Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εκτιμά με ακρίβεια 82% τη σοβαρότητα ενός σπάνιου καρκίνου

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εκτιμά με ακρίβεια 82% τη σοβαρότητα μιας σπάνιας μορφής καρκίνου σε σχέση με το 44% της τρέχουσας μεθόδου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από το Νοσοκομείο Royal Marsden και το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, πιστεύουν πως το σύστημά τους θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία και δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητές του στον έγκαιρο εντοπισμό άλλων τύπων καρκίνου.

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται ήδη μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και τη μείωση του χρόνου θεραπείας. Οι αλγόριθμοι τροφοδοτούνται με τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν μοτίβα και να κάνουν προβλέψεις, να επιλύουν προβλήματα και να «μαθαίνουν» ακόμη και από τα ίδια τους τα λάθη.

«Είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες αυτής της υπερσύγχρονης τεχνολογίας», δήλωσε η καθηγήτρια Χριστίνα Μέσιου, σύμβουλος ακτινολόγος στο The Royal Marsden NHS Foundation Trust και καθηγήτρια στην εξατομικευμένη ογκολογία στο The Institute of Cancer Research του Λονδίνου.

«Θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς, μέσω ταχύτερης διάγνωσης και αποτελεσματικότερης εξατομικευμένης θεραπείας», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται radiomics για να εντοπίσουν σημάδια- τα οποία είναι αόρατα με γυμνό μάτι- του οπισθοπεριτοναϊκού σαρκώματος που αναπτύσσεται στον συνδετικό ιστό στο πίσω μέρος της κοιλιάς, σε σαρώσεις 170 ασθενών. Ο αλγόριθμος στη συνέχεια υπολόγισε την επιθετικότητα των όγκων 89 άλλων ασθενών με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι βιοψίες.

«Αυτού του είδους η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη ζωή των ανθρώπων με σάρκωμα – επιτρέποντας εξατομικευμένες θεραπείες προσαρμοσμένες στη συγκεκριμένη βιολογία του καρκίνου τους», δήλωσε ο Δρ. Πολ Χουάνγκ, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet Oncology».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement