Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Λετονία: Σε οκτώ και επτάμισι χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν πρώην υπουργός Εσωτερικών  και ο συνεργός του

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Λετονίας, Janis Adamsons,, και ο συνεργός του Ghennadi Silonov, καταδικάστηκαν σε οκτώ και επτάμισι χρόνια φυλάκιση, αντίστοιχα, για κατασκοπεία υπέρ των  ρωσικών  μυστικών υπηρεσιών , αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Άνταμσον συγκέντρωνε μυστικές και μη διαβαθμισμένες πληροφορίες προς όφελος της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και αυτό με παράνομο, συστηματικό και στοχευμένο τρόπο», δήλωσε ο δικαστής Έρλενς Έρνστονς, μετά την έκδοση της απόφασης.

Αφού υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών της Λετονίας το 1994 και το 1995, ο Janis Adamsons, 67 ετών σήμερα, παρέμεινε βουλευτής για έξι κοινοβουλευτικές θητείες μέχρι το 2021, τη χρονιά που συνελήφθη.

Υπηρέτησε στο Σοβιετικό Ναυτικό από το 1979 έως το 1992 ως πολιτικός αξιωματικός. Μετά την επιστροφή του στη Λετονία, στρατεύτηκε στο λετονικό ναυτικό, που δημιουργήθηκε από το μηδέν μετά από 50 χρόνια σοβιετικής κατοχής, προτού γίνει αναπληρωτής διοικητής του ναυτικού και εν ενεργεία διοικητής μιας ταξιαρχίας της συνοριακής αστυνομίας.

Ο Ρώσος πολίτης Ghennadi Silonov, πρώην αξιωματικός της KGB τη δεκαετία του 1980, συνέλεγε τις πληροφορίες που του μετέδιδε ο Janis Adamsons κατά τη διάρκεια των  περίπου 40 συναντήσεων τους σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον ιστότοπο Pietiek.com.

Ο Σιλόνοφ ήταν αξιωματικός της KGB μέχρι το 1991, όταν οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας κηρύχθηκαν εκτός νόμου από τη Λετονία.

“Ο Άνταμσον δεν ενδιαφερόταν για μια συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για χρήματα. Αντίθετα, ενδιαφερόταν από ιδεολογική πεποίθηση“, είπε ο εισαγγελέας στο τηλεοπτικό κανάλι LTV.

Οι Adamsons και Silonov δήλωσαν «αθώοι» και σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση, ενώ η Εισαγγελία δήλωσε ικανοποιημένη  με την ποινή.

Πηγή: Agerpres.ro

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement