Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μηταράκης από Ψαρά: Το Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο θα προσφέρει αίσθημα ασφάλειας

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ψαρών

Τα Ψαρά επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης, συνοδευόμενος από το Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, κ. Χρήστο Ροϊλό και την Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Χίο, κα Έλενα Κανταράκη, επ’ αφορμή της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας για τη δημιουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ψαρών.

Ο Υπουργός, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ηρωικής Νήσου Ψαρών, κ. Κώστα Βρατσάνο, με τον οποίο συζήτησαν τα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των κατοίκων. Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, αποτελεί προσωπική του δέσμευση να ενταχθούν τα Ψαρά και Οινούσσες στο μειωμένο νησιωτικό ΦΠΑ, όπως θεσμοθετήθηκε και μονιμοποιήθηκε πλέον και  για τη Χίο.  

Στη συνέχεια, υπογράφτηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών και της 2ης ΔΥΠΕ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για το νησί, καθώς θα παρέχεται πλέον άμεση και πλήρη ιατρική και υγειονομική κάλυψη για του κατοίκους των Ψαρών. Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 2.256.800,00 €, προέρχεται από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης: «Το Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο έρχεται να προσφέρει αυτό το αίσθημα ασφάλειας. Κρίσιμο είναι να μπορέσουμε, τα μικρά ακριτικά νησιά, να προσελκύσουμε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν να προσφέρουν στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό που το νέο Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο περιλαμβάνει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, αξιοπρεπή διαμερίσματα για τους ιατρούς που είτε θα είναι μόνιμα εδώ, είτε θα έρχονται ως επισκέπτες από το Νοσοκομείο της Χίου».

Ο κ. Βρατσάνος παρουσίασε το έργο, αναφερόμενος και στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι των Ψαρών τα προηγούμενα χρόνια αναφορικά με τα ζητήματα υγείας. Απευθυνόμενος στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτή Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότη Μηταράκη, τον ευχαρίστησε για την στήριξή του τόσο προς το Δήμο όσο και προς την επίλυση των προβλημάτων, που προκύπτουν, καθώς όπως υπογράμμισε «ο κ. Μηταράκης βρίσκεται πάντοτε στη διάθεσή μας και στο πλευρό μας, όποια στιγμή και εάν χρειαστεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Ροϊλός αναφερόμενος στη συμβολική επίσκεψή του σήμερα στο νησί των Ψαρών υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ένταξης έργων που ανήκουν και στον τομέα της υγείας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «αμέσως μετά το Πάσχα πιστεύω ότι θα ακούσουμε και τα ευχάριστα νέα της ανακοίνωσης χρηματοδότησης και δημοπράτησης του έργου. Πιστεύω σε λιγότερο από δύο χρόνια θα είναι έτοιμο το ιατρείο σας, το οποίο θα είναι το πιο όμορφο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο που θα έχει η χώρα μας, γιατί έχει μία πάρα πολύ ωραία μελέτη, ένα πολύ ωραίο αρχιτεκτονικό, και πραγματικά θα είναι όμορφο. Εκτός από όμορφο, θα ελπίζουμε να είναι και εξοπλισμένο σωστά. Συζητάμε με το Δήμαρχο να πάρουμε και κάποιους ιατρικούς εξοπλισμούς από το ΕΣΠΑ και αυτό που τελειώνει και αυτό που ανοίγει».

Αναλυτικά  δήλωση του κ. Νότη Μηταράκη:

Μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στα Ψαρά, όπως το υπονόησε και στη δική του παρέμβαση, πόσο πολύ έχω αγαπήσει αυτό το νησί από την πρώτη στιγμή που ήρθα πριν από δέκα χρόνια για πρώτη φορά. 

Χαίρομαι που βλέπω ότι υπάρχει τόση μεγάλη πρόοδος στα θέματα που αφορούν τους κατοίκους αυτής της Ηρωικής Νήσου. Η δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρικού Κέντρου που προφανώς θα παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στην ασφάλεια που νιώθουν και θα νιώθουν οι Ψαριανοί εδώ στο νησί τους. Είναι ένα πολύ σύγχρονο κέντρο, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες, για να μπορέσει πλέον να μπει στη φάση κατασκευής. Να επισημάνω, επαναλαμβάνοντας δύο σημεία, τα οποία έθιξαν οι προηγούμενοι ομιλητές, τα οποία συνέβαλαν καταλυτικά για να μπορέσουμε σήμερα να υπογράψουμε τη σημαντική δωρεά που θα αποτελέσει τη βάση για την κατασκευή του Ιατρείου. 

Πρώτον, ήταν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της παρούσας Κυβέρνησης που επέτρεψε την στήριξη των μικρών δήμων, κεντρικά με Τεχνικές Υπηρεσίες που ήταν καταλυτικές για την ωρίμανση έργων. Είναι προφανές ότι μικρά νησιά όπως τα Ψαρά και οι Οινούσσες δε θα έχουν ποτέ την πλήρη Τεχνική Υπηρεσία για έργα πιο πολύπλοκα των καθημερινών. Άρα είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία που φέρνει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 

Το άλλο εργαλείο, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του ήταν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετά την κρίση του Covid-19.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά κατάλαβε ότι για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας χρειαζόντουσαν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χώρα μας μπόρεσε να είναι η πρώτη χώρα που ολοκλήρωσε την πρότασή της, ώστε τα δικά μας κονδύλια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης να είναι άμεσα διαθέσιμα. Και τα συναρμόδια Υπουργεία γρήγορα προχώρησαν στην υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων ανά τομέα. Το Υπουργείο Υγείας αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα επιτυχίας διαχειριστικής, ώστε αυτά τα 2,3 εκατομμύρια που ανέφερε ο Δήμαρχος, ο κ. Ροϊλός, που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου να είναι άμεσα διαθέσιμα, ώστε το έργο να ξεκινήσει το 2023, με στόχο να το εγκαινιάσουμε το 2025.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ασφάλεια των Ψαριανών, το πλωτό ασθενοφόρο που μέσα στο 2023 θα είναι στο νησί. Και αυτό που θεωρώ απόλυτα εντυπωσιακό, είναι πώς με την πρόοδο της τεχνολογίας, με τα drones, με την τηλεϊατρική μπορούμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες ιατρικές ανάγκες από την Αθήνα, ώστε να μπορέσει να έχει πρόσβαση ο Ψαριανός άμεσα σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. 

Το νοσοκομείο όμως αυτό, το Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο έχει έναν διττό ρόλο. Πρώτον είναι για τους κατοίκους αυτού του νησιού και δεύτερον είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του τουρισμού. Για να ξέρει αυτός που έρχεται διακοπές το καλοκαίρι στα Ψαρά, και ελπίζω κάθε καλοκαίρι να υποδεχόμαστε περισσότερο κόσμο, και γι’αυτό χρειάζονται περισσότερα έργα υποδομών. Χρειάζονται περισσότερα ιδιωτικά έργα, στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω, το νέο χωροταξικό το οποίο ξεκινάει και τα νέα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουν ήδη ξεκινήσει, αυτά τα δύο μαζί θα επιτρέψουν στους Ψαριανούς να επενδύσουν στο δικό τους νησί, για να αποτελέσετε προορισμό. 

Το Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο έρχεται να προσφέρει αυτό το αίσθημα ασφάλειας. Κρίσιμο είναι να μπορέσουμε, τα μικρά ακριτικά νησιά, να προσελκύσουμε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν να προσφέρουν στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό που το νέο Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο περιλαμβάνει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, αξιοπρεπή διαμερίσματα για τους ιατρούς που είτε θα είναι μόνιμα εδώ, είτε θα έρχονται ως επισκέπτες από το Νοσοκομείο της Χίου. 

Βρήκα πολύ σημαντικό το σχόλιο του δημάρχου και τον ευχαριστώ που αναγνώρισε την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο Σκυλίτσειο. Η Χίος πράγματι έχει ένα από τα πιο αξιόλογα περιφερειακά νοσοκομεία τη χώρας. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην τεχνολογία, στις υποδομές και έχουμε την τύχη στη Χίο να έχουμε ένα πολύ αξιόλογο ιατρικό προσωπικό. 

Θέλω να δω τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα Ψαρά να προχωράνε στον δρόμο της ανάπτυξης και θέλω να θέσω και έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο για το 2025. Χάρη στην διαπραγμάτευση που έκανε η Ελλάδα, ο φίλος και συνάδελφός μου Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας, στα πλαίσια του ECOFIN  αποκτήσαμε το δικαίωμα από το 2025 να ανακτήσουμε τον νησιωτικό ΦΠΑ. Ένα κεκτημένο που είχαν τα νησιά μας, μεγάλη στήριξη για τη νησιωτική Ελλάδα, το οποίο δυστυχώς χάσαμε το 2015. Δε θα κάνω πολιτική συζήτηση. Νομίζω θυμάστε τι έγινε. Στόχος μου λοιπόν για το 2025 που έρχεται σε εφαρμογή η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τα Ψαρά και τι Οινούσσες, να επαναφέρουμε τον νησιωτικό ΦΠΑ. 

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Δήμαρχο, τον Κώστα Βρατσάνο, αλλά και όλους τους συνεργάτες του στην Ηρωική Νήσο Ψαρών για την εκπληκτική πραγματικά δουλειά που κάνετε με ειλικρινή αγάπη για το νησί σας.

Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια και στη επόμενη πενταετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement