Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: Περισσότερα από 50.000 άγρια πουλιά πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών

Η γρίπη των πτηνών H5N1 έχει σκοτώσει υπερδιπλάσιο αριθμό άγριων πτηνών από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Guardian, ενώ οι αριθμοί είναι πιθανό να κλιμακωθούν κατά τη διάρκεια της φετινής αναπαραγωγικής περιόδου.

Η άκρως μολυσματική παραλλαγή του ιού Η5Ν1 έχει προκαλέσει τη χειρότερη επιδημία γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τη σημαντικότερη και πιο ξαφνική απώλεια πτηνών εδώ και δεκαετίες. Οι οικολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να σημάνει την εξαφάνιση ορισμένων ειδών θαλασσοπουλιών, καθώς οι αποικίες αναπαραγωγής έχουν πληγεί σοβαρά.

Η Βρετανική Ομοσπονδία Ορνιθολογίας εκτιμά ότι πολύ περισσότερα από 20.000 άγρια πτηνά έχουν πεθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Οκτώβριο του 2021 που ξεκίνησε η τρέχουσα επιδημία. Ωστόσο, ο Guardian μελέτησε στοιχεία από αποκεντρωμένους οργανισμούς και οργανώσεις για τη φύση που δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τουλάχιστον 50.000 από τον Οκτώβριο του 2021 έως τις αρχές Απριλίου 2023.

Οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι υποεκτιμημένος, καθώς δεν υπάρχει εθνική παρακολούθηση και τα περισσότερα κουφάρια δεν βρίσκονται ποτέ και δεν καταμετρώνται.

Ήδη φέτος, υπάρχουν αναφορές ότι οι μαυροκέφαλοι γλάροι, οι οποίοι αρχίζουν να φωλιάζουν στις αρχές Απριλίου – πριν από τα περισσότερα άλλα θαλασσοπούλια – έχουν πληγεί σοβαρά σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB), 1.200 πουλιά έχουν πεθάνει συνολικά στα καταφύγιά της το 2023, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι μαυροκέφαλοι γλάροι, ενώ υπάρχουν πρώτες αναφορές για θανάτους που έρχονται από την Ευρώπη.

Οι συντηρητές του Wildlife Trust δήλωσαν ότι «δεν έχουν ξαναδεί τόσο υψηλή θνησιμότητα» στη μεγαλύτερη αποικία μαυροκέφαλων γλάρων του Γιορκσάιρ, στο φυσικό καταφύγιο North Cave Wetlands, όπου το 10% των 2.000 ζευγαριών μαυροκέφαλων γλάρων που αναπαράγονται, έχει πεθάνει. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χειρότερα πέρασαν.

«Μετά από μια αρχική εξάπλωση στην αποικία, η οποία είδε μια πολύ γρήγορη αύξηση της θνησιμότητας στο 10%, βλέπουμε τώρα μια επιβράδυνση του αριθμού των νεκρών και ετοιμοθάνατων πτηνών, γεγονός που μας κάνει να ελπίζουμε ότι η ασθένεια μέσα στην αποικία εξαλείφεται από μόνη της», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κρέιβεν, περιφερειακός διευθυντής του Yorkshire Wildlife Trust.

Τα στοιχεία του Guardian δείχνουν ότι περισσότερα από 36.000 πτηνά έχουν πεθάνει από τη γρίπη των πτηνών στη Σκωτία, με τα θαλασσοπούλια και τα υδρόβια πουλιά να έχουν πληγεί περισσότερο. Τουλάχιστον 13.000 χήνες του Σβάλμπαρντ πέθαναν το χειμώνα του 2021-22 – το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού.

«Δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσουν αυτά τα στοιχεία και αντικατοπτρίζουν αυτό που είδαμε πέρυσι στα καταφύγιά μας και αυτό που βλέπουμε παγκοσμίως», δήλωσε η Κλερ Σμιθ, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής της RSPB.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερα από 60 είδη έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών.

ΠΗΓΗ: Guardian

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement