Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: O ΠΟΥ καλεί το Κίεβο να καταστρέψει παθογόνα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί την Ουκρανία να καταστρέψει παθογόνα υψηλού κινδύνου που στεγάζονται στα εργαστήρια δημόσιας υγείας της χώρας για να αποφευχθούν «οποιεσδήποτε πιθανές διαρροές» που θα μπορούσαν να μεταδώσουν ασθένειες στον πληθυσμό, σύμφωνα με αποκλειστική ανακοίνωση του οργανισμού στο πρακτορείο Reuters.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι βομβαρδισμοί των πόλεων έχουν αυξήσει τον κίνδυνο διαφυγής παθογόνων παραγόντων που προκαλούν ασθένειες, αν υποστούν ζημιές οι εγκαταστάσεις, δήλωσαν ειδικοί βιοασφάλειας. Τα εργαστήριά της έχουν λάβει υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΠΟΥ.

Ειδικοί του ΠΟΥ συνεργάζονται με εργαστήρια δημόσιας υγείας της Ουκρανίας εδώ και αρκετά χρόνια για την προώθηση πρακτικών ασφαλείας που βοηθούν στην πρόληψη της «τυχαίας ή εσκεμμένης απελευθέρωσης παθογόνων παραγόντων».

«Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας, ο ΠΟΥ συνέστησε σθεναρά στο Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και σε άλλους αρμόδιους φορείς να καταστρέψουν παθογόνους μικροοργανισμούς υψηλού κινδύνου για να αποτρέψουν πιθανές διαρροές», ανέφερε ο ΠΟΥ στο Reuters.

Ο ΠΟΥ ωστόσο δεν είπε πότε έκανε τη σύσταση ούτε έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη παθογόνων ή τοξινών που φιλοξενούνται στα εργαστήρια της Ουκρανίας. Ο οργανισμός επίσης δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι συστάσεις του τηρήθηκαν. Ουκρανοί αξιωματούχοι στο Κίεβο και στην πρεσβεία τους στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Όπως πολλές άλλες χώρες, η Ουκρανία διαθέτει εργαστήρια δημόσιας υγείας που ερευνούν πώς να μετριάσουν τις απειλές επικίνδυνων ασθενειών που επηρεάζουν τόσο τα ζώα όσο και τους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πιο πρόσφατα, της COVID-19. Ο ΠΟΥ έκανε «έντονη σύσταση» την Ουκρανία, την ώρα που φουντώνει ο πόλεμος πληροφοριών για τις εργαστηριακές δυνατότητες της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement