Μικρές εκπλήξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο: Θέματα και αποτελέσματα του Π.Σ.Β.Α. - Χιακός Λαός - XiakosLaos.gr
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μικρές εκπλήξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο: Θέματα και αποτελέσματα του Π.Σ.Β.Α.

Ποιες ήταν οι εκπλήξεις του Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, τα θέματα που συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα. Δείτε παρακάτω:

«Μετά από την εισήγηση του Αντιπροέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου και Περιφερειακού Συμβούλου, Παντελή Μπουρνια, στο πρώτο από τα μόνο τρία θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, στις 14/7/21 εισηγήθηκε ότι «ο Νόμος Κλεισθένης του Σύριζα αδυνατεί να δώσει στην οικονομική επιτροπή της μείζονος αντιπολίτευσής την δύναμη της υπεροχής ψήφουμε αποτέλεσμα όλα τα θέματα να περνάνε με πλειοψηφία της Διοικούσας Περιφερειακής Αρχής στην οικονομική επιτροπή που όταν οι περισσότεροι κωδικοί και ποσά θεωρούμε ότι πάνε σε απευθείας αναθέσεις. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτό είναι όταν έρχεται σαν θέμα «η πρόταση τροποποίησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο». Γι’ αυτο ο συνδυασμός «Εμείς  για το Αιγαίο»  ψήφησε ΚΑΤΑ εκτός του Βαλσαμίδη.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 16 ψήφουςυπέρ και 13 ψήφους κατά,ωστόσο σημαντικό ρόλο σε αυτή φαίνεται πως έπαιξε μεταξύ άλλων το…απροσδόκητο «λευκό» της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης. Πιο συγκεκριμένα, υπέρ της τροποποίησης του προϋπολογισμού ψήφισαν η Περιφερειακή Αρχή αλλά και η παράταξη του Παναγιώτη Χριστόφα, ενώ κατά ψήφισαν οι παρατάξεις της Χριστιάνας Καλογήρου, του Στράτου Γεωργούλα και του Νίκου Μανάβη. Ψήφοι, πίσω από τις οποίες δεν υπήρχε κάποια έκπληξη, όπως επίσης δεν υπήρξε έκπληξη πίσω από το «λευκό» της Συμπαράταξης Πολιτών του κ. Σπιλάνη, που διατηρεί τις αποστάσεις της από την Περιφερειακή Αρχή, χωρίς όμως να ψηφίζει πάντα κατά της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εδώ το «λευκό» του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «Εμείς, για το Αιγαίο», Θοδωρή Βαλσαμίδη, που δεν κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τους υπόλοιπους συμβούλους της παράταξής του, αλλά και η απουσία του Άρη Χατζηκομνηνού, ο οποίος συχνά-πυκνά ρίχνει τα βέλη του στην Περιφερειακή Αρχή, με την οποία εκλέχθηκε, ωστόσο χθες δεν χρειάστηκε να πάρει θέση στο συγκεκριμένο θέμα και κατά συνέπεια ναρίξει περισσότερο λάδι στηφωτιά ή και να μας «μπερδέψει», ανάλογα με την επιλογή της ψήφου του. Κι αν το «λευκό» Βαλσαμίδη προσθέτει λίγα ερωτηματικά σχετικά με τη δυναμική της θέσης του εντόςτης παράταξης Καλογήρου,τουλάχιστον ενδιαφέρονπροκαλεί συνολικά η στάσητης παράταξης της ΑγλαΐαςΚυρίτση. Και αυτό, καθώςη Λαϊκή Συσπείρωση παραδοσιακά καταψηφίζειτις προτάσεις της Περιφερειακής Αρχής, επομένωςτο λευκό της στο θέμα τηςτροποποίησης του προϋπολογισμού, όπως είναιλογικό, προκαλεί συζητήσεις εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου.

Έμμεσο «ευχαριστώ»; Δεν αποκλείεται αυτή η έμμεση στήριξη της ΛαϊκήςΣυσπείρωσης στην Περιφερειακή Αρχή να σχετίζεταικαι με τη χρηματοδότησητου μεγάλου φεστιβάλτης ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο,με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσότων 40.000 ευρώ από τηνΠεριφέρεια. Χρηματοδότηση, που σήκωσε αρκετές αντιδράσεις από παρατάξεις και κόμματα, αλλά αιτιολογήθηκε από την πλευράτου κ. Μουτζούρη, ως μια κίνηση που θα ενισχύσει την τουριστική προβολήτης Λέσβου. Και μπορεί η συνήθης τοποθέτηση της παράταξης της Αγλαΐας Κυρίτση να μην επιτρέπει πιο ξεκάθαρα μηνύματα, ωστόσο το «λευκό» αυτόνα είναι και ένα διακριτικό «ευχαριστώ» για την στήριξη της Περιφέρειαςστο φεστιβάλ, που για την Περιφερειακή Αρχή είχε και πρακτικό αντίκρισμα,αφού «βοήθησε» να περάσει η πρότασή της. Ψηφίστηκε το Π.Π.Α.

Στην ίδια συνεδρίαση, αξίζει να αναφέρουμε πως υπερψηφίστηκε και η πρόταση της ΠεριφερειακήςΑρχής για το Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με 27 ψήφους υπέρκαι 7 κατά. Εδώ δεν είχαμε εκπλήξεις, αφού υπερψήφισαν εκτός της παράταξης του κ. Μουτζούρη και οι παρατάξεις του κ. Χριστόφα και της κ. Καλογήρου, ενώ κατά ψήφισαν οι υπόλοιπες παρατάξεις του κ. Σπιλάνη, της  κ. Κυρίτση, του κ. Γεωργούλα και του κ. Μανάβη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοινώνει ότι ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας υπέγραψε στις 12.01.2022 την ένταξη του έργου της Περιφέρειας «ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ως επιβεβαίωση του σχολιασμού του xiakoslaos.gr για την πρόσφατη ομιλία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, και βουλευτή Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, Νότη Μηταράκη,...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα «δόντια» της δείχνει η κακοκαιρία «Ελπίδα» με τις πολικές θερμοκρασίες να αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού. Στο χιόνι αναμένεται να «βυθίσει» το...

ΧΙΟΣ

Το «Ιδιωτικό Ναυτικό Λύκειο TEENS – Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» συμμετείχε για πρώτη φορά στην σχολική δραστηριότητα «Τα καραβάκια των ευχών» της Διεύθυνσης...