Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράδοση ομοιώματος του θ/κ «Αβέρωφ» στα Ψαρά από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη 

Το πρωί της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου 2021, ο xiakoslaos.gr βρέθηκε στο νησί των Ψαρών όπου το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης – πραγματοποίησε την τελετή αποκαλυπτηρίων ομοιώματος του θ/κ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» στην κεντρική πλατεία.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με την δοξολογία στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος,  πρωτοστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου, μέσα σε βαθύτατο θρησκευτικό συναίσθημα.

Παράλληλα, πολλοί ήταν και οι πιστοί που παρευρέθηκαν, τιμώντας και οι ίδιοι με τη σειρά τους τη μνήμη των 200 χρόνων από το ’21.

Στην Κεντρική Πλατεία της νήσου των Ψαρών, ο Γ. Διευθυντής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Μιχαήλ Μπελέγρης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και δήλωσε πως πρόκειται για μία τελετή που εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις. «Το πρώτο μέρος έχει να κάνει με τον αγώνα του ‘21, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος του θωρηκτού». 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» έχει δημιουργήσει συνολικά μια αλυσίδα 8 ομοιωμάτων του θ/κ «Γεώργιος Αβέρωφ», τα οποία θα προσφέρουν ως δωρεά σε δήμους. Στο Πνευματικό Κέντρο Χίου «Ομήρειο» δόθηκε το πρώτο ομοίωμα. Στην Σχολή Ναυτικών στον Πειραιά δόθηκε το δεύτερο και σήμερα στο νησί των Ψαρών το τρίτο ομοίωμα για να το θαυμάζουν οι επισκέπτες, οι ντόπιοι αλλά κυρίως οι μαθητές.  

Έπειτα ακολούθησε ομιλία από τον Δήμαρχο Ψαρών, κ. Κωνσταντίνο Βρατσάνο, ο οποίος ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και με βαθιά συγκίνηση μίλησε για το πιο ιστορικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού. 

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδεχόμαστε το ομοίωμα  “Γεώργιος Αβέρωφ” ευγενική προσφορά του ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”. Ένα δώρο συναισθηματικής αξίας. Τιμή για τον τόπο μας και τους αγωνιστές του ‘21. Το πλοίο θρύλος που βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή για να ενδυναμώσει με την θωριά του τις ψυχές όλων των Ελλήνων. Πρωταγωνιστής στις κρίσιμες ναυαρχίδες, εξασφαλίζοντας την ελληνική κυριαρχία του Αιγαίου. Η ναυτική τέχνη ήταν αυτή που δίδαξε την ενότητα για να φτάσει το καράβι στο λιμάνι. Παγκοσμίως το “Γεώργιος Αβέρωφ” είναι το μόνο πλοίο που διασώζεται», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για το πιο ισχυρό  σύμβολο του έθνους μας, καθώς αντιπροσωπεύει την εμπιστοσύνη, την ανεξαρτησία και κρατάει ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Με τη σειρά της η καθηγήτρια, κα Τζελίνα Χαρλαύτη μίλησε για την μεγάλη ναυτιλία των Ψαρών πριν, κατά και μετά την Επανάσταση. Συγκεκριμένα, τα ψαρά είναι ένα από τα ισχυρότατα ναυτικά κέντρα. 

Τελετή προσφοράς ομοιώματος θ/κ «Γεώργιος Αβέρωφ»

Advertisement. Scroll to continue reading.

Την τελετή προσφοράς ομοιώματος θ/κ «Γεώργιος Αβέρωφ» άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος ΔΣ Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κ. Ευθύμης Η. Μητρόπουλος,  ο οποίος βαθιά συγκινημένος λύγισε με δάκρυα όταν ξεκίνησε να μιλάει για την ιστορία και τα κατορθώματα του πλοίου.  

«Με χαρά σας καλωσορίζουμε στην σημερινή τελετή σε τούτο το ακριτικό νησί του Αιγαίου. Η σημερινή τελετή έχει σκοπό την προσφορά του ομοιώματος θ/κ “Γεώργιος Αβέρωφ”. Ένα σκάφος που για πολλές δεκαετίες διέσχισε  θάλασσες και ωκεανούς, απελευθερώνοντας τα νησιά και εξασφαλίζοντας την ελληνική μας κυριαρχίας», κατέληξε.

Φυσικά από την τελετή δεν έλειπαν οι απαγγελίες ποιημάτων από τις μαθήτριες,  Ειρήνη και Ελισάβετ Ν. Τσάκου

Στην τελετή συμμετείχε και ο Ιδρυτής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο οποίος μίλησε για το ξεκίνημά του, αλλά και για την σημαντικότητα της ναυτοσύνης. 

«Σας παρακαλώ, κάνετε τα Ελληνόπουλα να αγαπήσουν, να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν την θάλασσα. Να μάθουν κολύμπι, ιστιοπλοΐα. Η ζωή στη θάλασσα δεν είναι όπως ήταν παλιά», δήλωσε. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Στο πέρας της τελετής, ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος θ/κ «Γ. Αβέρωφ», με την απαγγελία του Εθνικού μας Ύμνου και ολοκληρώθηκε με την απονομή των αναμνηστικών δώρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Έργο το οποίο είχε από δεκαετίες ανάγκη η Χίος μπαίνει φαίνεται πλέον σε ράγες αφού ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. από την αρμόδια...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ Μαρία Μ. Κάργα    Κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται αυτή την στιγμή στο κέντρο της πόλης της Χίου. Με φόντο τον «Μπάλλο», εκατοντάδες οδηγοί «εγκλωβίστηκαν»...

ΧΙΟΣ

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέριμνας Εργαζομένων Λιμενικού Σώματος «Ούριος Άνεμος», με έδρα την Χίο ξεκίνησε την πολιτιστική της δράση,  ετοιμάζοντας την Θεατρική...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης:  Το ταχύτερο δυνατό και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερο...