Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Το έρημο Τουρκμενιστάν φυτεύει 470.000 δέντρα

Το Τουρκμενιστάν, το οποίο στερείται νερού, δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει φυτέψει σχεδόν μισό εκατομμύριο δέντρα σε μια πανεθνική «πράσινη εκστρατεία», η οποία χρησιμοποιείται για την προώθηση της λατρείας της προσωπικότητας της κυβερνώσας οικογένειας.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σέρνταρ Μπερντιμουχαμέντοφ έχει προωθήσει μια έντονη εκστρατεία για να προωθήσει τον εαυτό του και να τιμήσει τον πατέρα του – τον πρώην πρόεδρο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ – με πορτρέτα, διαφημιστικές πινακίδες, αγάλματα και μνημεία των ηγετών να έχουν ανεγερθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ουδέτερο Τουρκμενιστάν, η επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, ανέφερε τη Δευτέρα λεπτομέρειες μιας πανεθνικής «πράσινης εκστρατείας», κατά την οποία οι πολίτες του Τουρκμενιστάν φύτεψαν περισσότερα από 472.000 δέντρα συμπεριλαμβανομένων κωνοφόρων, σκληρών δέντρων και οπωροφόρων δέντρων σε μία μόνο ημέρα.

Δημοσίευσε μια φωτογραφία του Σέρνταρ Μπερντιμουχαμέντοφ να φτυαρίζει χώμα φορώντας πράσινη και λευκή αθλητική στολή.

«Αυτή τη φθινοπωρινή ημέρα, ολόκληρη η χώρα ξεκίνησε μια εκστρατεία πρασίνου για να αυξήσει τον «πράσινο πλούτο» της χώρας», ανέφερε η εφημερίδα.

Το Τουρκμενιστάν είναι μια από τις πιο κλειστές κοινωνίες στον κόσμο, όπου η διαφωνία είναι παράνομη και οι Μπερντιμουχαμέντοφ ασκούν αυστηρό έλεγχο σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναφέρει ότι η πίεση του νερού στο Τουρκμενιστάν είναι «εξαιρετικά υψηλή».

Τα τρία τέταρτα της χώρας καλύπτονται από τη μαύρη άμμο της ερήμου Καρακούμ και η ετήσια βροχόπτωση είναι κατά τόπους κάτω από 100 χιλιοστά.

Μια τεράστια διώρυγα μήκους 1.400 χιλιομέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα αρδευτικά έργα στον κόσμο, μεταφέρει νερό από την έρημο στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ και τροφοδοτεί τις σημαντικές καλλιέργειες βαμβακιού της χώρας.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι το Τουρκμενιστάν έχει φυτέψει περίπου 145 εκατομμύρια δέντρα τα τελευταία χρόνια αλλά οι πληροφορίες που προέρχονται από το απομονωμένο κράτος είναι αδύνατο να επαληθευτούν.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν το Τουρκμενιστάν στην 176η θέση από τις 180 για την ελευθερία του Τύπου, ενώ η ομάδα δικαιωμάτων Freedom House έχει χαρακτηρίσει τη χώρα «καταπιεστικό αυταρχικό κράτος, όπου τα πολιτικά δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες στερούνται σχεδόν πλήρως».

Πηγή: AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Ακόμα και η σφαίρα δεν τόλμησε να τον χτυπήσει! Αν  για κάποιο λόγο είχε καταφέρει ο εκτελεστής να δολοφονήσει τον...

ΧΙΟΣ

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος», σας προσκαλεί στη μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι και στην ιστορία του, με τίτλο «Κάτσε ν’...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σᾶς  γνωρίζουμε  ὅτι  ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν συμπλήρωση 50 χρόνων ἀπό τήν εἰσβολή τῶν Τούρκων...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους στο εν θέματι ψηφιακό αποθετήριο από...

Advertisement