Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Ισπανία: Οι βασιλείς επισκέπτονται επί τριήμερο τη Δανία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Οι βασιλιάδες της Ισπανίας ξεκινούν το πρώτο τους ταξίδι στη Δανία, το οποίο αποσκοπεί να ενισχύσει την καλή αρμονία μεταξύ των δύο χωρών και να αναθερμάνει τις οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις.

Το πρώτο επίσημο ταξίδι στη σκανδιναβική χώρα του βασιλικού ζεύγους  γίνεται 43 χρόνια μετά το τελευταίο που έκαναν ο Don Juan Carlos και η Doña Sofía τον Μάρτιο του 1980, όπου επισκέφτηκαν τη Δανία και την Ολλανδία.

Οι βασιλιάδες θα επισκεφθούν την Κοπεγχάγη μετά από πρόσκληση της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’, της μοναδικής γυναίκας επικεφαλής μιας μοναρχίας και εκείνης που έμεινε στον θρόνο το μεγαλύτερο διάστημα, 51 χρόνια, μετά το θάνατο της Ελισάβετ Β’ τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το ταξίδι, υπενθύμισαν διπλωματικές πηγές, είχε προγραμματιστεί τον περασμένο Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της εγχείρησης πίσω στην οποία υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο η 83χρονη Δανή μονάρχης, η οποία ανέβηκε στο θρόνο το 1972 μετά τον θάνατο του πατέρα της, Frederick IX.

Ο εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, συνοδεύει τον Φελίπε ΣΤ’ και τη Βασίλισσα Λετίσια κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στην Κοπεγχάγη, η οποία ξεκινά σήμερα με συνάντηση με τη βασίλισσα Μαργαρίτα στο παλάτι Αμαλίενμποργκ.

Η Μαργαρίτα Β’ έχει οικογενειακούς δεσμούς με τον ισπανικό βασιλικό οίκο αφού η αδελφή της Άννα Μαρία είναι χήρα του πρώην βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, αδελφού της βασίλισσας Σοφίας.

Προβλέπεται επίσης συνάντηση μεταξύ του Φελίπε ΣΤ’ και της πρωθυπουργού της Δανίας Mette Frederiksen.

Η ημέρα θα κλείσει με ένα εορταστικό δείπνο που θα παραθέσει η Margaret II στο παλάτι Christianborg.

Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, ο Βασιλιάς θα συμμετάσχει στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ισπανίας-Δανίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν ισπανικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στη σκανδιναβική χώρα, όπως η Acciona, η Cellnex ή η Inditex, και δανικές εταιρείες στην Ισπανία, όπως η  εταιρεία logistics Maersk ή οι ανεμογεννήτριες της Vestas.

Σε αυτήν την επαγγελματική συνάντηση αναμένεται να παρευρεθεί και ο διάδοχος πρίγκιπας Φρειδερίκος, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Μαίρη Ντόναλντσον, θα συνοδεύσει τους βασιλιάδες σε αρκετές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Μετά από μια επίσκεψη στο Δημαρχείο, στο οποίο αναμένεται να ενταχθεί η Βασίλισσα Μαργαρίτα, ο Δον Φελίπε θα ταξιδέψει στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, όπου θα μπορέσει να συνομιλήσει με ακαδημαϊκούς ειδικούς στον ισπανικό πολιτισμό.

Ο Φελίπε ΣΤ’ θα έχει επίσης την ευκαιρία να απευθύνει λίγα λόγια στο Κοινοβούλιο της Δανίας, όπου θα παρευρεθεί το πρωί της Τρίτης για να εγκαινιάσει αργότερα, μαζί με τη βασίλισσα Λετίσια και τους πρίγκιπες Φεντερίκο και Μαρία, μια έκθεση για τον Σορόλα. Η ημέρα θα κλείσει με το παραδοσιακό δείπνο που προσφέρεται από τους βασιλείς προς τιμήν της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’.

Την Τετάρτη, ημέρα λήξης της επίσημης επίσκεψης, ο Felipe και η Letizia θα έχουν αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τη Margaret II στο Fredensborg Palace.

Πριν από την επιστροφή τους στην Ισπανία, οι βασιλιάδες έχουν προγραμματιστεί να παρευρεθούν σε στρογγυλή τράπεζα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Δανίας (DAC) και να δεχτούν την ισπανική κοινότητα στην πρεσβεία.

Το ταξίδι στη Δανία, όπου βρίσκονταν ήδη το 2015 με αφορμή την 75η επέτειο της Μαργαρίτας Β’ και το 2004 στον γάμο του πρίγκιπα Φρειδερίκου, είναι η δεύτερη κρατική επίσκεψη των βασιλιάδων φέτος, μετά από αυτή που έκαναν στην Αγκόλα το Φεβρουάριο.

Πηγή: EFE Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement