Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θαλάσσια βλέννα: Συναγερμός σε Ίμβρο και Τένεδο – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Τεράστια ανησυχία επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων κατοίκων των νησιών Ίμβρου και Τενέδου, αφού τις τελευταίες τουλάχιστον τρεις ημέρες είναι πολύ έντονο το πρόβλημα με το αποκρουστικό θέαμα που παρουσιάζει η βλέννα στις παραλίες του νησιού. Σε δυσκολότερη θέση βρίσκονται όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό (εστίαση, καταλύματα), αφού από τις αρχές του Ιουλίου ξεκινάει η καλύτερη τουριστική περίοδος για τα δύο νησιά.

Ίμβρος και Τένεδος στηρίζονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και μετά τις 2 Ιουλίου που κλείνουν τα σχολεία, στα δύο νησιά καταφθάνουν καραβιές επισκεπτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το διάστημα μόνο για την Ίμβρο εκτελούνται εφτά δρομολόγια πλοίων την ημέρα, όταν στις αρχές Ιουνίου ο αριθμός τους δεν ξεπερνάει τα δύο ημερησίως.

Ο φόβος των κατοίκων είναι ότι, αν οι τουρκικές Αρχές δεν καταφέρουν να σταματήσουν τους τεράστιους όγκους βλέννας που φτάνουν στα νησιά από τα Δαρδανέλια, το πλήγμα στον τουρισμό θα είναι τεράστιο στην καλύτερη εποχή του.

«Κολλάει στο σώμα»

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κοινοτάρχης του χωριού Γλυκύ της Ίμβρου, Αργύρης Μπαχτσεβάνης, στο οποίο ζουν Έλληνες μειονοτικοί, μπορεί από σχετική απόσταση η βλέννα να μην είναι πολύ ευδιάκριτη μέσα στη θάλασσα, ωστόσο, αν πλησιάζει κανείς διακρίνει το αποκρουστικό θέαμα.

«Αν μπεις μέσα στη θάλασσα, βλέπεις ξεκάθαρα τα μεγάλα στίγματα πάνω στο νερό. Μάλιστα, σε κάποια σημεία δε φαίνεται η θάλασσα. Το χειρότερο είναι ότι αυτή η βλέννα κολλάει πάνω στο σώμα σου. Είναι δεδομένο ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα πληγεί σημαντικά ο τουρισμός του νησιού. Εδώ ο τουρισμός είναι κυρίως εσωτερικός και σημειώνει μεγάλη άνοδο, όταν κλείνουν τα σχολεία στις 2 Ιουλίου. Πάντως, πολλά εξαρτώνται από τον καιρό. Τώρα, για παράδειγμα, φυσάει δυτικός άνεμος και απομάκρυνε λίγο τη βλέννα από το νησί μας, την πήγε προς την Τένεδο και τις απέναντι ακτές», λέει ο κ. Μπαχτεσβάνης.

Από την πλευρά του ο Β΄ αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, Στέλιος Πουλάδος, σημειώνει στο ethnos.gr ότι κι άλλες χρονιές εμφανίζεται η βλέννα στην περιοχή, ωστόσο, φέτος ο όγκος της είναι πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως δικαιολογημένη η ανησυχία των κατοίκων. «Δυστυχώς, όπως ανέφερε Τούρκος καθηγητής, η Θάλασσα του Μαρμαρά είναι σχεδόν νεκρή από το 1980 και εξαιτίας της γιγάντωσης της Πόλης, η οποία κοντεύει τα 25 εκατομμύρια κατοίκους. Διαβιούσαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά σαράντα είδη ψαριών και πλέον υπάρχουν μόνο δύο. Αυτό που βλέπουμε τώρα με την αποκρουστική βλέννα, είναι κομμάτια σαπισμένων πτωμάτων. Οι Τούρκοι ήθελαν να κάνουν βιολογικούς καθαρισμούς στη Θάλασσα του Μάρμαρα, αλλά τελικά προτίμησαν να αφήνουν τα λύματα να φεύγουν προς τη Μαύρη Θάλασσα, εκμεταλλευόμενοι τα ρεύματα», λέει ο κ. Πουλάδος.

Κατά τον ίδιο, περισσότερο έχει επηρεαστεί από τη βλέννα το νότιο κομμάτι του νησιού, το οποίο είναι το πιο τουριστικό, διότι αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα Δαρδανέλια, από τα οποία περνούν στο Αιγαίο οι όγκοι της βλέννας. Επειδή η βλέννα μπορεί να καθίσει και στον πυθμένα, ο ίδιος εκφράζει φόβους για τη θαλάσσια πανίδα ολόκληρης της περιοχής.

Τένεδος: Σε συναγερμό το λιμάνι

Ακόμα χειρότερη είναι αυτήν τη στιγμή η κατάσταση στην κοντινή Τένεδο, της οποίας το λιμάνι, επειδή βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού και πολύ κοντά στο στόμιο των Δαρδανελίων, έχει πληγεί σημαντικά από τη βλέννα. Όπως λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Τενέδιων «Ο Τέννης», Χρήστος Κάλφας, αυτήν τη στιγμή το τουρκικό λιμενικό προσπαθεί με δίχτυα να συγκρατήσει τους τεράστιους όγκους βλέννας, ώστε να μη φτάσουν στις ακτές, ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει στεφθεί με επιτυχία.

«Δυστυχώς, φτάνουν συνεχώς καινούργιοι όγκοι. Οπότε είναι δύσκολο να τους κρατήσουν και να μη φτάσουν στην ακτή. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αφού τώρα ξεκινάει η καλύτερη τουριστική περίοδος για το νησί. Υπάρχουν Έλληνες που ασχολούνται με τον τουρισμό επιχειρηματικά και άλλοι που εργάζονται στον κλάδο», τονίζει ο κ. Κάλφας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΕΘΝΙΚΑ

Τα κλιμάκια της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεχίζουν να εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα Καποδίστριας του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης....

Advertisement