Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Η τραγική ιστορία της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Γέλενα Μούχινα που “θυσιάστηκε” από τον προπονητή της

Συμπληρώνονται σε λίγες μέρες 17 χρόνια από τότε που ο κόσμος της γυμναστικής έχασε την Ρωσίδα Γέλενα Μούχινα σε ηλικία 46 ετών, μια από τις πιο χαρισματικές γυμνάστριες στην Ιστορία της Γυμναστικής.

Γεννημένη την 1η Ιουνίου 1960, η Γέλενα έγινε γνωστή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1977, όπου κατέκτησε μετάλλιο σε όλα τα αγωνίσματα, παίρνοντας χρυσό στο μονόζυγο, τη δοκό και το έδαφος, καθώς και αργυρό μετάλλιο στο σύνθετο και χάλκινο στο άλμα.

Το 1978 η Γέλενα έγραψε Ιστορία, καθώς αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σύνθετο άλμα, μπροστά από τη συμπαίκτριά της, την Ολυμπιονίκη του 1976, Νέλι Κιμ. Κέρδισε συνολικά 5 μετάλλια σε εκείνη τη διοργάνωση παίρνοντας χρυσό με την ομάδα της, στο σύνθετο και στο έδαφος, καθώς και ασημένιο στη δοκό και στο μονόζυγο.

Η γυμναστική της Γέλενα ξεπερνούσε την εποχή της, είχε μια διπλή απογείωση από τη δοκό, μια πλήρη περιστροφή διπλής πλάτης στην άσκηση εδάφους και την χαρακτηριστική κίνηση για την οποία κυρίως έμεινε στην ιστορία: μια πλήρη περιστροφή Korbut flip στο μονόζυγο. Το τελευταίο είναι σήμερα απαγορευμένη κίνηση στη γυναικεία γυμναστική.

Ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1979, όπου πήρε το χρυσό στο μονόζυγο και το ασημένιο στις ασκήσεις εδάφους. Αυτή ήταν η τελευταία μεγάλη διεθνής διοργάνωση στην οποία συμμετείχε πριν υποστεί τον τραυματισμό που άλλαξε τη ζωή της.

Πίσω από τις τολμηρές δεξιότητες της Γέλενας που εξέπληξαν τον κόσμο ήταν ο προπονητής της Μιχαήλ Κλιμένκο, ο οποίος ήταν προπονητής των ανδρών και ήθελε η Γέλενα να κάνει μια δεξιότητα που έκαναν οι άνδρες, το Thomas Salto. Η Γέλενα, η οποία εκείνη την εποχή ανάρρωνε από ένα σπασμένο πόδι, προσγειώθηκε με το πηγούνι της ενώ έκανε την προπόνηση της δεξιότητας, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980, αλλάζοντας τη ζωή της για πάντα, καθώς έμεινε τετραπληγική σε ηλικία 20 ετών.

Παρά το γεγονός ότι η δεξιότητα ήταν πολύ επικίνδυνη, αργότερα επιχειρήθηκε από την Γέλενα Σουσούνοβα από το 1985 έως το 1988, η Σοβιετική γυμνάστρια Τατιάνα Ιγκνάτοβα την δοκίμασε για λίγο το 1992 και η He Xuemei παρουσίασε τη δεξιότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, 12 χρόνια μετά το ατύχημα της Γέλενα.

Τελικά απαγορεύτηκε, για τις γυναίκες, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ωστόσο η δεξιότητα εξακολουθεί να γίνεται από τους άνδρες, παρόλο που έχουν υπάρξει επανειλημμένες απαιτήσεις για την απαγόρευσή της και για αυτούς.

Μετά το ατύχημά της, τής απονεμήθηκε το Ολυμπιακό παράσημο (μεταξωτή τάξη) το 1982 από τον τότε πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Η Γέλενα διέμενε στη Μόσχα μέχρι το θάνατό της στις 22 Δεκεμβρίου 2006.

Η Γέλενα Μουκίνα ήταν εξαιρετικά ταλαντούχα, καθώς μπορούσε να αποδίδει εξαιρετικά δύσκολες δεξιότητες, αλλά πάντα με ένα άγγιγμα κομψότητας και καλλιτεχνίας, ένας συνδυασμός που λίγες γυμνάστριες έχουν πετύχει, και γι’ αυτό θα τη θυμόμαστε πάντα.

Πηγή: gymnasticscoolfactsblog.wordpress.com
Eπιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement