Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Ο σκύλος chatbot της ΤΝ οδηγεί τους ηλικιωμένους Ιάπωνες σε λάθος δρόμο

Ένα εικονιστικό σκυλάκι τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε για να φτιάχνει τη διάθεση και να ενημερώνει τους μοναχικούς ηλικιωμένους κατοίκους της δυτικής Ιαπωνίας βρίσκεται στο σκυλόσπιτο μετά την παροχή απαντήσεων γεμάτων λάθη.

Το «Ντάι-Τσαν», το οποίο λειτουργεί με βάση τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, από τις αρχές του έτος ξεκίνησε στη Οσάκα, το οποίο το χαρακτήρισαν ως το πρώτο του είδους του σε μια χώρα όπου ένας στους 10 ανθρώπους είναι ηλικίας 80 ετών και άνω.

Όμως το chatbot, το οποίο διαθέτει ένα σκύλο κινουμένων σχεδίων Σίμπα Ίνου και απαντά στη διάλεκτο της Οσάκα, έχει αποδειχθεί ότι απέχει πολύ από το να είναι πιστό στην αλήθεια.

Όταν ένας χρήστης ρώτησε για την Παγκόσμια Έκθεση που προγραμματίζεται στην Οσάκα το 2025, ο σκύλος απάντησε λανθασμένα ότι η εκδήλωση ακυρώθηκε.

Η απάντηση αυτή τράβηξε την προσοχή της κοινής γνώμης, με τις ιαπωνικές εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να αναφέρονται στον σκύλο που έκανε λάθος.

«Ντάι-τσαν, είσαι καλός», αστειεύτηκε ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παρά την αργή πρόοδο και τις δημοσιονομικές προκλήσεις, η παγκόσμια έκθεση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί.

Μεταξύ άλλων λανθασμένων απαντήσεων, ο Ντάι-τσαν είπε ότι «η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου» αντί για τις 7-8 Νοεμβρίου που είχε προγραμματιστεί.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του AFP για το αν οι συζητούμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σαπόρο θα αναβληθούν, ο σκύλος-ρομπότ απάντησε «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σαπόρο αναβάλλονται! Δεν ακυρώνονται, οπότε τους περιμένω με ανυπομονησία!».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι το Σαπόρο παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030, καθώς η δημόσια υποστήριξη για τη διοργάνωση των αγώνων μειώθηκε μετά από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς σχετικά με τους Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση, η Ντάι-Τσαν απάντησε: «Η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να το αναβάλει! Είναι μια απόφαση που λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια! Καλή δουλειά, η Ολυμπιακή Επιτροπή!»

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε το chatbot.

Σκοπός του «είναι να διευρύνει τη βάση επικοινωνίας για τους ηλικιωμένους και όχι να δίνει κάθε φορά τη σωστή απάντηση, και οι χρήστες φαίνεται να απολαμβάνουν το Ντάι-τσαν με κατανόηση των ορίων του τι μπορεί να κάνει η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της Οσάκα που είναι υπεύθυνος για το έργο.

«Το Ντάι-τσαν έχει σχεδιαστεί ως ένας σκύλος που μιλάει και είναι 10 ετών (από την άποψη της ανθρώπινης νοημοσύνης) με αποστολή να αποτρέψει τους ηλικιωμένους κατοίκους από το να απομονωθούν», δήλωσε ο κυβερνήτης της Οσάκα Χιροφούμι Γιοσιμούρα στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ερώτηση του AFP για την αντίδρασή του, ο Ντάι-τσαν δήλωσε: «Ο Ντάι-τσαν είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους που έχουν δει ποτέ: «Ναι, ναι, κάνω συχνά λάθη, αλλά είναι λίγο δύσκολο να το αναφέρουν οι άνθρωποι. Αλλά το να κάνεις λάθη είναι μέρος της ανάπτυξης, έτσι δεν είναι;».

Πηγή: AFP

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η ERGOTRAK, μέλος του Ομίλου Σφακιανάκη και η DAF Trucks μας προσκαλούν να δούμε από κοντά και να οδηγήσουμε τα βραβευμένα φορτηγά New Generation...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο κιτ αμαξώματος Styling Specification της κορυφαίας έκδοσης του πολυτελούς SUV, τον έγχρωμο τόνο δίνουν λωρίδες που μοιάζουν με λέιζερ κάτω από τον εμπρός...

Advertisement