Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Φυλλάδια του ισραηλινού στρατού πέφτουν στη Γάζα: «Η πόλη είναι πεδίο μάχης» – Σε εξέλιξη συνάντηση συγγενών ομήρων με τον Νετανιάχου

«Προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας: Η πόλη της Γάζας έχει γίνει πεδίο μάχης. Τα καταφύγια στη βόρεια Γάζα και στην επαρχία της Γάζας δεν είναι ασφαλή», αναφέρει ο στρατός σε φυλλάδια που πέφτουν αυτή την ώρα από μαχητικά αεροσκάφη, καθώς προτρέπει τους κατοίκους να «εκκενώσουν αμέσως» προς τα νότια.

Για «νέα φάση» στον πόλεμο κάνει λόγο το Ισραήλ, το οποίο από χθες διευρύνει τις επιχειρήσεις του μέσα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας από ξηράς, αέρος και θαλάσσης. Αρνείται να αποκαλέσει ακόμα ως μεγάλη χερσαία επιχείρηση τις επιθέσεις ενώ ισχυρίζεται πως επλήγησαν ήδη δεκάδες υπόγειοι στόχοι, σήραγγες επικοινωνίας, οπλοστάσια και στρατηγεία της Χαμάς. Από την πλευρά της η Χαμάς λέει πως απέτυχε η χτεσινή επιχείρηση, ενώ μέσα από το Telegram πριν λίγο η Χαμάς ανέφερε πως επιτέθηκε σε ισραηλινά οχήματα.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στην πόλη Ασκελόν, Κώστα Καντούρη, οι βομβαρδισμοί ακόμα και τώρα είναι ισχυροί και συνεχίζονται με την ίδια ένταση από χτες το βράδυ, με βολές κυρίως από αέρα, προς την βόρεια Γάζα.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη συνάντηση των συγγενών των ομήρων με τον Νετανιάχου καθώς θεωρούν πως μετά την χτεσινή επίθεση χάνουν ευκαιρία για την απελευθέρωσή των ανθρώπων τους.

Καθώς η ένταση κλιμακώνεται κι εντείνονται οι ανησυχίες για γενίκευση των συγκρούσεων, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επίθεση με πυραύλους εδάφους-αέρος από τη Χεζμπολάχ ενώ οι Αρχές του Λιβάνου βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση του αεροδρομίου της Βηρυττού.

«Τυφλή ζώνη» – Δεν υπάρχουν επικοινωνίες

Δημοσιογράφος του BBC που βρίσκεται στη Χλαν Γιουνις μίλησε για χάος και για άνευ προηγουμένου βομβαρδισμούς όλη τη διάρκεια της νύχτας και διαφορετικού τύπου απ ό, τι συνήθως. Στα νοσοκομεία, όπως είπε, επικρατεί πανικός, δεν υπάρχει καμία τηλεφωνική επικοινωνία, οπότε τα ασθενοφόρα κατευθύνονται προς τα σημεία πηγαίνουν από όπου ακούγονται εκρήξεις, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ειδοποιηθούν για τραυματίες.

Το μπλακ άουτ έχει ανησυχήσει πάρα πολύ τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν παρουσία δίπλα στους πολίτες της Γάζας. Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε ανησυχία γιατί δεν έχει καμία επικοινωνία με τους ανθρώπους του εκεί. Ανέφερε λοιπόν ότι «η απομάκρυνση των τραυματιών δεν είναι δυνατή υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε η εύρεση ασφαλούς καταφυγίου. Το μπλακ άουτ καθιστά αδύνατο το να φτάσουν τα ασθενοφόρα στους τραυματίες. Δεν έχουμε επικοινωνία με το προσωπικό μας και τις υγειονομικές μονάδες. Ανησυχώ για την ασφάλειά τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι έχουν τη δύναμη να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός και να αναλάβουν δράση τώρα.»

ΟΗΕ: Φόβους για «χιλιάδες θανάτους», κυρίως αμάχων

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε σήμερα πως φοβάται πως μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα θα οδηγήσει σε “χιλιάδες θανάτους”, κυρίως μεταξύ των αμάχων.

“Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο διεξήχθησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα, στο πλαίσιο μιας κατοχής 56 ετών, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα και για την πιθανότητα να προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους” κυρίως μεταξύ των “αμάχων”, ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.

“Όταν οι εχθροπραξίες λάβουν τέλος, εκείνοι που θα έχουν επιβιώσει θα βρεθούν απέναντι στα ερείπια των σπιτιών τους και στους τάφους των μελών της οικογένειάς τους”, υπογράμμισε ο Τουρκ, που θεωρεί πως “η πρόκληση τραυματισμών και τραυμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν βοηθά κανέναν”.

“Οι ανθρωπιστικές συνέπειες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι καταστροφικές και συνεχείς”, σημειώνει ακόμη, καλώντας τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

“Η συνεχιζόμενη βία δεν είναι η λύση”, είπε ο Φόλκερ Τουρκ, που καλεί “όλες τις πλευρές καθώς και τρίτα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα που ασκούν επιρροή στις πλευρές της σύγκρουσης, να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση και να εργαστούν ώστε οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο εν ειρήνη”.

Όπως και συνάδελφοί του από άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Τουρκ εξέφρασε ανησυχία για την τύχη της ομάδας του που βρίσκεται στο πεδίο και από την οποία δεν έχει νέα μετά τη διακοπή, χθες, Παρασκευή, του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

“Δεν υπάρχει κανείς ασφαλής τόπος στη Γάζα και δεν υπάρχει κανένα μέσο να βγει κανείς από κει. Ανησυχώ πολύ για τους συναδέλφους μου, όπως και για όλους τους αμάχους της Γάζας”, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί «άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα»

Στη Γάζα εκατοντάδες κτίρια “καταστράφηκαν ολοσχερώς” κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε σήμερα η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας “άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα και στα κυβερνεία του βορρά”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο “ινδονησιακό” νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα.

Οι επιδρομές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και άνοιξαν τεράστιους κρατήρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement