Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διαρροής του ιού από εργαστήριο

Το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο δεν πρέπει να αποκλειστεί, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ένας πρώην κορυφαίος επιστήμονας της κινεζικής κυβέρνησης. Ως επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της Κίνας, ο καθηγητής Τζορτζ Γκάο έπαιξε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσής της.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει απορρίψει επανειλημμένα την υπόθεση της διαρροής του ιού από εργαστήριο και επιμένει πως ο ιός προέκυψε με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, το Πεκίνο θεώρησε τη θεωρία διαρροής αρκετά αξιόπιστη ώστε να ξεκινήσει τη δική του έρευνα, σύμφωνα με τον Γκάο, ο οποίος διηύθυνε τον οργανισμό όταν ξεκίνησε η πανδημία προς τα τέλη του 2019.

Σε συνέντευξή του για το podcast Fever του BBC Radio 4: The Hunt for Covid’s Origin ο καθηγητής δήλωσε: «Μπορείτε πάντα να υποπτεύεστε τα πάντα. Έτσι είναι η επιστήμη».

«Μην αποκλείετε τίποτα»

Σήμερα, η επικρατέστερη θεωρία, την οποία συμμερίζονται πολλοί εμπειρογνώμονες, είναι ότι ο Covid μεταπήδησε με φυσικό τρόπο από ζώα που είχαν μολυνθεί από κορονοϊό νυχτερίδας. Η θεωρία της διαρροής του ιού από εργαστήριο επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά χιλιόμετρα μακριά από το Ινστιτούτο Ιολογίας, όπου οι ερευνητές ήταν γνωστό ότι εργάζονταν πάνω σε κορονοϊούς που βρίσκονται στις νυχτερίδες.

«Εκείνο το εργαστήριο ελέγχθηκε δύο φορές από τους ειδικούς του τομέα», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής, ο οποίος όμως παραδέχτηκε πως δεν έχει δει την επίσημη έκθεση του ελέγχου.

«Νομίζω πως το συμπέρασμα είναι ότι ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα. Δεν διαπίστωσαν κάποια παράβαση», σημείωσε.

Σε απάντηση στα σχόλια του καθηγητή Γκάο, η πρεσβεία της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε: «Η θεωρία της διαρροής του ιού είναι ένα ψέμα που δημιουργήθηκε από δυνάμεις κατά της Κίνας. Έχει πολιτικά κίνητρα και δεν έχει καμία επιστημονική βάση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής Γκάο αμφισβητεί την επίσημη εξήγηση της Κίνας για την προέλευση της πανδημίας. Σε συνέδριο στην Ελβετία που πραγματοποίηθηκε τον Απρίλιο, ο καθηγητής δήλωσε πως αν και δεν έχει δει κανένα στοιχείο που να το επιβεβαιώνει, ο Covid θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει από εργαστήριο. Ο ερευνητής προειδοποίησε επίσης πως η πραγματική προέλευση του Covid μπορεί να μην αποκαλυφθεί ποτέ επειδή το θέμα είναι «πολύ ευαίσθητο και πολιτικοποιημένο».

Σε μελέτη που δημοσίευσε μαζί με συναδέλφους του τον περασμένο Απρίλιο, ο ερευνητής αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους στην αγορά της Γουχάν. Ακόμη και αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν τη θεωρία διαρροής, όπως ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι που δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ο ιός «πιθανότατα» προήλθε από κάποιο εργαστήριο της Γουχάν.

Σύμφωνα με τον Γκάο, η έρευνα για τα πρώτα κρούσματα του Covid τον Ιανουάριο του 2020 επικεντρώθηκε περισσότερο στην αγορά Χουανάν και τα νοσοκομεία γύρω από αυτήν και οι αξιωματούχοι μπορεί να μην ερεύνησαν μια άλλη πιθανή πηγή του ιού. Τον Φεβρουάριο του 2021, μια έρευνα για την προέλευση του Covid που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε πως είναι «εξαιρετικά απίθανο» ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο. Τα σχέδια για μια δεύτερη φάση της έρευνας, που περιλάμβανε ελέγχους εργαστηρίων στην περιοχή της Γουχάν, απορρίφθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση.

Ο Γκάο δήλωσε ότι υποστηρίζει τη συνέχιση της έρευνας του ΠΟΥ, αλλά πρόσθεσε ότι ο οργανισμός θα πρέπει να «διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση».

Ο επιδημιολόγος Ίαν Λίπκιν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης είναι ένας από τους πέντε συν-συγγραφείς μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Μαρτίο του 2020 με τίτλο «Η εγγύς προέλευση του Sars-Cov-2».

Ο Λίπκιν δήλωσε στο BBC ότι εμμένει στην ιδέα ότι ο Covid δεν δημιουργήθηκε σκόπιμα σε εργαστήριο και ότι μάλλον προέκυψε φυσικά. Ωστόσο, αναφέρθηκε σε ένα άλλο εργαστήριο, το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Γουχάν, που βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την αγορά Χουανάν, ως μια πιθανή πηγή προέλευσης του ιού. Το εργαστήριο αυτό ήταν γνωστό ότι συμμετείχε στη συλλογή χιλιάδων δειγμάτων αίματος και κοπράνων από άγριες νυχτερίδες, με το προσωπικό που εργαζόταν εκεί να μην φορά πάντα τις ειδικές προστατευτικές στολές. Σύμφωνα με τον Λίπκιν, ο Covid μπορεί «να μην προήλθε από την αγορά αλλά να ενισχύθηκε εκεί».

Ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει μια από τις δυο θεωρίες, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να φοβούνται πως η αλήθεια δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ.

ΠΗΓΗ: BBC, Daily Mail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

Advertisement