Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Μελέτη: Η κακοσμία του στόματος μπορεί να συνδέεται με καρδιακές παθήσεις

Τα βακτήρια του στόματος θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της μελέτης διαπίστωσαν πως τα διαδεδομένα βακτήρια, που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των ούλων, καρκίνο του στόματος και κακοσμία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης στην Ελβετία, διαπίστωσαν πως τα άτομα που έφεραν αντισώματα τα οποία επιτίθενται στο στοματικό βακτήριο Fusobacterium nucleatum, παρουσίαζαν οριακά αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Τα αντισώματα αυτά υποδηλώνουν είτε παλαιότερες είτε παρούσες λοιμώξεις από το εν λόγω βακτήριο.

«Το F. nucleatum θα μπορούσε να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μέσω της αυξημένης συστηματικής φλεγμονής λόγω βακτηριακής παρουσίας στο στόμα ή μέσω του άμεσου αποικισμού των αρτηριακών τοιχωμάτων ή της πλάκας που επενδύει τα αρτηριακά τοιχώματα», ανέφερε η Φλάβια Χόντελ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι καρδιακές παθήσεις, που αποδίδονται σε ένα μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου, ευθύνονται για περίπου το 1/3 των θανάτων παγκοσμίως. Η πιο διαδεδομένη μορφή, η στεφανιαία νόσος, προκύπτει από τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά. Συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια και κόπωση, μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.

«Αν και έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται η στεφανιαία νόσος, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συμβάλλουν οι λοιμώξεις, η φλεγμονή και οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου είναι ακόμη ελλιπής», πρόσθεσε. «Θέλαμε να καλύψουμε ορισμένα κενά στην κατανόηση της στεφανιαίας νόσου, εξετάζοντας πιο ολοκληρωμένα τον ρόλο των λοιμώξεων», συμπλήρωσε η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές μελέτησαν γενετικά δεδομένα, αρχεία υγείας και δείγματα αίματος από σχεδόν 3.500 Ελβετούς συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια μιας 12ετούς περιόδου παρατήρησης, περίπου το 6% αυτών των ατόμων υπέστη καρδιακή προσβολή ή άλλο σημαντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό αντισωμάτων που στόχευαν 15 διαφορετικούς ιούς, έξι τύπους βακτηρίων και ένα παράσιτο.

Ειδικότερα, τα άτομα με αντισώματα κατά του Fusobacterium nucleatum εμφάνισαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάντος. Όπως αναμενόταν, τα άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση για στεφανιαία νόσο εμφάνισαν υψηλότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αντιμετώπιση των στοματικών λοιμώξεων μπορεί να μειώσει τους κινδύνους καρδιακής νόσου. Εάν μελλοντικές έρευνες επαληθεύσουν τη σχέση μεταξύ αυτού του βακτηρίου και των καρδιακών παθήσεων, μπορεί να προκύψουν καινοτόμες στρατηγικές για τον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

«Η μελέτη μας προσθέτει στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η φλεγμονή που προκαλείται από λοιμώξεις μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας Ζακ Φελέι.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να οδηγήσουν σε νέους τρόπους εντοπισμού ατόμων υψηλού κινδύνου ή να θέσουν τις βάσεις για μελέτες προληπτικών παρεμβάσεων που αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις από F. nucleatum για την προστασία της καρδιάς», κατέληξε ο ερευνητής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «eLife».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

Advertisement