Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

ECDC:  Κρούσματα αλλαντίασης μετά από ιατρικές παρεμβάσεις με αλλαντική τοξίνη για αδυνάτισμα και ρυτίδες

Συνολικά 67 περιπτώσεις αλλαντίασης που συνδέονται με ενδογαστρική ένεση αλλαντικής τοξίνης έχουν αναφερθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου και έως τις 10 Μαρτίου 2023, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων. Από αυτές καταγράφηκαν 12 στη Γερμανία, μια στην Αυστρία, μια στην Ελβετία και 53 στην Τουρκία.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν ιατρικές παρεμβάσεις με στόχο να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 22 Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 2023. Μεταξύ 63 περιπτώσεων με διαθέσιμες πληροφορίες, 60 περιπτώσεις συνδέονται με ιδιωτικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τρεις περιπτώσεις συνδέονται με ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στη Σμύρνη της Τουρκίας.

Τα συμπτώματα κυμαίνονταν από ήπια έως σοβαρά και αρκετά περιστατικά έχουν νοσηλευτεί. Μεταξύ των νοσηλευόμενων, ένας αριθμός αναφέρεται ότι έχει εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έλαβε θεραπεία με αλλαντική αντιτοξίνη.

Τα άτομα που έχουν ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη για ενδογαστρική θεραπεία με αλλαντική τοξίνη μεταξύ 22 Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 2023 ενθαρρύνονται να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή/και στην κατάποση.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων ενθαρρύνει τους πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ να αποφεύγουν τις ενδογαστρικές θεραπείες με την αλλαντική τοξίνη για την παχυσαρκία στην Τουρκία, καθώς αυτό συνδέεται επί του παρόντος με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν αυτό το συμβάν αντιπροσωπεύει ένα θεραπευτικό ή διαδικαστικό ζήτημα στα εμπλεκόμενα νοσοκομεία ή εάν υπάρχει πρόβλημα με το χορηγούμενο προϊόν.

Τα προϊόντα δεν είναι εγκεκριμένα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας

Έρευνες που διεξήχθησαν από τις τουρκικές αρχές αποκάλυψαν ότι στις θεραπείες χορηγούνταν προϊόντα νευροτοξίνης με άδεια χρήσης αλλά αυτά τα προϊόντα δεν είναι εγκεκριμένα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας με ενδογαστρική ένεση. Κατά συνέπεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες και των δύο νοσοκομείων έχουν ανασταλεί οι δραστηριότητές τους και έχουν ξεκινήσει έρευνες εναντίον των εμπλεκομένων.

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή νευροπαραλυτική ασθένεια που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη που παράγονται κυρίως από το βακτήριο Clostridium botulinum .

Οι μορφές της ασθένειας

Η ασθένεια εμφανίζεται σε τέσσερις διαφορετικές μορφές:

  • τροφιμογενής αλλαντίαση, που προκαλείται από την κατανάλωση τροφής που περιέχει νευροτοξίνη αλλαντίασης
  • εντερική αλλαντίαση, όταν τα σπόρια αλλαντίασης που βλασταίνουν μέσα στο έντερο ενηλίκων
  • εντός του εντέρου μωρών ηλικίας κάτω του ενός έτους (βρεφική αλλαντίαση)
  • αλλαντίαση τραύματος, όταν μια πληγή μολύνεται από σπόρια αλλαντίασης

Υπάρχουν δύο ακόμη μορφές αλλαντίασης που δεν εμφανίζονται φυσικά: η εισπνεόμενη αλλαντίαση και η ιατρογενής αλλαντίαση, από τις οποίες η τελευταία μπορεί να εμφανιστεί ως ανεπιθύμητο συμβάν μετά τη χορήγηση νευροτοξίνης της αλλαντίασης για θεραπευτικούς ή αισθητικούς λόγους.

Αν και θεωρείται σπάνιο, άτομα που λαμβάνουν ενέσεις αλλαντικής τοξίνης για αισθητικούς σκοπούς, για παράδειγμα, για τις γραμμές των ρυτίδων προσώπου ή θεραπευτικές θεραπείες για την διαχείριση μυϊκής σύσπασης, μπορεί να αναπτύξουν αλλαντίαση εάν τους χορηγηθεί υπερβολική δόση της αλλαντικής τοξίνης.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ιατρογενούς αλλαντίασης περιλαμβάνουν αδυναμία και κόπωση. Οι τοξικότητες μετά την αισθητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, πτώση βλεφάρων, δυσκολία στην κατάποση και ξηροστομία, ενώ οι τοξικότητες μετά από θεραπευτικές θεραπείες περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, υποδηλώνοντας χορήγηση υπερβολικής δόσης.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν θεραπεία εντατικής θεραπείας καθώς και χορήγηση αλλαντικής αντιτοξίνης. Ακόμη και όταν υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες θεραπείες, η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί συνήθως εβδομάδες έως μήνες. Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες που ποσοτικοποιούν τη θνησιμότητα σε περιπτώσεις αλλαντίασης που προκαλούνται από ιατρικές παρεμβάσεις. Για την τροφιμογενή αλλαντίαση, το 5-10% των περιπτώσεων είναι θανατηφόρα.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

Advertisement