Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

MedINA: Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο κλείνει 20 χρόνια προσφοράς στη φύση και τον πολιτισμό

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, παρουσίασε τα σημαντικότερα επιτεύγματα καθώς και τα νέα έργα του οργανισμού, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του MedINA, Αλέξης Κατσαρός, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του οργανισμού από τον ιδρυτή του, Θύμιο Παπαγιάννη, εστιάζοντας στις πολυετείς προσπάθειές του να αναδείξει την ανάγκη μιας από κοινού διαχείρισης της φύσης και του πολιτισμού, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Luc Hoffmann – Θύμιος Παπαγιάννης (Πρέσπα-Μάρτιος 2013) ©Λ. Νικολάου-ΕΠΠ

Στη συνέχεια εστίασε στην τρέχουσα στρατηγική που θέτει ως κεντρικό στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και τη δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων, με βασικούς άξονες τα δύο μεγάλα προγράμματα για τη Γη και το Νερό. Όπως τόνισε ο Αλέξης Κατσαρός, «Μια σύνθετη αλληλεπίδραση παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ερημοποίηση, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και των παραδοσιακών επαγγελμάτων του πρωτογενούς τομέα, υπογραμμίζουν την ύψιστη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης των υδατικών πόρων και οικοσυστημάτων και της διασφάλισης ανθεκτικών διατροφικών συστημάτων που μπορούν να μετριάσουν και να ανταπεξέλθουν σε μια νέα συνθήκη, όπως αυτή που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας με τις πολλαπλές και πολύ επιζήμιες φυσικές καταστροφές».

Ποταμός Αώος ©David Kern-MedINA

Τη σκυτάλη πήραν οι Συντονιστές των Προγραμμάτων του MedINA για το Νερό και τα Αειφόρα Αγροδιατροφικά Συστήματα, Αλεξάνδρα Παππά και Ρήγας Ζαφειρίου, αντίστοιχα, οι οποίοι επεσήμαναν τη σημασία των προγραμμάτων τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της απώλειας της βιοποικιλότητας αλλά και για την ευημερία της κοινωνίας μας στο σύνολό της. Στη συνέχεια ανέδειξαν τους κύριους τομείς δράσης στους οποίους εστιάζουν τα νέα σημαντικά έργα της οργάνωσης.

Η Αλεξάνδρα Παππά, Συντονίστρια του Προγράμματος για το Νερό, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Στο επίκεντρο μιας Ευρώπης ανθεκτικής στην κρίση του νερού βρίσκεται η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το προσεγγίζουμε και το διαχειριζόμαστε. Προτεραιότητα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση θα πρέπει να είναι η διατήρηση των υγιών οικοσυστημάτων γλυκού νερού, η αποκατάσταση των φυσικών διεργασιών όσων έχουν τροποποιηθεί σημαντικά και η προώθηση λύσεων βασισμένων στη φύση ως μέτρο αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».

Οι δράσεις των νέων έργων του MedINA για το Νερό εστιάζουν ακριβώς στους τρεις αυτούς στόχους: α) στη διατήρηση και προστασία του «ελεύθερου» ποταμού Αώου, β) στην ευαισθητοποίηση του κοινού και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την άρση παρωχημένων εμποδίων από ποταμούς ως μέσο αποκατάστασης, και γ) στην επαναφορά μιας σημαντικής παραδοσιακής πρακτικής για τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε άνυδρα νησιά, τη δημιουργία λιθόκτιστων αναβαθμών σε ρέματα εφήμερης ροής.

Λίθινος αναβαθμός στο ρέμα Καραβά, Κύθηρα ©MedINA

Στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος για τα Αειφόρα Αγροδιατροφικά Συστήματα, ο Συντονιστής, Ρήγας Ζαφειρίου, αναφέρθηκε στην πλέον επιτακτική ανάγκη δημιουργίας παραγωγικών και ανθεκτικών αγροτικών οικοσυστημάτων που ενισχύουν τη βιοποικιλότητα και αποτελούν πόρο για την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων. Σημείωσε πως οι δράσεις του οργανισμού, με επίκεντρο απομακρυσμένους, νησιωτικούς τόπους όπως η Λήμνος, έρχονται να στηρίξουν τους μικρούς παραγωγούς στην υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών και στη μικρής κλίμακας καθετοποίηση της παραγωγής καθώς και στην προώθηση των προϊόντων μέσω της πιστοποίησης «Terra Vita – Αγροτική Παράδοση & Βιοποικιλότητα» που έχει αναπτύξει ο οργανισμός. Παράλληλος άξονας των νέων έργων είναι και η ανάδειξη του αγροδιατροφικού πολιτισμού, τόσο μέσω της ανάπτυξης αγροτουριστικών διαδρομών και εμπειριών όσο και μέσα από την ευαισθητοποίηση μαθητών και κατοίκων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ρήγας Ζαφειρίου, «Ο πλούτος των ειδών, των πρακτικών, των γεύσεων, των ζωντανών μας παραδόσεων είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας. Είναι ο τρόπος ζωής μας, η ίδια η ψυχή μας, ο τρόπος που παράγουμε, προετοιμάζουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας – η αυθεντικά μεσογειακή διατροφή μας».

Παραδοσιακή μάντρα στο Ρεπανίδι Λήμνου©MedINA

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε και η ψηφιακή καμπάνια για τον εορτασμό των 20 ετών του οργανισμού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η οποία προβάλλει τις σημαντικές στιγμές του MedINA και παρουσιάζει τα μέλη της ομάδας του μέσω προσωπικών καταθέσεων και ευχών.

Πιστό στο όραμα και τις αξίες που το διέπουν, το MedINA δεσμεύεται να παραμείνει ενεργό και να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής με τρόπο ολιστικό και δημιουργικό και με την ελπίδα τα επόμενα 20 χρόνια να αποτελέσουν ακόμα ένα ορόσημο, όχι μόνο για τον ίδιο τον οργανισμό, αλλά και για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης, τη διαφύλαξη της άυλης κληρονομιάς και την ευημερία των κοινωνιών μας.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement