Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εκτιμά με ακρίβεια 82% τη σοβαρότητα ενός σπάνιου καρκίνου

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εκτιμά με ακρίβεια 82% τη σοβαρότητα μιας σπάνιας μορφής καρκίνου σε σχέση με το 44% της τρέχουσας μεθόδου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από το Νοσοκομείο Royal Marsden και το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, πιστεύουν πως το σύστημά τους θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία και δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητές του στον έγκαιρο εντοπισμό άλλων τύπων καρκίνου.

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται ήδη μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και τη μείωση του χρόνου θεραπείας. Οι αλγόριθμοι τροφοδοτούνται με τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν μοτίβα και να κάνουν προβλέψεις, να επιλύουν προβλήματα και να «μαθαίνουν» ακόμη και από τα ίδια τους τα λάθη.

«Είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες αυτής της υπερσύγχρονης τεχνολογίας», δήλωσε η καθηγήτρια Χριστίνα Μέσιου, σύμβουλος ακτινολόγος στο The Royal Marsden NHS Foundation Trust και καθηγήτρια στην εξατομικευμένη ογκολογία στο The Institute of Cancer Research του Λονδίνου.

«Θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς, μέσω ταχύτερης διάγνωσης και αποτελεσματικότερης εξατομικευμένης θεραπείας», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται radiomics για να εντοπίσουν σημάδια- τα οποία είναι αόρατα με γυμνό μάτι- του οπισθοπεριτοναϊκού σαρκώματος που αναπτύσσεται στον συνδετικό ιστό στο πίσω μέρος της κοιλιάς, σε σαρώσεις 170 ασθενών. Ο αλγόριθμος στη συνέχεια υπολόγισε την επιθετικότητα των όγκων 89 άλλων ασθενών με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι βιοψίες.

«Αυτού του είδους η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη ζωή των ανθρώπων με σάρκωμα – επιτρέποντας εξατομικευμένες θεραπείες προσαρμοσμένες στη συγκεκριμένη βιολογία του καρκίνου τους», δήλωσε ο Δρ. Πολ Χουάνγκ, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet Oncology».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης  Και ξαφνικά, μπαίνει ο Ιανουάριος, και ο πορτοφολάκος μας θυμίζει εκείνον τον φίλο που του τελείωσε το πακέτο δεδομένων –...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος, Πρώην Γενικός Διευθυντής – Γενικής Διεύθυνσης, Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) Υπουργείου...

ΧΙΟΣ

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» εκφράζει τη θλίψη του για τον πρόωρο χαμό του εν ενεργεία συναδέλφου Πέτρου Βατάκη, με καταγωγή...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Χίου προτείνει το άνοιγμα των αύλειων χώρων των σχολικών μονάδων κατά τις απογευματινές ώρες, ώστε τα παιδιά να έχουν...

Advertisement