Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Ενημέρωσε το σύστημα παρακολούθησης για παραλλαγές ανησυχίας και παραλλαγές ενδιαφέροντος SARS-CoV-2

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας ενημέρωσε σήμερα το σύστημα παρακολούθησης και τους ορισμούς εργασίας του για τις παραλλαγές του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στο τρέχον παγκόσμιο τοπίο παραλλαγών, να αξιολογεί ανεξάρτητα τις υπογραμμές  Όμικρον που κυκλοφορούν και να ταξινομεί νέες παραλλαγές με μεγαλύτερη σαφήνεια όταν απαιτείται.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο SARSCoV-2 συνεχίζει να εξελίσσεται. Από την αρχή της πανδημίας COVID-19, πολλαπλές παραλλαγές ανησυχίας και παραλλαγές ενδιαφέροντος έχουν οριστεί από τον ΠΟΥ με βάση την εκτιμώμενη δυνατότητα επέκτασης και αντικατάστασης προηγούμενων παραλλαγών, για πρόκληση νέων κυμάτων με αυξημένη κυκλοφορία και για την ανάγκη προσαρμογής των δράσεων για τη δημόσια υγεία.

Με βάση συγκρίσεις αντιγονικής διασταυρούμενης αντίδρασης χρησιμοποιώντας ορούς ζώων, μελέτες αντιγραφής σε πειραματικά μοντέλα της ανθρώπινης αναπνευστικής οδού και στοιχεία από κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ειδικών στην Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ για την εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2, όπου σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές, η Όμικρον αντιπροσωπεύει τις πιο αποκλίνουσες παραλλαγές ανησυχίας που έχουν δει μέχρι σήμερα. Από την εμφάνισή του, οι παραλλαγές της Όμικρον συνέχισαν να εξελίσσονται γενετικά και αντιγονικά με ένα διευρυνόμενο εύρος υπογραμμών, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν χαρακτηριστεί όλες από ιδιότητες διαφυγής της υπάρχουσας ανοσίας του πληθυσμού και μόλυνσης της ανώτερης αναπνευστικής οδού έναντι της κατώτερης αναπνευστικής οδού, σε σύγκριση με τις προ-όμικρον παραλλαγές ανησυχίας.

Οι παραλλαγές της Όμικρον αντιπροσωπεύουν πάνω από το 98% των διαθέσιμων στο κοινό αλληλουχιών από τον Φεβρουάριο του 2022 και αποτελούν το γενετικό υπόβαθρο από το οποίο πιθανότατα θα προκύψουν νέες παραλλαγές SARSCoV-2, αν και παραμένει η ανησυχία για την εμφάνιση παραλλαγών που προέρχονται από προηγούμενα κυκλοφορορούσες παραλλαγές ανησυχίας ή εντελώς νέες παραλλαγές. Το προηγούμενο σύστημα ταξινονούσε όλες τις υποκατηγορίες της Όμικρον ως μέρος της Όμικρον ανησυχίας και επομένως δεν είχε την απαιτούμενη ευαισθησία για να συγκριθούν με νέες καταγωγικές σειρές με αλλαγμένους φαινοτύπους με τις μητρικές σειρές Όμικρον (BA.1, BA.2, BA.4/BA.5). Εφεξής το σύστημα παρακολούθησης παραλλαγών του ΠΟΥ θα εξετάζει την ταξινόμηση των υπογραμμών Όμικρον ανεξάρτητα ως παραλλαγές υπό παρακολούθηση.

Ο ΠΟΥ ενημέρωσε επίσης τους ορισμούς εργασίας για τις παραλλαγές ανησυχίας και ενδιαφέροντος. Η κύρια ενημέρωση συνίσταται στο ότι γίνεται πιο συγκεκριμένος ο ορισμός των παραλλαγών ανησυχίας, ώστε να συμπεριληφθούν σημαντικά βήματα εξέλιξης του SARS-CoV-2 που απαιτούν σημαντικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι αυτές οι αλλαγές δεν συνεπάγονται ότι η κυκλοφορία των ιών  Όμικρον δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία. Αντίθετα, οι αλλαγές έγιναν προκειμένου να εντοπιστούν καλύτερα πρόσθετες ή νέες απειλές πέρα ​​από αυτές που δημιουργούνται από τους τρέχοντες παραλλαγές Όμικρον που κυκλοφορούν.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου προσφέρει την καλύτερη αφορμή για να γιορταστεί η συνεισφορά του ποδηλάτου στο περιβάλλον, στην υγεία και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ξεκινά η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού της Χίου, αγγίζοντας το ύψος των 6.000.000 ευρώ. Πρόκειται για την υλοποίησης ενός πολύ σπουδαίου έργου που αφορά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Agility είναι ένα εμπορικό “υπερόπλο” της Kymco στην Ευρώπη με πάνω από μισό εκατομμύριο πωλήσεις, και στην Ελλάδα με περισσότερες από 30 χιλιάδες....

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Αγαπητά μας παιδιά, Με την ευκαιρία της έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων σας συγχαίρω για τις προσπάθειες που...

Advertisement