Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Ιταλία: Ο υπουργός Άμυνας εκτιμά ότι η χώρα δεν θα εκπληρώσει το στόχο δαπανών 2% για το ΝΑΤΟ ακόμη και το 2028

Η Ιταλία θα δυσκολευτεί να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για την άμυνα έως το 2028, δήλωσε την Τρίτη ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας, με επικεφαλής τον προσεκτικό οικονομολόγο Μάριο Ντράγκι, καθυστέρησε τον στόχο κατά τέσσερα χρόνια.

«Είμαστε πολύ μακριά από το 2%, πολύ μακριά», είπε ο Crosetto στις επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των δύο βουλών του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Ένας αδύνατος στόχος για το 2024, αλλά αν είμαι ειλικρινής μαζί σας… θα είναι δύσκολο ακόμη και για το 2028», είπε.

Η Ιταλία αναμένεται να δαπανήσει 1,46% του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ενώ άλλα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Βρετανίας, της Ελλάδας και των χωρών της Βαλτικής, ξεπέρασαν κατά πολύ αυτόν τον στόχο.

Τι αναφέρουν τα στατιστικά της Β.Α. Συμμαχίας για τις δαπάνες άλλων κρατών μελών

Σύμφωνα με τα στατιστικά  στοιχεία του ΝΑΤΟ με τα ποσοστά που δαπανώνται για την άμυνα από τα κράτη της Συμμαχίας, μπορούμε να δούμε ότι (με ορισμένες εξαιρέσεις) το ποσοστό που διατίθεται στον στρατό μειώνεται, όσο πιο μακριά φτάνουμε γεωγραφικά από την εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία.

Έτσι, εάν η Ρουμανία, τα κράτη της Βαλτικής ή η Πολωνία διαθέσουν περισσότερο από 2,5% του ΑΕΠ για τον προϋπολογισμό του στρατού (για παράδειγμα – η Πολωνία εκτινάχθηκε σχεδόν στο 4% του ΑΕΠ, εκτιμάται για το 2023), το ποσοστό μειώνεται όταν φτάσουμε στην καρδιά της Ευρώπης , με εξαίρεση τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2014 που πραγματοποιήθηκε στην Ουαλία λίγες εβδομάδες μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα την επόμενη δεκαετία.

Τα δεδομένα που βρίσκονται στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ αποκαλύπτουν επίσης μια σημαντική πτυχή – όλα τα κράτη έχουν επιτύχει τον στόχο τους να ξοδέψουν τουλάχιστον το 20% των ποσών που διατίθενται για την άμυνα για αγορές εξοπλισμού μάχης/εξοπλισμού.

Ωστόσο,  υπάρχουν μερικά κράτη (Πολωνία, Φινλανδία ή Ουγγαρία) που έχουν καταφέρει να κατευθύνουν τα μισά ποσά για επενδύσεις, ενώ η Ρουμανία διαθέτει μόνο το ένα τρίτο των ποσών που διατίθενται για δαπάνες εξοπλισμού.

Μια εποικοδομητική σύγκριση μπορεί να γίνει μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας: και οι δύο χώρες διέθεσαν πάνω από 2% του ΑΕΠ (Ρουμανία – 2,44%, Ουγγαρία – 2,43%), αλλά η Ουγγαρία διέθεσε το 48,4% του προϋπολογισμού για την αγορά άμυνας νέας τεχνολογίας, ενώ η Ρουμανία διέθεσε μόνο 35,2% των ποσών για την αγορά σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Πηγή Agerpres.ro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΧΙΟΣ

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης με αφορμή την έντονη δυσαρέσκεια των ναυτικών για τις αδικαιολόγητες...

Advertisement