Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Μυστηριώδης ασθένεια προσβάλλει σκύλους στις ΗΠΑ

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν τι προκαλεί μια μολυσματική ασθένεια που προσβάλλει τoυς σκύλους και η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επιφέρει θάνατο. Η μυστηριώδης ασθένεια έχει ονομαστεί προσωρινά «άτυπη λοιμώδης αναπνευστική νόσος των σκύλων», σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Γεωργίας του Όρεγκον. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, φτέρνισμα, εκκρίσεις από τα μάτια ή τη μύτη και λήθαργο. Οι κτηνίατροι στο Όρεγκον έχουν αναφέρει περισσότερα από 200 κρούσματα της νόσου από τα μέσα Αυγούστου. Άλλα κρούσματα έχουν αναφερθεί στο Κολοράντο, το Ιλινόι και το Νιου Χάμσαϊρ.

«Με βάση την επιδημιολογία των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί σε αυτό το σημείο, τα κρούσματα φαίνεται να έχουν κοινή ιογενή αιτιολογία, αλλά οι διαγνωστικές εξετάσεις για το αναπνευστικό σύστημα ήταν σε μεγάλο βαθμό αρνητικές», δήλωσε ο κτηνίατρος της Πολιτείας του Όρεγκον Δρ. Ράιαν Σολτζ.

Με άλλα λόγια, οι σκύλοι που έχουν προσβληθεί από αυτή την ασθένεια παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα μιας νόσου του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αλλά γενικά δεν είναι θετικοί σε διαγνωστικές εξετάσεις για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Και η ασθένεια είναι γενικά ανθεκτική στις συνήθεις θεραπείες», εξήγησε ο Δρ. Ντέιβιντ Νιντλ, παθολόγος στο New Hampshire Veterinary Diagnostic Laboratory και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ.

«Τα θανατηφόρα περιστατικά δεν φαίνεται να αποτελούν μεγάλο μέρος του συνδρόμου που διερευνούμε», δήλωσε. «Πιστεύουμε ότι αυτά μπορεί να αντιπροσωπεύουν δευτερογενείς λοιμώξεις», πρόσθεσε.

Από πού προήλθε η ασθένεια

Ο Νιντλ είναι μέλος μιας ομάδας που προσπαθεί να ταυτοποιήσει την ασθένεια και να βρει κοινά τμήματα DNA συλλέγοντας δείγματα από τοπικές κτηνιατρικές κλινικές και συγκρίνοντας τα αποτελέσματα.

«Αν αυτό που έχουμε εντοπίσει είναι ένα παθογόνο, είναι πιθανό ότι τα βακτήρια είναι προσαρμοσμένα στον ξενιστή με μακρά ιστορία αποικισμού των σκύλων», εξήγησε ο ερευνητής. Ένα «εξελικτικό γεγονός», όπως η μετάλλαξη ή η λήψη ενός γονιδίου από διαφορετική πηγή, θα μπορούσε στη συνέχεια να έχει οδηγήσει τα βακτήρια να γίνουν ιογενή, είπε.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων

Αν και η συγκεκριμένη ασθένεια είναι ασυνήθιστη, «περιοδικές εστίες του συμπλέγματος της λοιμώδους αναπνευστικής νόσου των σκύλων (CIRDC) μπορεί να εμφανιστούν σε έναν πληθυσμό σκύλων. Τουλάχιστον εννέα διαφορετικά βακτήρια και ιοί έχουν συνδεθεί με το CIRDC, το οποίο μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων», αναφέρει ο Κτηνιατρικός Ιατρικός Σύλλογος του Όρεγκον.

Εάν ένας σκύλος παρουσιάσει τα παραπάνω συμπτώματα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον κτηνίατρο. Επίσης, οι σκύλοι θα πρέπει να είναι έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια, όπως αυτά για τη γρίπη των σκύλων, τη Bordetella και την παραϊνφλουένζα.

Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν:

– Μείωση της επαφής με άγνωστους σκύλους. Ακριβώς όπως και με άλλα αναπνευστικά παθογόνα, όσο περισσότερες επαφές έχει ο σκύλος σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να συναντήσει έναν σκύλο που έχει μολυνθεί απο την ασθένεια.

– Μείωση της επαφής με άρρωστους σκύλους. Αν ένας σκύλος φαίνεται άρρωστος, δηλαδή έχει βήχα, ρινική καταρροή ή μάτια που τρέχουν, τότε θα πρέπει να κρατήστε το σκύλο σας μακριά του.

– Κρατήστε τα άρρωστα σκυλιά στο σπίτι και αναζητήστε κτηνιατρική φροντίδα.

– Αποφύγετε τις κοινές λεκάνες νερού που μοιράζονται πολλοί σκύλοι.

ΠΗΓΗ: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Χίου Σταύρου Γ. Μιχαηλίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου διαδικτυακή συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον Πρύτανη Καθηγητή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε η γκάμα της νεοσύστατης Afeela θα εμπλουτιστεί με τρία ηλεκτρικά μοντέλα: το πρώτο είναι το Sedan που...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συναντήθηκε σήμερα 22.02.2024 με τον  Γενικό  Επιθεωρητή Πυροσβεστικής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι το ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους όσο περνάει ο καιρός. Βλέπουμε ήδη και την τάση στην υπόλοιπη...

Advertisement