Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνουν οι νέες μελέτες για τη μακρά Covid-19

Παρά την τεράστια επιστημονική προσοχή που έχει δοθεί στην κατανόηση της Covid-19 και την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών για την αντιμετώπισή της, το σύνδρομο της μακράς Covid παραμένει ένα επιστημονικό αίνιγμα για τους ερευνητές.

Ένας στους πέντε ενήλικες που νόσησαν από τον κορονοϊό έχουν εμφανίσει τουλάχιστον ένα ιατρικό πρόβλημα που σχετίζεται με τη μακρά Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Στους άνω των 65 ετών, μακρά Covid-19 θα εμφανίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, πάνω από ένας στους τέσσερις (27%).

Τα προβλήματα από τη μακρά Covid-19 μπορεί να αφορούν τους πνεύμονες, την καρδιά, τους νεφρούς, το μυοσκελετικό σύστημα, το ενδοκρινικό, το γαστρεντερικό και άλλα μέρη του σώματος, καθώς επίσης συμπτώματα νευρολογικής και ψυχιατρικής φύσης. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τους νεότερους με μακρά Covid-19, να εμφανίσουν ειδικότερα νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές.

Οι εκτιμήσεις για τη συχνότητα των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της Covid κυμαίνονται από 5% έως 80%, σύμφωνα με το CDC. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κυμαίνονται από 10% έως 20%.

Οι ερευνητές του CDC ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία για περισσότερα από 350.000 άτομα που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό μεταξύ Μαρτίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, οπότε η νέα μελέτη τους παρέχει ένα πολύτιμο στοιχείο για την κατανόηση του επιπολασμού της πάθησης.

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις της Covid-19 μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες σε μια σειρά οργάνων. Ένας στους οκτώ ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 παρουσιάζει  φλεγμονή στην καρδιά σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης στην οποία συμμετείχαν 159 άτομα. Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαίωσε άλλες έρευνες που έχουν δείξει ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με μακρά Covid από ό,τι οι άνδρες. Περίπου οι μισές γυναίκες με μακρά Covid-19 έχουν συμπτώματα για έξι μήνες ή περισσότερο, κάτι που πιθανώς οφείλεται σε ορμονικές ή γενετικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

«Η COVID-19 είναι μια ασθένεια πολλαπλών συστημάτων και η μελέτη μας δείχνει ότι τα προβλήματα στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα νεφρά φαίνονται σε σαρώσεις και εξετάσεις αίματος», δήλωσε στο CNN ο Κόλιν Μπέρι, καθηγητής καρδιολογίας που ηγήθηκε της μελέτης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Προηγούμενες έρευνες υποδηλώνουν ότι ένα μικρό μέρος των ανθρώπων που ζουν με τα προβλήματα της μακράς Covid μπορεί να μην εμφάνισαν καθόλου συμπτώματα όταν μολύνθηκαν αρχικά ή είχαν ήπια ή ασυνήθιστα συμπτώματα.

ΠΗΓΗ: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (2/6) στα ανοιχτά της Χίου. Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές, καθώς το περιστατικό κρίνεται σοβαρό...

ΧΙΟΣ

Στη Χίο, σήμερα 31.5.2023 ,ημέρα Τετάρτη και ωρα18.00  μ..μ. συνήλθαν εκτάκτως (πλην του Αντιπροέδρου) τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου στα γραφεία...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Συνήθως όταν στον προορισμό μας μένουμε σε ξενοδοχείο εικάζουμε ότι σαμπουάν, αφρόλουτρα και άλλα είδη περιποίησης, όπως κοντίσιονερ, θα τα παρέχει το ξενοδοχείο, οπότε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι 36 ετών και εξακολουθεί να αποδίδει στο υψηλότερο επίπεδο. Στην πραγματικότητα, το νούμερο τρία της παγκόσμιας κατάταξης είναι το μοναδικό...

Advertisement