικού φαρμάκου, ένα ρινικό εκνέφωμα που περιείχε έναν αναστολέα καλίου ή ένα ρινικό σπρέι καλίου σε συνδυασμό με περιορισμένη «μόνο ρινική» αναπνοή. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι με σοβαρά συμπτώματα αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, δεν ένιωθαν υπνηλία και δεν είχαν αϋπνία.

Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τρεις μελέτες ολονύκτιας παρακολούθησης ύπνου με διάλειμμα περίπου μίας εβδομάδας μεταξύ των επισκέψεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 7 από τους 10 συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στο ρινικό σπρέι αναστολέα καναλιών καλίου, σημειώνοντας μείωση της συχνότητας των επεισοδίων κατάρρευσης των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου και μείωση της αρτηριακής πίεσης το επόμενο πρωί.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι το ρινικό σπρέι αναστολέα διαύλων καλίου που δοκιμάσαμε είναι ασφαλές και καλά ανεκτό», είπε η Οσμάν. «Όσοι είδαν βελτίωση της λειτουργίας των αεραγωγών τους κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν επίσης μειώσεις μεταξύ 25-45% στους δείκτες της σοβαρότητας των συμπτωμάτων τους» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών επιλογών για την εν λόγω πάθηση.

«Αυτές οι γνώσεις παρέχουν μια πιθανή οδό για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών λύσεων για τους ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν τις μάσκες CPAP και για εκείνους που επιθυμούν εναλλακτικές λύσεις», είπε ο Έκερτ. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της πάθησης αυτής, αλλά χάρη στα ευρήματα και την μελλοντική έρευνα, πλησιάζουμε στην ανάπτυξη νέων και αποτελεσματικών φαρμάκων που είναι ασφαλή και εύκολα στη χρήση» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες μελέτες για να διερευνήσουν περαιτέρω τα αρχικά τους ευρήματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Heart and Circulatory Physiology».

ΠΗΓΗ: New Atlas

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement