Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να διπλασιαστούν έως το 2050, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο θα αυξηθούν κατά 50% έως το 2050 εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα προστασίας του παγκόσμιου πληθυσμού, προειδοποιεί διεθνής ομάδα ερευνητών σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Lancet Neurology». Οι νέοι άνθρωποι και όσοι ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο, αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, προκαλώντας 6,6 εκατομμύρια θανάτους το 2020. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τα 9,7 εκατομμύρια το 2050, σύμφωνα με τη μελέτη. Παρόλο που τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνά, οι θάνατοι κατανέμονται άνισα, με το 86% να καταγράφεται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο υψηλός αριθμός θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο οφείλεται στους άνισα κατανεμημένους πόρους υγειονομικής περίθαλψης, την έλλειψη προγραμμάτων πρόληψης, τη ρύπανση και τους παράγοντες του τρόπου ζωής, μεταξύ άλλων. Οι άνθρωποι αγνοούν την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από τα εγκεφαλικά επεισόδια, υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι οποίοι προβλέπουν ότι το κόστος των θεραπειών για τα εγκεφαλικά επεισόδια και το χαμένο εισόδημα θα αυξηθεί από 891 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2017 σε έως και 2,31 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050.

«Οι εκτιμήσεις αυτές είναι ενδεικτικές της συνεχώς αυξανόμενης επιβάρυνσης που θα δούμε τα επόμενα χρόνια, εάν δεν αναληφθεί επείγουσα και αποτελεσματική δράση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Βάλερι Φέιτζιν του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

Η δράση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης, χαμηλού κόστους επιτήρηση, καλύτερες επιλογές θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής και περιφερειακή συνεργασία, προτείνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως και η τακτική παρακολούθηση καταστάσεων της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

ΠΗΓΗ: Washington Post

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement