Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Τουρκία: Παρέμβαση Ερντογάν στη θεσμική σύγκρουση μεταξύ των ανώτατων δικαστηρίων

Θέση στη θεσμική σύγκρουση στη Δικαιοσύνη πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την αντιπαράθεση μεταξύ του Ανωτάτου Εφετείου της Τουρκίας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Κανένα θεσμικό όργανο δεν είναι υπεράνω κριτικής, είπε ο Τούρκος πρόεδρος και στρέφοντας ουσιαστικά τα βέλη του κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου άφησε υπόνοιες κατά των δικαστών του σώματος για θέσεις που διατυπώθηκαν στο παρελθόν σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η κρίση μεταξύ των δύο ανωτάτων δικαστικών οργάνων της Τουρκίας προέκυψε όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Τζαν Αταλάι. Ο 47χρονος Αταλάι καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης πέρυσι, κατηγορούμενος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του «Πάρκου Γκεζί» το 2013. Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και όντας φυλακισμένος εξελέγη βουλευτής.

Το 3ο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Εφετείου (Γιαργκιτάι) προχώρησε την Τετάρτη στο πρωτοφανές βήμα να μην εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων του βουλευτή και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή τους τον περασμένο μήνα υπέρ της αποφυλάκισης του βουλευτή ήταν αντισυνταγματική. Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Τζαν Αταλάι παραμένει στη φυλακή.

Μιλώντας με αφορμή την 85η επέτειο από το θάνατο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Κανένα όργανο ή θεσμός δεν είναι υπεράνω κριτικής. Από το Συνταγματικό Δικαστήριο μέχρι το Ανώτατο Εφετείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπήρξαν αποφάσεις με τις οποίες διαφωνήσαμε. Αυτή τη φορά αντιμετωπίζουμε ένα διαφορετικό πρόβλημα. Δεν είμαστε μέρος αλλά διαιτητής σε αυτή τη συζήτηση. Το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι ο τόπος επίλυσης της συζήτησης για την αρμοδιότητά τους. Το Σύνταγμά μας είναι ανεπαρκές από την άποψη αυτή. Γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μια διαφορετική στάση από εκείνους που αποκαλούν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου “ελεγχόμενο πραξικόπημα”. Οι ίδιοι κύκλοι έβριζαν μόλις χθες όλα τα μέλη του δικαστικού μας σώματος. Εμείς δεν προσεγγίζουμε το θέμα με συνθήματα. Επιδιώκουμε λύσεις. Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι η ανάγκη για ένα νέο Σύνταγμα για τη χώρα μας το συντομότερο δυνατό […] Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε την επανάληψη μιας τέτοιας διαμάχης».

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμικών οργάνων του τουρκικού δικαστικού συστήματος συνέπεσε με τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, επικρίνοντας τη «σοβαρή οπισθοδρόμηση» όσον αφορά στις πολιτικέ ελευθερίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαστική ανεξαρτησία.

Η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας αναφέρει ότι η απόφαση του 3ου Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Εφετείου που στρέφεται κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Άγκυρα, μπροστά από το κτήριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο νεοκλεγείς πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαίκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε ότι η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να μην εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των μελών του αποτελεί απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε τον λαό να αντισταθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Puma με τη κορυφαία άνεση και πρακτικότητα, σε συνδυασμό με τους μεγάλους χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους, έχει δικαίως...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με ένα αμιγώς ηλεκτρικό Avenger, ένα 48V υβριδικό Renegade και ένα Plug-in Hybrid Compass, η Jeep υποστήριξε την μοναδική διοργάνωση off-road τριάθλου που γίνεται...

Advertisement