Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Γάζα: Διακόπηκε η λειτουργία του Αλ Σίφα, τρία νεογέννητα νεκρά, άλλα 36 κινδυνεύουν – Κρίσιμη σύνοδος στο Ριάντ

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ με στόχους τα νοσοκομεία της Γάζας. Δραματική είναι η κατάσταση στο Αλ Σίφα, όπου σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους κινδυνεύει η ζωή μωρών και ασθενών που βρίσκονται χωρίς ρεύμα και φάρμακα. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν κατάπαυση πυρός με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μιλά για «καταστροφικές συνέπειες». Σε συνέντευξή του στο BBC o Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε πως το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει γυναίκες και μωρά, κάνοντας παράλληλα έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου απαντά πως όλοι οι ηγέτες θα πρέπει να καταδικάζουν τη Χαμάς και όχι το Ισραήλ για τους θανάτους των αμάχων από τους βομβαρδισμούς: «Αυτά τα εγκλήματα που διαπράττει η Χαμάς σήμερα στη Γάζα, θα τα διαπράξει στο μέλλον στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου» είπε ενώ για ακόμη μία φορά επισκέφθηκε στρατεύματα στα σύνορα.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική. Μόνο στο Αλ Σίφα βρισκονται 50.000 άνθρωποι για να βρουν καταφύγιο, ενώ οι γιατροί δεν έχουν πλέον κανέναν τρόπο να βοηθήσουν τους τραυματίες. Επεμβάσεις γίνονται με τη βοήθεια φακών, ενώ παιδιά που θα έπρεπε να είναι στην εντατική βρίσκονται ακόμη και στο πάτωμα.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, εκφράζουν ανησυχία καθώς δεν μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν με τους συνεργάτες τους στο θύλακα. Ο Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζει πως κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές πλέον για τους αμάχους, ενώ και ο απολογισμός από τις επιθέσεις είναι τραγικός. Νορβηγός γιατρός που εργάζεται εδώ και δεκαετίες στη Γάζα κάνει έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις στα νοσοκομεία. Κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως συνένοχες στο θάνατο αμάχων. Στην έκκλησή του ακούγονται φωνές – όπως λέει – από τον κόσμο που βρίσκεται σε νοσοκομεία.

Χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν από το βορρά και να κατευθύνονται νότια για να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετακινήθηκαν τις προηγούμενες 48 ώρες.

Ήδη, πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί νότια, μόνο τις τελευταίες δύο μέρες. Όσο εκείνοι μετακινούνται τόσο μας επιτρέπεται να επιχειρούμε εναντίον των τρομοκρατών, είπε ο εκρόσωπος του IDF Ντανιέλ Χαγκάρι.

Κλιμάκωση υπάρχει τα τελευταία 24ωρα και στη Δυτική Όχθη με τις συγκρούσεις να γίνονται όλο και πιο σφοδρές.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ζέτα Κονταξή, έχει διακοπεί οριστικά η λειτουργία του νοσοκομείου Αλ Σίφα καθώς δεν υπάρχουν πλέον καύσιμα και δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα με ρεύμα ενώ πληροφορίες μιλούν για τρία νεκρά νεογέννητα που βρίσκονταν σε θερμοκοιτίδα ενώ άλλα 36 κινδυνεύουν.

Σύνοδος Κορυφής στο Ριάντ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι έκανε έκκληση για άμεση βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα “χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις”.

“Οι πολιτικές συλλογικής τιμωρίας των ανθρώπων στη Γάζα… είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την αυτοάμυνα ή άλλους ισχυρισμούς. Πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, πρόσθεσε κατά την ομιλία του στην έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Στη δική του ομιλία στη σύνοδο κορυφής, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.

“Αυτό που χρειαζόμαστε στη Γάζα δεν είναι παύσεις μερικών ωρών, μάλλον χρειαζόμαστε μόνιμη κατάπαυση του πυρός” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: ΕΡΤ, επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Διαβάστε ακόμα: Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει πάρει τον έλεγχο 11 στρατιωτικών θέσεων της Χαμάς – Tι μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα μοντέλα της DFSK, που συνδυάζουν την αξιοπιστία, την τεχνολογία και την αυξημένη πρακτικότητα με την ακαταμάχητη σχέση ποιότητας-τιμής, είναι έτοιμα να κάνουν δυναμική...

Advertisement