Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά η κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ψαρών

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υλοποίηση ενός σπουδαίου και εμβληματικού για το νησί μας έργου.

Στο Υπουργείο Υγείας, υπεγράφη την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, η σύμβαση για την κατασκευή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ψαρών. Πρόκειται για ένα έργο που αναβαθμίσει σημαντικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο ακριτικό νησί των Ψαρών και εκτός από τα ιατρεία, περιλαμβάνει και την κατασκευή διαμερισμάτων  για τη στέγαση των ιατρών και των νοσηλευτών, οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο νησί.

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί σταθμός τηλεϊατρικής, προκειμένου να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαχείρισης χρονίων νοσημάτων, προληπτικές υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από τον τόπο τους. Το έργο αυτό αντανακλά τη φιλοσοφία για το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, που έχει στόχο να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες στην ευαίσθητο τομέα της υγείας. Ο συμβατικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.705.083,22 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Το έργο αυτό, σε συνδυασμό με τις νέες υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τις κινητές Μονάδες και Ομάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ουσιαστικά εξαλείφουν τις ανισότητες στην πρόσβαση λόγω γεωγραφικής απόστασης. Στόχος μας είναι να φτάνουμε σε κάθε πολίτη, σε όποιο μέρος της χώρας κι αν κατοικεί. Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε την υγεία στις ακριτικές περιοχές, δημιουργώντας πλαίσιο ασφάλειας και σταθερής φροντίδας».

Ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠE Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αρχή, καθώς συνέβαλε καθοριστικά στην έγκαιρη ωρίμανση του έργου, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και να προχωρήσει τόσο άμεσα. Επιπλέον, χάρη στην εξαιρετική συνεργασία, καταφέραμε να δημιουργήσουμε και κατοικίες για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα υπηρετεί στο ιατρείο, γεγονός που αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό κίνητρο».

Ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Κωνσταντίνος Βρατσάνος, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το ότι προχωρά η υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου για το οποίο καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αποτέλεσε βασική μας προτεραιότητα. Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ψαρών θα καλύψει τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών και θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική στο νησί μας. Συνδυαστικά με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας, όπως η τηλεϊατρική και η παροχή προληπτικών υπηρεσιών και κατ’ οίκον νοσηλείας, η Υγεία των κατοίκων του νησιού μας θα αναβαθμιστεί σημαντικά. Στη θέση της ανασφάλειας, της αγωνίας και της ταλαιπωρίας, έρχεται η έγκαιρη, σταθερή και αποτελεσματική φροντίδα που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος».

Η κατασκευή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ψαρών εντάσσεται στο Έργο «Ανακαίνιση Υποδομών ΠΦΥ» το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Το νέο Ιατρείο Ψαρών

Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ψαρών θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 1.1142,42m2, που παραχωρήθηκε κατά κυριότητα από το Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών στη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του οικισμού, πλησίον του γηπέδου μπάσκετ και θα έχει δύο ορόφους με συνολικό εμβαδόν 600m2.

Στο ισόγειο θα υπάρχουν χώροι αναμονής, εξεταστήρια, μικροβιολογικό, οδοντιατρικό, παιδιατρικό, τηλεϊατρική, θάλαμος βραχείας νοσηλείας, γραφεία ιατρικού προσωπικού, 1 κοιτώνας και θα έχει συνολικό εμβαδόν 410m2.

Στον 1ο όροφο δημιουργούνται 4 κοιτώνες για τη στέγαση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με συνολικού εμβαδού 190m2.

Επιπλέον δημιουργούνται: Κλειστός χώρος στάθμευσης ασθενοφόρου,  10 θέσεις στάθμευσης οχημάτων, βοηθητικοί χώροι (εγκαταστάσεων ΗΜ αποθηκευτικοί, WC ιατρικού προσωπικού και ασθενών, κλπ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement