Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κομματική Επιτροπή Αιγαίου ΚΚΕ: «Τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των νησιωτών από την ακρίβεια»

Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου ΚΚΕ, με αφορμή την άνοδο του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και γενικότερα των λογαριασμών που δυσκολεύουν τις οικογένειες της Ελλάδας, τοποθετείται πάνω σε αυτό το ζήταμα.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου ΚΚΕ:

«Οι μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τους άλλους λογαριασμούς, στα καύσιμα, στα τρόφιμα, δυσκολεύουν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών σε όλη τη χώρα. Οι συνέπειες είναι ακόμα βαρύτερες για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και μικρούς επιχειρηματίες των νησιών, λόγω και του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων.

Από τη μια η ακρίβεια και από την άλλη οι μειώσεις μισθών, η ανεργία, οι περικοπές συντάξεων, τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους και η βαριά φορολογία, έχουν σαν αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα βασικά.

Δεν αποδεχόμαστε την ανέχεια.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Τώρα σε όλα τα νησιά πρέπει μαζί, μισθωτοί, αυτοπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι, να υψώσουμε τη φωνή μας και να διεκδικήσουμε:

–Καμιά αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα. Να μειωθούν δραστικά οι τιμές, να καταργηθούν οι υπέρογκοι παλιοί και νέοι φόροι, που επιβάλλουν για τη λεγομένη “πράσινη ανάπτυξη”, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών που εγκαθιστούν σχεδόν παντού ανεμογεννήτριες, καταστρέφοντας το περιβάλλον των νησιών, ενώ παράγουν πανάκριβο ρεύμα.

–Να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, στο 50%, για όλα τα νησιά, τον οποίο κατάργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε την τροπολογία που κατάθεσε στη βουλή το ΚΚΕ για πλήρη επαναφορά του.

–Δραστική μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα κατά 50% και του κόστους μεταφοράς προϊόντων. Το λεγόμενο “μεταφορικό ισοδύναμο” δεν αρκεί για να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις των τελευταίων ετών. Είναι προκλητικό την ώρα που νησιώτες και επισκέπτες πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια, που τα νησιά έχουν τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στις υποδομές οι κυβερνήσεις να χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους εφοπλιστές, στις αεροπορικές εταιρίες, στην Fraport, που της έχουν εκχωρήσει τα μεγάλα αεροδρόμια.

–Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, να μειωθεί ο ΦΠΑ και καταργηθούν οι έμμεσοι φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα, έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο.

Advertisement. Scroll to continue reading.

–Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων προς την εφορία.

–Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μετρά προστασίας για τους άνεργους 

Η ακρίβεια δεν είναι «φυσικό φαινόμενο»

Η αλήθεια είναι ότι το ακριβό ρεύμα για το λαό οφείλεται: 

Στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην «πράσινη ανάπτυξη» που προωθεί η ΕΕ και για την οποία ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ μαλώνουν ποιος θα την υλοποιήσει ταχύτερα, υποκρινόμενοι ότι αυτό αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ο σκοπός τους είναι ανοίξουν νέα πεδία υψηλής κερδοφορίας στα μονοπώλια. Στο ότι ο καθορισμός των τιμών του ρεύματος γίνεται από τα διεθνή και εγχώρια μονοπώλια, που πολεμούν μεταξύ τους για να πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» και επιβάλλουν υψηλότερες τιμές για να αρπάξουν μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση. Στις συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως πρόσφατα του ΔΕΔΔΗΕ.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Η «ακρίβεια» δεν προκύπτει από λάθος χειρισμούς. Οφείλεται στην συνολική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης και του λαού, προκειμένου να συσσωρεύονται κέρδη, νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή τα εκατομμύρια ευρώ των κοινοτικών και κρατικών πόρων, που τα πληρώνει ο λαός, κατευθύνονται αποκλειστικά σε αυτούς.

Αυτό είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι, να παράγουν όλο και περισσότερα, για να «απολαμβάνουν» όλο και λιγότερα.

Απέναντι σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο, η δύναμή μας είναι η συλλογική διεκδίκηση και πάλη, που βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων για αξιοπρεπές εισόδημα και μισθούς, σταθερή δουλειά για όλους, σύγχρονη δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων.

Ναι! Ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και να δώσει λύση. Να ανοίξει το δρόμο ανάπτυξης, όπου στο επίκεντρο θα έχει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες με την εργατική εξουσία, που προτείνει το ΚΚΕ».

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Έργο το οποίο είχε από δεκαετίες ανάγκη η Χίος μπαίνει φαίνεται πλέον σε ράγες αφού ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. από την αρμόδια...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ Μαρία Μ. Κάργα    Κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται αυτή την στιγμή στο κέντρο της πόλης της Χίου. Με φόντο τον «Μπάλλο», εκατοντάδες οδηγοί «εγκλωβίστηκαν»...

ΧΙΟΣ

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέριμνας Εργαζομένων Λιμενικού Σώματος «Ούριος Άνεμος», με έδρα την Χίο ξεκίνησε την πολιτιστική της δράση,  ετοιμάζοντας την Θεατρική...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης:  Το ταχύτερο δυνατό και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερο...