Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Έξαρση των ιώσεων – Αυξημένα τα περιστατικά – Ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας (video)

Στο θέμα της έξαρσης των ιώσεων, αναφέρθηκε ο Χρήστος Σαββόπουλος, διευθυντής της προπαιδευτικής κλινικής του ΑΠΘ, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6».

Ο κ. Σαββόπουλος μιλώντας για την έξαρση των ιώσεων, σχολίασε πως: «Είναι αλήθεια ότι έχουμε πολλές ιώσεις είναι και το διαπιστώνουμε σε κάθε εφημερία που έχουμε στα νοσοκομεία μας. Παράλληλα με την covid 19 υπάρχουν πλέον και εισαγωγές για απλές γαστρεντερίτιδες, για ιώσεις, οι οποίες πολλές φορές αποδίδονται στον ιό της γρίπης και έτσι για μας πλέον που έχουμε εξοικειωθεί στις λοιμώξεις και για τον κόσμο, πρέπει να πούμε ότι είναι ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη να εφαρμόζει τα ατομικά μέτρα προστασίας τόσο για τον εαυτό του όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Και όταν εννοώ μέτρα προστασίας, τα έχουμε εμπεδώσει όλοι πλέον από την τήρηση αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή συγχρωτισμού. Ευτυχώς ο καιρός ακόμα βοηθάει και μάλιστα αναρωτιόμαστε αν θα αλλάξουν οι συνθήκες και έχουμε και πτώση θερμοκρασίας, ή η Θεσσαλονίκη που έχει μεγάλη υγρασία, θα έχουμε και μεγαλύτερο κύμα».

Ως προς το θέμα των εμβολιασμών, τόνισε ότι: «Είναι πολύ σωστό ότι ο εμβολιασμός είναι το μόνο μέτρο προστασίας. Βεβαίως υπάρχουν και φάρμακα, αλλά στην ιατρική ξέρουμε ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν.

Άρα, νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι όχι για τον κορονοϊό πλέον, αλλά και για τη γρίπη που την είχαμε ξεχάσει δύο χρόνια. Ειδικά οι ευάλωτες ομάδες, οι ηλικιωμένοι πάνω από τα 65 ή τα μικρά παιδιά, οι έχοντες χρόνια νοσήματα, καρδιοπαθείς, ηπατοπαθείς, προβλήματα με το αναπνευστικό, διαβητικοί, παχύσαρκοι θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν για τον ιό της γρίπης».

Για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν, είπε πως: «Εγώ δεν θα ήθελα να προκαταβάλω αποφάσεις θεσμικές. Εκείνο που πρέπει να πω όμως, είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρότι εγώ εργάζομαι σε μια πανεπιστημιακή κλινική, αλλά είναι ενταγμένη στο ΕΣΥ και αυτή, έχει ανάγκη από γιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό, είτε με απευθείας προσλήψεις είτε με συμβάσεις, είτε και μέσω αποφάσεων που βέβαια αυτοί που έχουν πάρει τις αποφάσεις θα πρέπει να πουν για ποιο λόγο και να τεκμηριώσουν την απόφασή τους.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το μήνυμα να συσχετιστεί με απόφαση την οποία αναφέρατε, αλλά θα πρέπει πάντα στην ιατρική, Επαναλαμβάνω πάλι αυτό το οποίο εμπεδώνει ο πρωτοετής φοιτητής, είναι το προλαμβάνειν Και στην κατεύθυνση αυτή νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι ο εμβολιασμός αποτελεί ασπίδα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Υποχρεωτικές είναι από την 1η Οκτωβρίου και μέχρι τον Απρίλιο οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα όπως χιονοκουβέρτες, σε όλα τα οχήματα,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Βία, έρωτας και παράδοξα στον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο. Αναγνώσεις από τους πρόσφατους τόμους της σειράς Διάλογοι με την...

ΕΘΝΙΚΑ

Έναν πυροβολισμό φέρεται να δέχθηκε ένας Ελληνοκύπριος από Τουρκοκύπριους στρατιώτες στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Ποταμιάς, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ. Βάσει των πρώτων πληροφοριών...

ΕΘΝΙΚΑ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται ο προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της γείτονος. Αυτή τη φορά, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας επέκρινε τα εξοπλιστικά προγράμματα της...