Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

EMA: Κατά της τέταρτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό

Κατά της χορήγησης τέταρτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό τάχθηκε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των Ευρωπαίων ανταποκριτών προ ολίγου, ο Δρ. Καβαλέρι είπε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την ανάγκη χορήγησης δεύτερης ενισχυτικής δόσης – και ότι η χορήγηση νέων δόσεων κάθε λίγους μήνες «δεν είναι βιώσιμη στρατηγική».

Πέρα από την κόπωση του πληθυσμού, ο Ιταλός αξιωματούχος τόνισε ότι οι συνεχείς δόσεις «θα δημιουργήσουν προβλήματα με την ανοσολογική απάντηση». Ωστόσο η δεύτερη ενισχυτική δόση «πρέπει να εξεταστεί» για τα άτομα σε κατάσταση ανοσοκαταστολής, είπε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παραγωγής εμβολίων δεύτερης γενιάς που θα στοχεύουν ειδικά στην παραλλαγή Όμικρον, ο Δρ. Καβάλερι είπε ότι «πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπ’ όψη» για να αποφασιστεί αυτό. Έως ότου παραχθούν αυτά τα εμβόλια, η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να έχει αλλάξει σημαντικά, παρατήρησε. «Χρειαζόμαστε μία στρατηγική που να μην αντιδρά απλά στον ιό, αλλά να προσπαθεί να προβλέψει την επόμενη του κίνηση», σημείωσε. Το ζήτημα αυτό απαιτεί διεθνή συντονισμό, πρόσθεσε, και θα είναι ψηλά στην ατζέντα στην αυριανή συνάντηση του EMA με τον αμερικανικό FDA και άλλους ρυθμιστικούς οργανισμούς. Ο ΕΜΑ, είπε, θα χρειαστεί 3-4 μήνες για να εγκρίνει ένα τέτοιο εμβόλιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στον απόηχο της αντιπαράθεσης μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και του ΠΟΥ για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πανδημία, ο Δρ. Καβάλερι είπε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει στην ενδημική φάση του ιού», αν και η Όμικρον «επιταχύνει» την πορεία σε αυτήν την κατεύθυνση. Παρ’ ολ’ αυτά, η εξάπλωση της δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καλή είδηση, σημείωσε, καθώς θα συνοδεύτει από μεγάλη επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας στην Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων του ΕΜΑ, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, δήλωσε ότι η προσδοκία του είναι ότι δύο δόσεις των εγκεκριμένων σκευασμάτων θα παρέχουν τον ίδιο βαθμό προστασίας έναντι σοβαρής νόσησης στα παιδιά όπως και στους εφήβους και στους ενήλικους· ότι τα περιστατικά περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας σε παιδιά που λαμβάνουν εμβόλια mRNA είναι «σημαντικά πιο σπάνια» από την ήδη πολύ χαμηλή συχνότητά τους σε εφήβους και ενηλίκους· ότι η «υβριδική ανοσία» (εμβόλιο συν νόσηση) παρέχει εξαιρετικά καλή προστασία έναντι της Covid-19· και ότι η ενισχυτική δόση δεν χρειάζεται να δίνεται σε μεγάλη χρονική απόσταση από τη στιγμή της νόσησης.

Τέλος, ο Δρ. Καβαλέρι είπε ότι αναμένει ότι η απόφαση του EMA για το Paxlovid (το αντι-ιικό χάπι της Pfizer) θα δημοσιευτεί «εντός εβδομάδων» και ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι αποτελεσματικό έναντι της Όμικρον.

Πηγή: kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement