Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο για τη φυματίωση; Τι συζητήθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 στις υπηρεσίες Υγείας για τη φυματίωση έχει φέρει στο επίκεντρο τον επείγοντα χαρακτήρα των προσπαθειών ανάπτυξης εμβολίων. Η φυματίωση και πώς μπορεί αυτή να τελειώσει συζητήθηκε χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός.

Μιλώντας σε ένα πάνελ υψηλού επιπέδου, ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου Συμβουλίου Επιταχυντή Εμβολίων κατά της Φυματίωσης. Το Συμβούλιο θα διευκολύνει την αδειοδότηση και τη χρήση αποτελεσματικών νέων εμβολίων κατά της φυματίωσης και θα βρίσκεται ανάμεσα σε χρηματοδότες, παγκόσμιους φορείς, κυβερνήσεις και τελικούς χρήστες για τον εντοπισμό και την υπέρβαση φραγμών στην ανάπτυξη εμβολίων κατά της φυματίωσης.

Το 2021, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν από φυματίωση και 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν. Κανένα νέο εμβόλιο κατά της φυματίωσης δεν έχει λάβει άδεια εδώ και 100 χρόνια. Οι προοπτικές για νέα αποτελεσματικά εμβόλια κατά της φυματίωσης έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, με τουλάχιστον 16 υποψήφια εμβόλια υπό ανάπτυξη.

“Ένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα από την απάντηση στην πανδημία της Covid-19 είναι ότι οι καινοτόμες παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας μπορούν να παραδοθούν γρήγορα εάν τεθούν πολιτικές προτεραιότητες και χρηματοδοτηθούν επαρκώς”, δήλωσε ο κ. Γκεμπρεγεσούς. “Οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από τη φυματίωση και την Covid-19 είναι διαφορετικές, αλλά τα συστατικά που επιταχύνουν την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία είναι τα ίδια: επείγουσες, εκ των προτέρων δημόσιες επενδύσεις, υποστήριξη από τη φιλανθρωπία και τη δέσμευση του ιδιωτικού τομέα και των κοινοτήτων. Πιστεύουμε ότι το πεδίο της φυματίωσης θα επωφεληθεί από παρόμοιο συντονισμό υψηλού επιπέδου”.

Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα με σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα να αναπτύσσουν φυματίωση ανθεκτική στα φάρμακα κάθε χρόνο.
Το BCG είναι επί του παρόντος το μόνο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης. Ενώ παρέχει μέτρια αποτελεσματικότητα στην πρόληψη σοβαρών μορφών φυματίωσης σε βρέφη και μικρά παιδιά, δεν προστατεύει επαρκώς τους εφήβους και τους ενήλικες, οι οποίοι ευθύνονται για σχεδόν το 90% των μεταδόσεων φυματίωσης παγκοσμίως.

Μια πρόσφατη μελέτη που ανέθεσε ο ΠΟΥ, μια περίπτωση επένδυσης για νέα εμβόλια φυματίωσης (ΤΒ) εκτιμά ότι, σε διάστημα 25 ετών, ένα εμβόλιο που είναι 50% αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθενειών μεταξύ εφήβων και ενηλίκων θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 76 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις φυματίωσης, 8,5 εκατομμύρια θανάτους, και κόστος 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά που επλήγησαν από τη φυματίωση, ειδικά για τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα άτομα.
Ένα εμβόλιο που είναι 75% αποτελεσματικό θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 110 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις φυματίωσης και 12,3 εκατομμύρια θανάτους. Η μελέτη υποδηλώνει περαιτέρω ότι κάθε 1 δολάριο ΗΠΑ που επενδύεται σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο 50% θα μπορούσε να αποφέρει οικονομική απόδοση 7 δολαρίων ΗΠΑ από την άποψη του αποτρεπόμενου κόστους υγείας και της αυξημένης παραγωγικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

Advertisement