Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Νέο τεστ βοηθά στην πρόβλεψη των επιτυχημένων κυήσεων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανέπτυξαν ένα νέο μη επεμβατικό τεστ που αξιολογεί την ποιότητα των εμβρύων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο για εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τεστ μπορεί να αξιολογήσει την ποιότητα των εμβρύων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο και ελπίζουν ότι η μη επεμβατική αυτή μέθοδος θα βοηθήσει τελικά στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το νέο τεστ ανιχνεύει μικρά σωματίδια γενετικού υλικού που ονομάζονται exRNA, τα οποία παραμένουν στο υγρό στο οποίο αναπτύσσονται τα νεαρά έμβρυα. Αντί να βασίζεται σε βιοψίες εμβρύων, η νέα μέθοδος λειτουργεί παρόμοια με τις εξετάσεις αίματος, ανιχνεύοντας τα exRNA σε ένα δείγμα υγρού. Αυτό σημαίνει ότι η νέα μέθοδος είναι μη επεμβατική και δεν περιλαμβάνει κανένα επιπλέον βήμα εκ μέρους των γυναικών που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ήδη αρκετά δύσκολη, οπότε ήταν εξαιρετικά σημαντικό για εμάς η έρευνά μας να μην παρεμβαίνει σε αυτή την ήδη δύσκολη διαδικασία», δήλωσε η Αϊρίν Σου, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.

«Αυτή τη στιγμή, ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να προβλέψουμε την έκβαση ενός εμβρύου περιλαμβάνει την εξέταση και τη μέτρηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του ή τη λήψη κυττάρων, αλλά και οι δύο μέθοδοι έχουν περιορισμούς», πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 4.000 διαφορετικά μόρια exRNA για καθένα από τα πέντε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης ενός εμβρύου. Χρησιμοποιώντας αυτό το εύρος μορίων μπόρεσαν στη συνέχεια να μετρήσουν τη μορφολογία – τη μορφή, το σχήμα και τη δομή – του εμβρύου με την ίδια ακρίβεια όπως οι πιο επεμβατικές εξετάσεις.

Ο καθηγητής Σενγκ Ζονγκ, ειδικός στη βιομηχανολογία από τη Σχολή Μηχανικών του πανεπιστημίου, δήλωσε: «Μας εξέπληξε το πόσα exRNA παράγονται τόσο νωρίς στην εμβρυϊκή ανάπτυξη και πόση από αυτή τη δραστηριότητα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε χρησιμοποιώντας ένα τόσο μικρό δείγμα. Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε να αναλύσουμε ένα δείγμα από το εξωτερικό ενός κυττάρου και να αποκτήσουμε απίστευτες γνώσεις για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του», πρόσθεσε.

Στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Genomics», οι επιστήμονες αναγνώρισαν ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα ώστε να επιβεβαιωθεί εάν το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες.

«Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα, ελπίζουμε ότι η συνολική διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα απλοποιηθεί, θα γίνει πιο αποτελεσματική και τελικά λιγότερο βασανιστική για τις οικογένειες που αναζητούν αυτή τη θεραπεία», κατέληξε η Σου.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement