Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης: Πρώτος θάνατος στο Μεξικό, τουλάχιστον 180 περιστατικά στις ΗΠΑ

Ένα παιδί μόλις τριών ετών έχασε τη ζωή του λόγω οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης στο Μεξικό, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο σε όλη τη Λατινική Αμερική την ώρα που τα κρούσματα αυτής της ασθένειας συνεχίζουν να αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο.

Οι γονείς αρχικά μετάφεραν το παιδί από την πολιτεία Ιδάλγο (κεντρικά) όπου έμεναν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή. Εν τω μεταξύ, παρατηρούνται ακόμη τρία ύποπτα κρούσματα της ασθένειας αυτής στην ίδια πολιτεία.

Η ηπατίτιδα δεν είναι ασυνήθιστη στα παιδιά, όμως το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται από τους γιατρούς μία ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων που αφορά σοβαρή φλεγμονήστο ήπαρ σε υγιή παιδιά, ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι έχουν πλέον φθάσει τους επτά.

Τα αίτια της πάθησης παραμένουν άγνωστα. Τα κρούσματα δεν αποδίδονται στις πιο συχνές μορφές ηπατίτιδας (A, B, Γ, Δ και E), δεν θεωρούνται αυτοάνοσα, ούτε οφειλόμενα σε κάποια μορφή δηλητηρίασης. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι «παίζει ρόλο ο αδενοϊός 41», είπε χθες αμερικανός υγειονομικός αξιωματούχος, ενώ μελετάται επίσης εάν «πρότερη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο». Πάντως τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν συγκαταλέγονται στον κατάλογο των πιθανών αιτίων καθώς, στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα παιδιά που παρουσίασαν ηπατίτιδα διεθνώς δεν ήταν εμβολιασμένα αφού ήταν πολύ μικρά για να έχουν εμβολιαστεί.

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 180 περιπτώσεις – Ο ρόλος του SARS-CoV-2
Στην Αμερική οι υγειονομικές αρχές μετρούν ήδη 180 κρούσματα. Τα 70 από αυτά δεν είναι πρόσφατα, απλώς μετρήθηκαν εκ των υστέρων.

Οι επιστήμονες ερευνούν τα αίτια αυτών των σοβαρών φλεγμονών του ήπατος, είπε στέλεχος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας της χώρας.

Έως τώρα, «αυτό που φαίνεται είναι ότι παίζει σημαντικό ρόλο ο αδενοϊός 41. Οι αδενοϊοί είναι γενικά διαδεδομένοι, όμως έως τώρα δεν ήταν γνωστό πως μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά», είπε ο Τζέι Μπάτλερ.

Παρ όλα αυτά «συνεχίζουμε να εξετάζουμε αρκετές άλλες πιθανές αιτίες πέραν του αδενοϊού, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος εάν πρότερη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 (σ.σ. τον νέο κορωνοϊό, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19) μπορεί να παίζει ρόλο», πρόσθεσε.

Κάτι λιγότερο από το 20% των κρουσμάτων της ηπατίτιδας, άγνωστης προέλευσης, διαπιστώθηκε ότι είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον SARS-CoV-2, διευκρίνισε ο κ. Μπάτλερ.

Η διάμεση ηλικία των παιδιών που παρουσίασαν σοβαρή ηπατίτιδα είναι τα 2 έτη. Τα κρούσματα είναι γεωγραφικά διασπαρμένα σε όλη τη χώρα. Τα 15 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Οι γονείς πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο άμεσα σε περίπτωση που διαπιστώσουν ορισμένα ύποπτα συμπτώματα στα παιδιά τους, όπως: εμετοί, βαθύχρωμα ούρα, διάρροιες, πόνοι στην κοιλιακή χώρα, ίκτερος.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα είναι «σπάνια» και «τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι καθησυχαστικά», τόνισε ο κ. Μπάτλερ. Παραδόξως, δεν έχει καταγραφεί αύξηση των παιδιατρικών περιπτώσεων ηπατίτιδας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια μέχρι στιγμής, εξήγησε.

Σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα, κυρίως στην Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει τα περισσότερα (197) και επίσης εργάζεται για να επαληθεύσει τα αίτια της εκδήλωσης της πάθησης, ειδικά οργανώνοντας μελέτες των γονιδίων των παιδιών και των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μετάφραση κειμένων στην Αγγλική Γλώσσα με την  δημιουργία QR, στις ενημερωτικές πινακίδες που βρίσκονται περιμετρικά του Δημοτικού Κήπου. ​Όπως είναι γνωστό, περιμετρικά του Δημοτικού...

LIFESTYLE

Το «Φως στο Τούνελ» έριξε αυλαία την Παρασκευή (24/6) για τη φετινή σεζόν, μετά από μία δύσκολη χρονιά στην οποία κυριάρχησε η υπόθεση της...

ΧΙΟΣ

Μέσω ανακοίνωσης ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ καταγγέλει τα τεχνικά προβλήματα που αφορούν το seatrac στην περιοχή της Δασκολόπετρας. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παγχιακού Συλλόγου...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ένας άνδρας κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλμπίνου αδελφού του για να πουλήσει τα μέλη του σώματός του ως γούρια. Ο 22χρονος Macdonald...