Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Ο Ζελένσκι πιστεύει ότι ο κόσμος έχει συνηθίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι πιστεύει ότι ο κόσμος έχει συνηθίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η Δύση τον έχει προδώσει, ενώ ορισμένοι από τους συμβούλους του δεν πιστεύουν πλέον στη νίκη κατά της Ρωσίας, γράφει το περιοδικό Time σε εκτενές ρεπορτάζ που επικαλείται η Meduza.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Time βασίζεται σε συνεντεύξεις με τον Ζελένσκι, μέλη της ομάδας του, καθώς και ανώνυμες πηγές κοντά στην ουκρανική προεδρία.

Το κείμενο υπογράφει ο γνωστός ρεπόρτερ Simon Shuster, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο πέρασε δύο εβδομάδες στο Κίεβο κοντά στον Ουκρανό πρόεδρο, δημοσιεύοντας αργότερα το «Inside the world of Zelensky», ένα άλλο εκτενές υλικό για τους πρώτους μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. .

Το νέο υλικό του Shuster ξεκινά με μια περιγραφή της επίσκεψης του Zelenskiy στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, με τον αμερικανικό Τύπο να ανέφερε προηγουμένως ότι αυτή τη φορά ο Ουκρανός πρόεδρος έγινε δεκτός πολύ πιο ψυχρά από ό,τι κατά την πρώτη του επίσκεψη -o στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολή.

Το περιοδικό Time γράφει ότι ο Ζελένσκι εμφανίστηκε απόμακρος και ταραγμένος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εξηγώντας ο ίδιος στον Σούστερ από το γεγονός ότι έχει βαρεθεί να προσπαθεί να πείθει τους συμμάχους του ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τον ρωσικό στρατό με τη βοήθειά τους.

Ο Ζελένσκι είπε ότι μετέφερε στους πολιτικούς των ΗΠΑ ότι η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ

«Κανείς δεν πιστεύει στη νίκη μας όσο εγώ. Κανείς», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Time μετά τη νέα του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Αμερικανοί πολιτικοί τον ρώτησαν ευθέως τι θα γινόταν με την Ουκρανία εάν έχανε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. «Θα χάσουμε», τους είπε.

«Το χειρότερο είναι ότι μέρος του κόσμου έχει συνηθίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κούραση από τον πόλεμο έρχεται σαν κύμα. Το βλέπεις στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη. Και βλέπουμε ότι μόλις [οι Δυτικοί] κουραστούν λίγο, γι’ αυτούς όλα γίνονται σαν τηλεοπτική σειρά: «Δεν μπορώ να το δω για δέκατη φορά», είπε ο Ζελένσκι στο Time.

Το περιοδικό σημειώνει επίσης ότι η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Ουάσιγκτον δεν άλλαξε την πτωτική τάση της αμερικανικής υποστήριξης για βοήθεια προς την Ουκρανία.

Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου έδειξε ότι μόνο το 41% ​​των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να παράσχει όπλα στην Ουκρανία, ενώ το 35% δήλωσε ότι αντιτίθεται ή δεν είναι σίγουρο για την κίνηση.

Ένας από τους Ουκρανούς αξιωματούχους που μίλησε στο Time, για τον οποίο οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι γράφουν ότι ανήκει στον «εσώτερο κύκλο» του Ζελένσκι, είπε ότι ο πρόεδρος επέστρεψε στο Κίεβο «θυμωμένος».

«Η συνηθισμένη του λάμψη αισιοδοξίας, η αίσθηση του χιούμορ του, η τάση του να ζωντανεύει μια συνάντηση στην πολεμική αίθουσα με λίγα πειράγματα ή ένα αστείο – κανένα από αυτά δεν επέζησε του δεύτερου έτους του ολοκληρωτικού πολέμου», έγραψε ο Σούστερ για την αλλαγή του Ζελένσκι.

«Έρχεται, παίρνει τις ενημερώσεις, δίνει εντολές και φεύγει», περιέγραψε τη συμπεριφορά του προέδρου ένα μέλος της ομάδας του που εργάζεται εδώ και χρόνια.

Μια άλλη πηγή είπε μάλιστα ότι ο Ζελένσκι πιστεύει ότι οι δυτικοί σύμμαχοί του τον «πρόδωσαν» επειδή η Ουκρανία δεν παίρνει τα όπλα που χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά μόνο για να τον συνεχίσει.

Ωστόσο, άτομα στην ομάδα του Ζελένσκι είπαν στο Time ότι, παρά τις πρόσφατες αποτυχίες στο μέτωπο, δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τον αγώνα ή να ξεκινήσει οποιοδήποτε είδος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ζελένσκι αποκλείει κάθε είδους διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν ή τους Ρώσους μέχρι να αποσύρουν τα στρατεύματά τους. Η θέση του αναφορικά με αυτή  την άποψη έχει μάλλον ριζοσπαστικοποιηθεί, σύμφωνα με τους συμβούλους του, ορισμένοι από τους οποίους ανησυχούν για αυτό.

«Απατά τον εαυτό του.  Τελείωσαν οι επιλογές. Δεν κερδίζουμε. Αλλά για προσπάθησε να του το πεις αυτό», είπε στον Σούστερ ένας από τους στενότερους συμβούλους του Ζελένσκι.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί ούτε μια προσωρινή εκεχειρία με τις ρωσικές αρχές έως ότου η Ουκρανία απελευθερώσει τα εδάφη της.

«Για εμάς αυτό θα σήμαινε να αφήσουμε μια ανοιχτή πληγή για τις μελλοντικές γενιές. Ίσως ησυχάσει κάποιους εντός και εκτός της χώρας μας, τουλάχιστον αυτούς που θέλουν να τελειώσουν τα πράγματα πάση θυσία. Αλλά για μένα αυτό είναι πρόβλημα, γιατί μας έχει μείνει αυτή η εκρηκτική δύναμη», είπε στο Time, ο Ζελένσκι  αναφερόμενος στην παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη «Απλώς καθυστερούμε την έκρηξή της» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης τελέστηκε με κατάνυξη απόψε, Κυριακή 28 Απριλίου 2024, η ακολουθία του Νυμφίου, ήτοι του Όρθρου της Αγίας και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μια μοναδική προσφορά ξεκίνησε από την Yamaha, τόσο στα sport scooters XMAX 125 και XMAX 300 όσο και στην Adventure μοτοσικλέτα μεσαίου κυβισμού Tenere...

Advertisement