Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναγερμός και έρευνα για τη βλέννα στη Λήμνο

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και στην τοπική κοινωνία της Λήμνου το φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θαλάσσια περιοχή του νησιού. Γι’ αυτό το λόγο, κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος πρόκειται να μεταβεί άμεσα στη Λήμνο.

Ειδικότερα, οι επιθεωρητές θέλουν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει ρύπανση στις ακτές του νησιού και να προχωρήσουν σε δειγματοληψία, η οποία θα αποσταλεί στο Εθνικό Κέντρο Eρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για να διενεργηθούν οι απαιτούμενες αναλύσεις.

Παράλληλα, έχουν ληφθεί ήδη δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση σε εργαστήριο στην Αθήνα για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των υδάτων κολύμβησης.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές της Λήμνου, υπάρχουν διάσπαρτες κηλίδες στο θαλάσσιο χώρο βόρεια, ανατολικά και δυτικά καθώς και σε ακτές του νησιού.

Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Τσιρτσής, «μέσα στο θαλασσινό νερό, αλλά και στο γλυκό νερό, ζουν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που δεν είναι ορατοί στο γυμνό μάτι, γνωστοί ως πλαγκτόν. Οταν οι μικροοργανισμοί αυτοί σε κατάλληλες συνθήκες αναπτυχθούν σε μεγάλους πληθυσμούς παρατηρείται το φαινόμενο του ευτροφισμού. Τότε το νερό αποκτά χρώμα λόγω της μεγάλης πυκνότητας των οργανισμών, συνήθως πράσινο όπως σε λιμάνια, λίμνες κ.ο.κ. Οι συνθήκες που χρειάζονται για την ανάπτυξη εξάρσεων ευτροφισμού είναι σχετικά υψηλή θερμοκρασία (για αυτό παρατηρείται κυρίως την άνοιξη) και θρεπτικά στοιχεία στο νερό (γι’ αυτό παρατηρείται συνήθως σε παράκτιες περιοχές που δέχονται ανεπεξέργαστα λύματα ή αποπλύσεις λιπασμάτων από καλλιεργούμενες εκτάσεις)».

Advertisement. Scroll to continue reading.

Να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ ενημερώνεται από τον Σωτήρη Ορφανίδη, διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ) και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών, Γιώργο Τσιρτσή και Θαλάσσιας Τηλεπισκόπισης, Κώστα Τοπουζέλη για την εικόνα που παρουσιάζει το Βόρειο Αιγαίο, όπως καταγράφεται επίγεια και δορυφορικά.

Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσο το ελεγχόμενο φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με το ζήτημα πλαγκτονικής βλέννας που παρουσιάζεται σε έντονο βαθμό στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ο καθηγητής Τοπουζέλης συλλέγει και αναλύει τις εικόνες από το δορυφόρο Sentinel-2, μια αποστολή παρατήρησης της Γης από το Πρόγραμμα Copernicus που αποκτά συστηματικά οπτικές εικόνες σε υψηλή χωρική ανάλυση σε χερσαία και παράκτια νερά. Με σκοπό την πλήρη αποτύπωση της έκτασης του φαινομένου, κ. Τοπουζέλης μεταβαίνει άμεσα στο νησί της Λήμνου ώστε να συλλέξει επιπλέον υλικό με τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones).

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Παρακολούθησης Θαλάσσιων Υδάτων συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από το Εργαστήριο Βενθικής Οικολογίας & Τεχνολογίας του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), δείγματα θαλασσινού νερού από το Β. Αιγαίο είχαν ληφθεί ήδη από τις αρχές Απριλίου και το φαινόμενο που περιγράφεται ως «συγκέντρωση άμορφης βλέννας φυτοπλαγκτού» βρίσκεται υπό παρακολούθηση για την εξέλιξή του.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, μεταβαίνουν αύριο, Σάββατο, στη Λήμνο για να κάνουν αυτοψία στις παραλίες του νησιού και να επιβλέψουν τις δειγματοληψίες που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας, τις οποίες θα κάνουν δύτες του Ινστιτούτου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού.

Advertisement. Scroll to continue reading.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 καταμετρήθηκαν στα γραφεία της ΕΤΕ, στο χώρο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, στην Αθήνα, οι ψήφοι των εκλογών της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών,...

ΕΛΛΑΔΑ

Βιασμός 8χρονης στη Ρόδο: Σοκαριστική ανατροπή στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η θεία της 8χρονης ομολόγησε...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη Με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο της μετατόπισης του  παραλιακού δρόμου του Αεροδρομίου Χίου. Το πρωί της Τετάρτης (20/10), στο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συναντήσεις με τους φορείς του Μεσοτόπου είχε την περασμένη Κυριακή η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. Την ομάδα συγκροτούσαν οι Περ.Σύμβουλοι  Γιάννης Σπιλάνης (επικεφαλής) και Μαρία Νικολάρα,...