Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Πρωτοποριακός βιοαντιδραστήρας παράγει κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (WSU) ανέπτυξαν έναν βιοαντιδραστήρα που παράγει γρήγορα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία καταπολεμούν την ανάπτυξη του καρκίνου, γνωστά και ως Τ κύτταρα. Η καινοτομία αυτή θα μπορούσε να προωθήσει τη διαθεσιμότητα της ανοσοθεραπείας για τους ασθενείς, μιας πολλά υποσχόμενης θεραπείας κατά του καρκίνου που αξιοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές του WSU παρουσίασαν έναν βιοαντιδραστήρα σε μέγεθος μίνι ψυγείου, ικανό να παράγει Τ κύτταρα στο 95% του μέγιστου ρυθμού ανάπτυξης, περίπου 30% ταχύτερα από τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Ο βιοαντιδραστήρας αναπτύχθηκε αρχικά χρησιμοποιώντας Τ κύτταρα από βοοειδή, αλλά οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα έχει παρόμοιες επιδόσεις και με ανθρώπινα κύτταρα.

Το 2022, υπήρχαν περισσότερες από 1.400 διάφορες θεραπείες με Τ κύτταρα, με τον FDA να εγκρίνει επτά από αυτές για μια σειρά από θεραπείες καρκίνου. Παρά την υπόσχεσή της, η χρήση αυτής της θεραπείας, γνωστής ως χιμαιρικό αντιγονικό κύτταρο υποδοχέα Τ (CAR-T), έχει περιοριστεί λόγω του υψηλού κόστους και του χρόνου που απαιτείται για την καλλιέργεια των Τ κυττάρων. Κάθε θεραπεία έγχυσης για έναν καρκινοπαθή απαιτεί έως και 250 εκατομμύρια κύτταρα.

«Η ζήτηση για την ανάπτυξη αυτού του αυξανόμενου αριθμού θεραπειών δεν καλύπτεται, οπότε υπάρχει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί όσον αφορά τις λύσεις βιοκατασκευής», αναφέρει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Κιτάνα Καϊφανλιάμ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Χημικής Μηχανικής και Βιομηχανικής Gene and Linda Voiland του WSU, σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου. «Τελικά, θα πρέπει να αναβαθμιστούν, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ο βιοαντιδραστήρας περικλείεται μέσα σε ένα αποστειρωμένο ερμάριο, λειτουργώντας ως θάλαμος βιοασφάλειας. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλοντα όπου οι καθαρές εγκαταστάσεις παραγωγής μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμες, ενδεχομένως εκδημοκρατίζοντας την πρόσβαση σε κυτταρικές θεραπείες.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να βελτιώσουν περαιτέρω τον βιοαντιδραστήρα. Σκοπεύουν να ενσωματώσουν πολλαπλούς θαλάμους, με στόχο να παράγουν τελικά αρκετά κύτταρα σε τρεις ημέρες ώστε να παρέχουν τρεις δόσεις θεραπείας. Η δοκιμή ανθρώπινων Τ-κυττάρων είναι επίσης στον ορίζοντα. Επιπλέον, η Καϊφανλιάμ και ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μπρέντεν Φρέιζερ-Χέβλιν έχουν ιδρύσει την Ananta Technologies Inc., μια εταιρεία με στόχο την παραγωγή και την εμπορία αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας.

«Αναγνώρισα τις δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει αυτός ο βιοαντιδραστήρας στις κυτταρικές θεραπείες και στην παραγωγή αυτών των θεραπειών και δεν ήθελα να τον δω να μένει κινητοποιημένος σε ένα ακαδημαϊκό εργαστήριο», σημείωσε η ερευνήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Biotechnology Progress».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement